Bursa Teravih namazı saati yatsı ezanı bugün kaçta?
Abone olBURSA'da bugün teravih saat kaçta yatsı ezanı ne zaman okunuyor? Kadir Gecesi sebebiyle teravih namazında camiler dolup taşacak. İşte teravih namazı saatleri.
BURSA 'da Kadir Gecesi'nde teravih
namazı kılmak isteyenler bugün camilere akın edecek. Peki Bursa
için yatsı ezanı ne zaman okunuyor teravih namazı saat
kaçta?
Onbir ayın sultanı Ramazan ayının son cumasındayız. Bu gece aynı zamanda Kadir Gecesi. Peygamber efendimiz Kadir Gecesi'nde namazın camiide cemaatle kılınmasını önermiştir.
BURSA TERAVİH NAMAZI EZAN SAATLERİ
Bursa'da bugün teravih namazı saat 22.32 'da kılınacak. Bu teravih namazı Kadir Gecesi olması sebebiyle ayrı bir ehemmiyete sahip.
KADİR GECESİ MESAJLARI (TIKLAYIN)
Peygamberimiz Hz. Muhammed bin aydan hayırlı olan Kadir
Gecesi'nde kılınan namaz için şunları söylemiştir;
-"Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur’ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."
KADİR GECESİ PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU DUA (TIKLAYIN)
KADİR GECESİ NAMAZI KAÇ REKATTIR NASIL KILINIR?
FİTRE MİKTARI BU SENE NE KADAR?
Kadir Gecesi'nin ardından Ramazan ayının bitmesine 3 gün kalıyor. Ramazan Bayramı'ndan önce fitrelerin de verilmesi gerekiyor. Peki bu sene fitre miktarı ne kadar kimlere verilebilir?
Fitre her yıl sosyo ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önüne alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirleniyor. Bu yıl için fitre miktarı 15 lira olarak ilan edildi. Fitre Ramazan ayı içinde arefe gününe kadar bayramdan önce verilmesi gerekiyor.
FİTRE KİMLERE VERİLİR?
ORUÇ TUTLAYANLAR İÇİN FİDYE MİKTARI NE
KADAR?
Fidye bazı ibadetlerin yapılamaması ya da yapılması sırasında birtakım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini mali yükümlülüktür. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kişiler, daha sonra kaza etmesi mümkün olmayan kimseler oruç tutamadığı her gün için fidye öder. Bir fidye miktarı bir sadaka-i fıtır miktarı kadardır.
Fidye fiyatları her yıl değişir ve bu da Diyanet yetkilileri
tarafından açıklanır. Diyanet'in belirlediği sadaka-i fıtır miktarı
bu yıl 15 lira olarak ilan edildiği için fidye mikta
ORUÇ FİDYESİ İÇİN PARASI OLMAYANLAR NE YAPACAK?
Fidye vermek durumunda olan ancak maddi gücü bulunmayan kişiler ise Allah'tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta veya yaşlılar kısa günlerde oruç tutarak kaza edebilirler.
ORUÇ FİDYESİ NE ZAMAN VERİLİR?
Oruç fidyeleri Ramazan ayının sonunda topluca verilebileceği gibi, Ramazan ayında günlük olarak ve ayın başında da verilebilir.
ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLMEZ?
Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada ve kafire fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.
ZEKAT - FİTRE - FİDYE KİMLERE VERİLİR KİMLERE
VERİLMEZ?
Bu konuda islam alimleri zekatı örnek gösteriyor. Zekat verilen
herkesi fitre ve fidye de verilir. Peki Zekat kimlere verilir
kimlere verilmez? İşte ayrıntılı bilgilenmek isteyenler için soru
cevapla bunun yanıtı;
CEVAP
Bunları maddeler hâlinde bildirelim:
1- Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât
verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma
ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala,
amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye,
kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilir. Eğer salih iseler,
yakın akrabaya vermek, daha çok sevab olur. Sâlih akraba yoksa,
başka sâlihleri tercih etmelidir.
2- Kadın, dinen fakir olan kocasına İmameyn’e göre zekât verir. Kocası maddî sıkıntı içinde ise, bu kavle uymakta mahzur olmaz.
3- Hayır kurumlarına zekât verilmez. Müctehid imamların hiçbiri, (Hayır kurumlarına zekât verilir) dememiş ve bu konuda icma hâsıl olmuştur. Öğrenci yurtlarına veya vakıflara zekât verebilmek için, bu kurumların bir yetkilisi, bir fakirden vekâlet alır. Fakir, kurumdaki yetkili şahsa vekâlet verirken, (Benim adıma zekât almaya ve aldığın zekâtı dilediğin yere vermeye seni vekil ettim) der. Yahut sadece (Seni zekât almaya umumi vekil ettim) demesi de kâfidir. O zaman vekil, aldığı zekâtı, talebelerin veya kurumun ihtiyaçlarına sarf edebilir. Böylece dine uyulmuş, zekât da dine uygun olarak verilmiş olur.
4- Hadis-i şerifte, (İlim öğrenmekte olanın 40 yıllık nafakası olsa da, buna zekât vermek caizdir) buyuruldu. Din bilgilerini öğrenmekte ve öğretmekte olanlar yani işi, mesleği bu olanlar, dinen zengin olsalar da, çalışıp kazanmaya vakitleri olmadığı için zekât alabilirler. (Dürr-ül-muhtar)
5- Babası zenginse, küçük çocuğuna zekât verilmez. Babası fakirse, fakir olan küçük çocuğa zekât verilir. Deliye de, fakirse zekât verilir. Çocuğa, deliye verilecek zekât, babasına veya velisine yahut vasisine verilir. Zenginin küçük oğluna, fakir olsa da zekât verilmez, ama zenginin büyük çocuğuna, zenginin hanımına veya zenginin babasına fakirseler verilebilir. Burada büyük demek âkıl baliğ olmuş demektir. Küçük ise, henüz âkıl baliğ olmayana denir.
6– Peygamber efendimizin soyundan gelen seyyidlere ve şeriflere eskiden zekât verilmezdi. Günümüzde, bunlara da zekât verilir. (Dürr-i Yekta)
Zekât alıp verirken nelere dikkat etmeli?
Sual: Zekât alıp verirken nelere dikkat etmeli?
CEVAP
Maddeler hâlinde bildirelim:
1- Gayrimüslime zekât verilmez. [Zimmi, İslam devleti
uyruğunda olan, gayrimüslim vatandaş demektir.] Zimmi varken,
zimmiye zekât hariç, fitre, kefaret, nezir [adak] ve sadaka
verilirdi. Bugün, dünyada zimmi yoktur.
2- Zekât verilecek kimseyi araştırmadan rastgele zekât verilmez. Zengine, ana baba, evlat gibi yakına veya Müslüman olmayana zekât vermek sahih değildir. Ancak araştırıp, zekâtını verdikten sonra, bunun zengin veya gayrimüslim olduğu anlaşılsa da verilen zekât sahihtir. Araştırdığı için, tekrar vermek gerekmez.
3- Zekâtta salih akrabayı tercih etmeli, çünkü zekâtı, salih olan fakir akrabaya vermek daha sevabdır. Hadis-i şerifte, (Fakir akrabası varken, başkalarına verilen zekâtı, Allahü teâlâ kabul etmez) buyuruldu. Yani zekât borcundan kurtulursa da, zekâttan hâsıl olan büyük sevaba kavuşamaz. Sâlih fakir akraba yoksa başka sâlihleri tercih etmeli.
4- Fakire verilen altın, onu zengin edecek kadar fazla olmamalı. Borçsuz fakire nisap miktarı yani 96 gram altın veya daha çok zekât vermek, mekruh olur. Fakirin 10 gr altın borcu varsa, 100 gr altını alması mekruh olmaz. Fakir çocukları da varsa, onlar adına da alabilir.
5- Zekât verirken, zekât demek gerekmez, hediye dense de caizdir.
6- Bir günlük yiyeceği olanın, zekât veya sadaka istemesi haramdır, fakat istemeden verilen sadakayı, zekâtı alması caizdir. Zekâtı mümkünse, salih olan muhtaçlara vermeli.
7- Fakire zekât için altın verip, tekrar onu ucuza satın almak mekruhtur. Kâğıt para isterse, değerinden satın alınabilir.
8- Fakirdeki alacağını zekâta saymak caiz olmaz. Fakirde alacağı olan zengin, fakire borç senedini verip, (Alacağımı zekât olarak sana verdim. Sen de borcuna karşılık kabul et) dese, fakir de kabul etse, zengin zekâtını vermiş olmaz, çünkü zekât, borç senedi vermekle, razı olmakla verilmiş olmaz. Ancak mal teslim etmekle verilmiş olur. Bu zenginin, zekâtını fakire vermesi, fakirin de, aldıktan sonra, tekrar zengine geri vererek borcunu ödemesi gerekir.
