Bursa metal işçilerinin eylemi 5. gününde

Abone ol

Renault, TOFAŞ ve yan sanayi fabrikalarında 12 bini aşkın işçinin üretim durdurma eylemi sürüyor. İşçiler, işverenin bir aylık süre istemini reddettiklerini söylüyor. MESS ise 'Yasadışı eylemler maalesef katlanılamaz boyutlara ulaştı' açıklaması yaptı.

Eylemdeki Renault işçileri araçların üzerine 'Diren Renault' yazıp logoların üzerine siyah bant çekti.

Otomotiv devleri Renault ve Tofaş'ta başlayan, daha sonra yedek parça üreticileri Coşkunöz ve Mako fabrikalarıyla yan sanayiye de sıçrayan eylemlerde 12 binden fazla işçi üretimi durdurarak, fabrika içinde ve dışında bekleyişini sürdürüyor.

Türk Metal Sendikası ile Metal İşverenleri Sendikası (MESS) arasında imzalanan grup toplu iş sözleşmesi kapsamına giren diğer fabrikalar da iş bırakma eylemlerinden çıkacak sonucu bekliyor.

Mako fabrikasından işçiler, Maysan Mando fabrikasındakilerle beraber dün gece Renault önüne gelerek desteklerini sundu.

TIKLAYIN - 5 SORUDA BURSA METAL İŞÇİLERİNİN EYLEMİ

Delphi fabrikasında da bir süredir fazla mesaiye kalmama eylemi sürüyor.

Delphi işçileri çalışma koşullarına dair BBC Türkçe'ye bilgi verirken, fabrikanın kendilerini fazla mesaiye kalmaya zorladığını anlattı.

Fabrikada, gece 12'de biten vardiyanın sonunda işverenin 2 saat fazla mesai koymak istediği, fazla mesaiye kalmak istemeyen işçilerin ise servis araçları yollanmadığı için eve dönemediği ve fazla mesai yapmak zorunda kaldıkları iddia ediliyor.

İşçiler Delphi fabrikasında çalışan işçilerin yüzde 68'inin kadın olduğunu belirtiyor.

İşçilerin 3 talebi var

İşçiler fabrikaların önüne kurdukları eylem çadırlarında kalıyor.

BBC Türkçe'ye bilgi veren bir Renault işçisi ise işverenin talepleri yerine getirmek için bir ay süre talep ettiğini, ancak taleplerinin karşılanacağına dair yazılı bir garanti olmadığı için süre talebini reddetiklerini söyledi.

Eylemlere katılan ve destek veren metal işçilerin üç ana talebi var:

  • Bosch fabrikasında Türk Metal ve MESS arasında imzalana sözleşmenin baz alınarak ücretlerde iyileştirmeye gidilmesi
  • Eylemler nedeniyle kimsenin işten atılmayacağının garanti edilmesi
  • Türk Metal sendikasının fabrikadan gitmesi

Renault işçisi BBC Türkçe'ye, işverenin iyileştirme yapacağını aktardığını ama oran konusunda net konuşmadığı için eylemin sürdürdüğünü aktardı.

Bu arada TOFAŞ ve Renault işçileri, işverenin eylemleri 'kanunsuz' olarak tanımladığını aktarıyor ve işbaşı yapılmaması halinde işten çıkarılacaklarının işveren tarafından kendilerine iletildiğini söylüyor.

Ancak işçiler eylemleri bitirmiş değil.

Sendikadan işçilere: Eylemler istihdama zarar verir

Renault işçisi, işverene 5 bine yakın Renault işçisinin hepsini işten atabileceklerini ilettiklerini söylüyor.

İşveren sendikası MESS'in internet sayfasında yer alan açıklamada ise, "Yasadışı eylemler maalesef katlanılamaz boyutlara ulaştı" deniliyor.

MESS eylemle "Türk otomotiv endüstrisinin uluslararası piyasalardaki itibarına ve rekabet gücüne zarar verilmekte" diyor ve ekliyor:

"Bu durumun devamı halinde karşılaşılacak sipariş iptalleri ve pazar kaybı işletmelere olduğu kadar istihdama da zarar verecektir."

Günün Önemli Haberleri