Bursa'da çiftçinin zorlu çeltik mesaisi başladı
Abone olBURSA’nın Orhangazi ilçesinde çeltik üretimi yapan çiftçiler; havuzları hazırlama, tavalama ve tohum süreci çalışmalarına başladı. Çiftçilerin objektiflere yansıyan görüntüleri çeltik üretiminin zorluğunu özetliyor.
Uzun yıllar önce çeltik üretiminin merkezi olan ancak son
yıllarda üretim miktarı düşen Orhangazi’de, koronavirüs salgınına
rağmen üretimi sürdüren çiftçiler, Orhangazi Ovası ve Gürle’de
çeltik tohumlarının ekimi için çalışmalara başladı.
Bin 300 ton çeltik üretildi
Traktör ile havuzların tavalamasını yapan çiftçiler, havuzlardaki sularla birlikte mayıs ayının ilk haftasında tohum atma işlemini de tamamlayacak. Orhangazi’de, geçen yıl 1620 dekarlık alanda ekilen çeltikten ise toplamda bin 300 ton ürün elde edildi.
"Çeltik, çok zor bir süreç"
Gürle altında çiftçilik yapan İsmail Menekşe, çeltik tarlalarının kış dönemindeki hazırlıklarını yaptıklarını belirtti. Üretim sürecini aktaran Menekşe, “Yerleri işledik. Şimdi suları saldık, yerlerin tesviye zamanı. Ondan sonra ilaçlamasını yaptıktan sonra tohum atma yapacağız. Çeltik işi çok zorlu bir süreç. Günde 15 dönüm arsada ancak tesviye yapabiliyoruz. Tohum atma işlemini de 10 gün içinde yapacağız. Çamurun biraz katılaşmasını bekleyeceğiz. Çeltikte eylül ayının başında da hasada başlamış olacağız. Eylül ayına kadar ilaçlamadan bakıma kadar birçok çalışmayı da 4 aylık dönemde yürütmüş olacağız” ifadelerini kullandı.