9- Fakirde alacağı olan zengin, fakirin borcunu vereceğine güvenemiyorsa, güvendiği birini fakire gösterip, (Zekâtını almak ve borcunu ödemek için, bunu vekil yap) der. Zekâtı bu vekile verir. Vekil de, zengine geri vererek, fakirin borcunu öder. Böylece hem zekât dine uygun verilmiş, hem de, fakirin borcu ödenmiş olur. (Dürr-i yekta, Mizan-ı kübra)
10- Ev kirasını ödeyemeyen fakir kiracıya, mal sahibi, kirayı almadan bağışlasa, bu para zekât yerine geçmez, sadaka olur. (Redd-ül-muhtar)
Sual: Anne ve babaya zekât verilir mi? Kimlere
verilmez?
CEVAP
Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire
zekât verilmez. Fakir olmak şartı ile geline, damada,
kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa zekât
verilir. Hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya zekât vermek daha
çok sevap olur.İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı zekât
verebilir.(Mevkufat)
Sual: Fakir bir çocuğa zekât vermek istiyorum. Yaşı
küçük olduğu için, zekâtı babasına verebilir miyim?
CEVAP
Evet.
Zenginin ailesine zekât
Sual: Bir kimse, zengin birinin fakir çocuğuna veya fakir hanımına
yahut zenginin fakir babasına zekât verebilir mi?
CEVAP
Bir kimse, zekâtını zenginin küçük oğluna veremez; ama zenginin
büyük çocuğuna, zenginin hanımına veya zenginin babasına fakirseler
verebilir. (S. Ebediyye)
Burada büyük demek akıl baliğ olmuş demektir. Küçükse henüz akıl baliğ olmamış demektir.
Sual: Kızımın aldığı evlatlığa zekât verebilir
miyim?
CEVAP
Kızınızın aldığı evlatlık, onun çocuğu olmadığı gibi, sizin de
torununuz olmaz. Ona zekât verebilirsiniz. Hatta kızınız da ona
zekât verebilir.
Sual: Fakir kardeşe zekât verilir mi?
CEVAP
Evet.
Sual: Fakir kardeşe zekât verilir
mi?
CEVAP
Zekâtınızı, zengin değilse kız kardeşinize veya çocuklarına
vermenizde mahzur yoktur.
Sual: Bir fakir aldığı zekâtı herhangi bir zengine veya
bizzat zekât veren zengine hediye etse, zenginin o parayı
kullanması caiz olur mu?
CEVAP
Fakir aldığı zekâtı, zengine verebilir. Verdiği hediye olur.
Zenginin bunu alması helal olur. Çünkü fakir kendi mülkünden
vermiştir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Şu beş Müslüman zengin zekât alabilir:
1- Allah yolunda cihad eden,
2- Zekât toplamakla görevli olan,
3- Borçlu ve borcunu ödeyemeyen zengin,
4- Kendi memleketinde zengin olduğu halde,
bulunduğu yerde parasız kalan ve çok alacağı varsa da, alamayıp
muhtaç kalan.
5- Fakir, aldığı zekâtı zengine hediye ederse,
zengin bunu alabilir.) [Ebu Davud]
Sual: Fakir kardeşe zekât verilir
mi?
CEVAP
Malını israf edene, haramda kullanana zekât ve fitre vermek layık
değildir. Verilirse sevabı az olur.
Salih olmayan fakir müslümana da, zekât vermek sahihtir. Fakat salihleri tercih etmek çok sevaptır. Fâsıka zekât vermek, kıraç yere ekin ekmeye benzer, bire 3-5 alınabilir. Salihlere vermek ise, mümbit toprağa ekin ekmeye benzer. Sulak, verimli toprağa tohum atılırsa daha çok mahsul alınır.
Kâfir, her ibadet gibi zekât vermekle de mükellef değildir. Gayrı müslime zekât vermek caiz değildir. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem, Muaz bin Cebel hazretlerini Yemen’e gönderirken, zekâtın, uşrun, kimlerden alınıp kimlere verileceğini bildirirken, (Müslüman zenginlerinden al, fakirlerine ver) buyurdu. (Buhari)
Bu hadis-i şerifi açıklayan âlimler, zekâtın müslüman zenginlerden alınacağını ve onların [müslümanların] fakirlerine verileceğini, gayrı müslime verilmeyeceğini bildirmişlerdir.
Sual: Akrabaya sadaka, zekât vermek çok sevab deniyor;
ama benim akrabalarım fâsıktır. O parayla, içki içerler. Bunlara
vermeyip, salihleri mi tercih etmeliyim?
CEVAP
Evet, salihleri tercih etmek gerekir. Salih akrabaları tercih
etmekse, daha çok sevabdır. Hadis-i şerifte, (Fakir akrabası
varken, başkalarına verilen zekâtı, Allahü teâlâ kabul etmez)
buyuruldu. Yani, zekât borcundan kurtulursa da, zekâttan hâsıl olan
büyük sevaba kavuşamaz. (F. Bilgiler)
Gayrimüslime sadaka
Sual: Gayrimüslime, sadaka veya zekât verilebilir mi?
CEVAP
Zimmi varken, zimmiye zekât hariç, fitre, kefaret, nezir [adak] ve
sadaka verilirdi.. Bugün, dünyada zimmi yoktur. Yani, şimdi
gayrimüslime, zekât da, sadaka da verilmez. [Zimmi, İslam devleti
uyruğunda olan, gayrimüslim vatandaş demektir.]
Sual: Salih bir Müslümana, dinen fakir olup olmadığını
sordum. Hesap etti. Nisaba ulaşmadığını, fakir olduğunu söyledi.
Ben de zekâtımı ona verdim. Aradan bir müddet geçtikten sonra, o
kimse, ben yanlış hesap etmişim, dinen zenginmişim, verdiğin parayı
da harcadım. Sen zekâtını bir fakire ver dedi. Zekâtımı tekrar bir
fakire vermem gerekir mi?
CEVAP
Fakir mi, zengin mi diye, gerekli araştırmayı yaptığınız için,
tekrar vermek gerekmez. Zekât verilebileceğini, soruşturup
anlayarak, zekâtını verdikten sonra, bunun zengin olduğu anlaşılsa,
zararı olmaz; yani zekât kabul olur. Fıkıh kitaplarında deniyor
ki:
Zekât verilecek olan kimse, fakir olduğunu, zekât alabileceğini
söylemiş ise, bu kimsenin, zekât almaya hakkı olup olmadığını
araştırmak gerekmez. Buna zekât verince, soruşturarak, araştırarak
vermiş sayılır. (Nehr-ül-Faik)
Sual: Çocuğa ve deliye zekât verilir mi?
CEVAP
Babası zengin ise, çocuğa zekât verilmez. Babası fakir ise, fakir
olan çocuğa zekât verilir. Deliye de fakir ise zekât verilir.
Çocuğa, deliye verilecek zekât, babasına veya velisi olan akrabasına veya vasisine verilir. Zenginin küçük oğluna fakir olsa da zekât verilmez; ama büluğa ermiş oğlu fakir ise verilir. (S. Ebediyye)
Din ilmi talebesi
Sual: Din ilmi öğrenen öğrenciye, zengin de olsa zekât verilir
deniyor. Ben her gün dini kitap okuyup, dinimi öğrenmeye
çalışıyorum. Zengin de olsam, zekât alabilir miyim?
CEVAP
Dinini öğrenmek, her Müslümanın vazifesidir. Din ilmi tahsil eden
öğrenci farklıdır.
Kocaya zekât
Sual: Şâfiî’de kadın, fakir olan kocasına zekât verebilir
mi?
CEVAP
Evet, verebilir. (Mizan-ül-kübra)
Hanefî’de ise ihtilaflıdır, esah olan kavle göre, kadın kocasına zekât veremez.
Müellefe-i kulüb
Sual: Kur’an-ı kerimde, müellefe-i kulüb denilen kimselere
zekât verilebileceği bildirilirken, niye şimdi bunlara zekât
verilmiyor?
CEVAP
Kalblerine imanın yerleştirilmesi veya kötülükleri önlenmek
istenilen bazı kâfirlere ve yeni iman etmiş ve iman yönünden zayıf
Müslümanlara müellefe-i kulûb denirdi. Resulullah efendimiz,
bunların üçüne de zekât verirdi, fakat hazret-i Ebu Bekr zamanında,
beyt-ül-mal emini olan Hazret-i Ömer, bir hadis-i şerif
okuyarak,(Müellefe-i kulüb olanlara zekât verilmesini Resulullah
nesh etmiştir) dedi. Halife ve Eshab-ı kiramın hepsi, bunu kabul
ederek, nesh edilmiş olduğunda ve artık bunlara zekât verilmemesi
hususunda icma hâsıl oldu. Nesh, Resulullah hayattayken olur.
