Büroda çalışanlar ciddi risk altında
Abone olUzmanlar uyarıyor gelişen teknolojiyle birlikte göz hastalıklarında önemli bir artış yaşanıyor...
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilimi Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Koçer, gelişen teknolojiyle birlikte göz hastalıklarında önemli bir artış olduğunu belirterek, ''Büroda çalışanlar ciddi risk altında'' dedi.
Prof. Dr. Koçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haftada 30 saatin üzerinde bilgisayar başında çalışanların yarısından fazlasında gözlerde yanma, bulanık görme, yorgunluk, kızarıklık, çift görme gibi göz hastalıklarının görüldüğünü bildirerek, şöyle devam etti:
''Gelişen teknolojiyle birlikte göz hastalıklarında önemli bir artış oldu. Bunları önlemek için bilgisayardan kaynaklanan göz hastalıklarına, bilgisayara bakma sendromu diyoruz. Sürekli bilgisayara bakıyoruz. Piksek olarak adlandırdığımız bilgisayar ekranı yanıp söner. Basılmış bir materyale göre adaptasyon sağlamakta zorlanıyoruz. Böyle olunca da gözlerde yanmalar, kızarıklar, batmalar, göz kuruluğu, bulanık ve çift görmeler başlıyor. Özellikle büroda çalışanlar ciddi risk altında.''
Prof. Dr. Koçer, bilgisayardan kaynaklanan göz hastalıklarını engellemek için önerilerini şöyle sıraladı:
''Bilgisayar iyi konumlanmış olması gerekir. Konumlama deyince de ayaklar yere basacak, bütün vücut 90 derece olabilecek şekilde arkada destek olacak. Ekran 40-70 cm yani kol boyu uzaklıkta olacak. Göz mesafesi, gözün 3-5 santim altında olacak. Çünkü göz kapağı yukarıda olduğu zaman, göz kapağı daha fazla açılmak zorunda kalacak ve yanmalar, batmalar, iğnelenmeler olacaktır. Yansıma minimal olacak. Bilgisayarın ekranı kaliteli olacak. Sürekli bir noktaya baktığımız için bir oraya bir buraya baktığımız zaman gözlerde bozulma olacaktır. Bunun için hem uzağı hem yakını gören progresif gözlükler kullanılmalıdır.''
ZAMAN ZAMAN ARA VERİLMELİ
Prof. Dr. Koçer, göz hastalıklarından korunmak için ekran başında çalışmaya 10 dakikada bir ara verilmesi ve ortamın sürekli havalandırılması gerektiğini bildirdi.
Bilgisayarın yanında televizyonun da göz hastalıklarına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Koçer, ''Televizyon da bilgisayar gibi iyi konumlandırılmış olması gerekir. Bilgisayardan farklı olarak, televizyon göz seviyesinde olmalıdır'' dedi.