Bülent Ecevit, Gandi'yi neden veto etti!
Abone olDSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in dönemin SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu'nu YDK raporları nedeniyle veto ettiği ortaya çıktı
Ecevit'in 1999 seçiminde DSP'ye başvuran Kılıçdaroğlu'nu
Yüksek Denetleme Kurulu'nun SSK raporları nedeniyle aday yapmadığı
ortaya çıktı. Buna göre SSK, yönetim zaafiyeti ve hesap
bilmezlikten batmış.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 1999'da DSP'den yaptığı milletvekili adaylık başvurusunu Genel Başkan Bülent Ecevit'in veto etmesinin gerekçelerini Star gazetesi YDK raporlarına dayanarak yazdı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) 1992-99 yıllarını içeren raporları dönemin Başbakanı Ecevit'e sunuldu. Raporlar Kılıçdaroğlu döneminde SSK'nın batık bir kuruma dönüşmesini bütün ayrıntılarıyla anlatıyor. "Ben hesap uzmanıyım. Senin girmeye bile cesaret edemeyeceğin sınava girdim ve binlerce insanın arasından Maliye Bakanlığı'na seçildim" diyen Kılıçdaroğlu'nun vergi hesaplarını karıştırdığı, ödenmesi gereken paraları ödediği de belirlendi. YDK'nın 1992'den 1999 yılına kadar yıl yıl düzenledikleri raporlarda, Kılıçdaroğlu döneminde SSK'nın ilk kez Hazine'den yardım talep edecek noktaya gelmesi ayrıntılı biçimde anlatılıyor. Kılıçdaroğlu, kendi döneminde SSK'nın zarar etmeye başlamasını "emeklilik yaşının düşürülmesine" bağlarken, raporlarda kurumun batma noktasına gelmesindeki ana unsur "Prim alacaklarının tahsil edilme oranının sürekli düşmesi" olarak belirtiliyor. Raporlarda Kılıçdaroğlu döneminde SSK'nın ihalelerinde ve alımlarında rekabeti yok edecek uygulamalara gidildiği bunun da kuruma fahiş faturalar çıkardığı vurgulanıyor. İşte raporlardan satırbaşları:
- ALACAKLARINI İZLEYEMEZ HALDE: İşveren borçlarının sıkı bir şekilde izlenmesi, gerekenler hakkında kısa sürede kanuni takibata geçilmesi ve icraya intikal ettirilenlerin de sürekli olarak izlenmesi gerekmektedir. Ancak kurum, bugünkü şartlarda ne işveren borçlarını yeterince izleyebilmekte, ne süresinde icraya verebilmekte ve ne de icraya verdiği borçluları takip edebilmektedir.
- ALACAKLARI SİLMİŞLER: Raporlarda Kılıçdaroğlu'nun zaman zaman kurum alacaklarını terkin (silme) ettiği, bunun borçlarını zamanında ödeyen işverenleri bile af beklentisine soktuğu ve ödeme alışkanlığını yok ederek kurumu tahsilat yapamaz hale getirdiği belirtiliyor. Silinen borçları incelemeye alan Denetmenler, bunlardan çoğunun kuruma hiçbir yarar getirmediğini tespit etti ve Kılıçdaroğlu ile ekibi hakkında soruşturma talep etti. Örneğin, 94 yılında Mamak Belediyesi'nin silinen borcuyla ilgili "1.816.377.522 lira tutarındaki Kurum alacağının, faizi ile birlikte ilgililerden tahsil edilmesi ve yetki dışında yapılan bu uygulama ile ilgili konunun Kurumun bağlı olduğu bakanlıkça soruşturulması"na karar verdi. Bu rapor üzerine 1 trilyondan fazla para ödemek zorunda kalacak Kılıçdaroğlu, geri adım attı ve yönetim kurulunu toplayarak borcun terkin edilme işlemini iptal etti.
- İLAÇ ALIMLARI DA SORUNLU: 99 yılına ait
raporda SSK eczanelerine aynı ilaçların bile farklı fiyatlardan
satıldığı, kurumunilaçfiyatlarını takip etmekten aciz olduğu, takip
için gereklibilgisayarprogramının bile yazdırılamadığı şöyle
belirtiliyor: "Bir sağlık tesisine aynı ilaç 4 milyon
liraya alınırken, bir sağlık tesisine 700 bin liraya alındığı
görülmüştür."
- FAHİŞ FİYATLA ALIMLAR: YDK'nın 99 yılına ait raporunda, kuruma fahiş fiyatla alım yapılmasının sebebi de tespit ediliyor. Böylece Kılıçdaroğlu döneminde bir stentin kuruma onlarca kat bedelle satılabilmesinin sırrı da aydınlanıyor: "SSK Alım Satım Yönetmeliği'ne göre ihalelerde açıklığın ve rekabetin sağlanabilmesi için tahmin edilen bedelin ilan metninde yer alması gerekmektedir. Ancak Kurumun yaptığı ihalelerin büyük çoğunluğunda amir hükme rağmen tahmini bedel ilanlarda yer almamaktadır."
OLMAYAN VERGİYİ ÖDEDİ
Hesap Uzmanlığı'ndan SSK'ya geçen Kılıçdaroğlu'nun kuruma olmayan borçlar icat ettiği ve para ödettiği belirlendi. Tüm vergi, resim ve harçlardan muaf olan SSK'nın Kılıçdaroğlu döneminde belediyelere çevre temizlik vergisi yatırdığını tespit edildi.
YDK'nın 1998 yılına ait raporunda, "Kurum tüm vergi, resim ve harçlardan muaf olmasına rağmen önceki yıllarda belediyelere çevre temizlik vergisi yatırılmıştır. Fuzulen yatırılan çevre temizlik vergilerinin ilgili belediyelerden geri alınmasını teminen gerekli girişimlerde bulunulması temenni olunur" denilerek, bu paraların tahsili istendi.
Kılıçdaroğlu yönetimi, gereksiz yere ödenen bu paraları almak için toplam rakamları belediyelerden alacak olarak kayda girdi. Ancak raporun devamında, SSK yönetiminin fuzulen yapılan bu ödemeyi tahsil etmenin ötesinde Belediyeler'den primleri bile tahsil edemediği belirtiliyor.