İcmaise, vefatından sonra olur. Bu inceliği anlamayanlar, bunu
Hazret-i Ömer’in nesh ettiğini sanıyorlar. Eshab-ı kirama ve fıkıh
âlimlerine dil uzatıyorlar. Bedâyi ve diğer kitaplarda bildirildiği
gibi, İslamiyet’e yardım için, düşmanın zararını önlemek için,
onlara mal, para her zaman ödenir, fakat bu beyt-ül-malın zekât
bölümünden değil, başka bölümünden ödenir. Görülüyor ki, müellefe-i
kulüb denilen kimselere ödeme yapılması yasak edilmemiş, onlara
zekât verilmesi yasak edilmiştir. (F. Bilgiler)
Bakılan kişiye zekât
Sual: Kocası ölmüş ve kimsesiz kalmış fakir kayınvalideme
evimde bakıyorum. Zekâtımı ona verebilir miyim?
CEVAP
Evet, vermek iyi olur.
Seyyidlere zekât
Sual: Peygamber efendimizin soyundan gelen seyyidlere ve
şeriflere eskiden zekât verilmezdi. Şimdi verilir mi?
CEVAP
Evet, bugün için bunlara zekât verilir. (Dürr-i Yekta)
Zenginin çocuğu
Sual: Babası veya annesi zengin olan baliğ olmamış çocuğa
zekât verilebilir mi?
CEVAP
Babası zenginse zekât verilemez. Babası fakir, annesi zenginse, ona
zekât verilebilir, çünkü baliğ olmamış bir çocuk, annesinin malıyla
zengin sayılmaz. (Redd-ül-muhtar)
Kime zengin denir?
Sual: Dinimize göre, zengin ve fakir kime
denir?
CEVAP
Kurban nisabına malik olana, dinen zengin denir. Bu nisaba malik
olanın, zekât alması haram olur. Kurban nisabına malik olmayana
ise,dinen fakir denir. Bu kimse zekât alabilir. İhtiyacı olan
eşyadan ve borçlarından fazla olarak, zekât nisabı kadar [96 gram
altın veya o değerde] malı veya parası bulunan Müslüman, kurban
nisabına malik demektir.
Müellefe-i kulûb
Sual: (Müellefe-i kulûb sınıfına zekât vermek,
misyonerlerin parayla insanları Hristiyan yapmasına benziyor)
denilerek konuyla ilgili âyet tenkit ediliyor. Acaba bu iddiayı
misyonerler mi yapıyor?
CEVAP
Elbette, öyledir. Müslüman olan kimse âyet-i kerimeyi nasıl tenkit
eder ki? Ya ateisttir veya misyonerdir. Müellefe-i kulübe zekât
vermekteki maksat, kâfirlerin kötülüklerini önlemek, onlarla iyi
geçinmek ve İslâmiyet’in güzel ahlakını her yere yaymaktır.
Müellefe-i kulübe dâhil olanların bir kısmı da, kalblerinin
kazanılması ve İslamiyet’e ısındırılması istenen yeni Müslüman
olmuş kimselerdir. Yani sadece kâfirlere değil, yeni Müslüman olmuş
kimselere de verilirdi.
Bedayî ve diğer kitaplarda bildirildiği gibi, İslamiyet’e yardım etmek ve düşmanın zararını önlemek için, onlara mal, para her zaman ödenir. Ama bu, Beyt-ül-malın zekât bölümünden değil, başka bölümünden verilir. Demek ki, müellefe-i kulübe giren kimselere ödeme yapılması yasaklanmamış, onlara zekât verilmesi yasaklanmıştır. (F. Bilgiler)
Üvey evlada zekât
Sual: Karımın ölen kocasından olan erkek ve kız çocuğuna,
yani üvey çocuklarıma, zekât vermem caiz midir?
CEVAP
Çocuklar fakirse caiz olur. Mecmua-i Zühdiye’de şöyle deniyor:
Karısının ilk kocasından olan fakir evlâdına, üvey babası zekât
verebilir. (İbni Nüceym)