Bunu yaparken bir kez daha düşünün

Abone ol

Dünyagöz Hastanesi Dr. Gülin Görkem, yazın kavurucu sıcağında aracınızla yoluculuk yaparken serinlemek için cam açmak ya da klima açmanın yü...

Dünyagöz Hastanesi Dr. Gülin Görkem, yazın kavurucu sıcağında aracınızla yoluculuk yaparken serinlemek için cam açmak ya da klima açmanın yüz felcine neden olabileceğini söyledi.
Görkem yaptığı açıklamada, yazın kavurucu sıcağında aracınızla yolculuk yapmak işkenceye dönüşebileceğini belirterek, "Çareyi ise bazen klimayı bazen de camları açarak buluyoruz. Ancak iki durum da yüz felçlerine davetiye çıkarabiliyor. Bu yüz felçleri genelde kendiliğinden iyileşebiliyor. Ancak 6 ay içerisinde iyileşme olmaz ise kalıcı yüz felci tehlikesi doğabiliyor" dedi. Görkem, yüz felci geçirdiğini düşünen kişilerin doktora başvurması konusunda uyarıda bulunarak, “Dış görünümde, çiğnemede sorunlar oluşturan yüz felci, göz kapanmasını da olumsuz etkileyerek göz sağlığını tehlikeye düşürebilir” diye konuştu.
Yüz felçlerinin ameliyatlara bağlı olarak oluşabileceğine de dikkat çeken Görkem şunları kaydetti:
"Özellikle kulak, burun, boğaz ve beyin ameliyatları sonrasında yüz felci görülebilir. Yüz felçleri bunun dışında nedeni bilinmeyen şekillerde de olabiliyor. Bu durum ‘İdiopatik’ yüz felçleri olarak biliniyor. Islak yüzle soğuğa ya da rüzgara maruz kalma, sıcak havalarda arabanın klimasını yüze doğru tutarak uzun süre çalıştırma, soğuk veya kavurucu sıcaklarda arabanın camlarını açarak yol almak gibi nedenler ‘İdiopatik’ yüz felçleri arasında yer alıyor."
Görkem, ‘İdiopatik’ olarak bilinen yüz felçlerinin genellikle kendiliğinden geçtiğini hatırlatarak, “Ancak yüz felcinin kendiliğinden düzelmesinden bahsedebilmek için iyileşmenin 6 içerisinde olması gerekir. Genellikle 6 aydan uzun süren yüz felçlerinin kalıcı olduğu düşünülür” dedi. Yüz kaslarını çalıştıran sinirin çalışmamasına bağlı olarak oluşan yüz felcinin dış görünümde ve çiğnemede oluşturduğu sorunların dışında göz kapanmasını da olumsuz etkilediğini ifade eden Dr. Gülin Görkem, şöyle konuştu: “Yüz felci göz kapağını kapayan kasların çalışmasına engel teşkil eder. Göz kapağı ve göz kırpması olumsuz yönde etkilenir. Buna bağlı olarak da gözde kuruma, batma ve yara oluşma riski artar. Özellikle ileri yaştaki hastalarda o bölgedeki dokularda sarkma kapakta da sarkmaya yol açabilir" dedi.
Yüz felçlerinin büyük çoğunluğunu geçici olarak tanımlayan Görkem, gözün zarar görmemesine dikkat edilmesini ve ilk 6 ay içerisinde hastalara suni gözyaşlarıyla destek tedavisi yapılması gerektiğini söyledi. Dr. Gülin Görkem, yüz felcinin gözü etkilemesiyle ilgili tedaviyi üçe ayırdıklarını belirterek, “Bunlar kaştaki düşmeye, üst göz kapağına ve alt kapak ile yanağa yönelik tedavilerdir” diye konuştu
Görkem, bu üç tedavi yöntemini şöyle anlattı:
Ağır kaş düşüklüğü varsa direkt cilt alarak kaş kaldırma yapılır. Kalıcı yüz felçlerinde sarkma olan alt kapak kuvvetlendirilmelidir. Alt kapaktaki sarkmayı düzeltmek amacıyla cerrahi tedavi yapılır. Üst göz kapağında uygulanan en önemli yöntem altın ağırlık uygulamasıdır. Altın seçilmesinin nedeni az reaksiyon vermesidir. Belli bir ağırlıktaki altın plak kapağın içine takılır. Yüz felcinde gözü kapayan kas çalışmaz. Altın ağırlık yönteminin mekanik etkisiyle gözün fonksiyonu yerine getirmesi sağlanır. Bir diğer tedavi seçeneği göz kapağını yandan kısaltmaktır. Yüz sarkmalarına yönelik tüm kapağı yukarı doğru çekmek de mümkün olabilir. Göz kapağına altın ağırlık nasıl yerleştirilir?"
Görkem, göz kapağına altın ağırlık yerleştirirken, lokal anesteziyle cildin uyuşturulduğunu, cerrahi müdahale ile üst göz kapağının içine altın plağı yerleştirdiklerini söyleyerek, bu işlemin 10 dakika sürdüğünü sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri