Bugünkü krizleri eski ilaçlar çözemez

Abone ol

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, eski ilaçlarla bugünkü krizlerin çözülemediğini belirtti.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, eski ilaçlarla bugünkü krizlerin çözülemediğini belirterek, ''Bugün Avrupa'da yaşanan sorun; hastalıklar farklı, ilaçlar farklı... Ama onları bir araya getirip nasıl uzlaşacaksınız? Sorunun temeli bu'' dedi

Civil, TEB KOBİ Akademinin ''KKTC Gelecek Stratejileri Konferansı'' sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, dünyada kriz sonrasında alınan ve alınması düşünülen kararlara ilişkin bir soru üzerine, ABD'ye bakıldığında daha seri ve organize kararlar alındığının görüldüğünü, dolayısıyla şu anda toparlanma işaretlerinin geldiğini, nispeten trend ve çıkan dataların daha iyi olduğunu söyledi.

Avrupa'daki durumu ise ''enteresan'' olarak nitelendiren Civil, krize girerken herkesin ortak bir noktada buluşabildiğini, krizin insanları bir araya getirmesinin daha kolay olduğunu, ancak krizden çıkışa başlandığında çözüme yönelik aynı yaklaşımların sergilenemediğini ifade etti.

AB'de krizden çıkış noktasında henüz uzlaşılamadığının altını çizen Civil, şöyle devam etti:

''Çünkü Avrupa'da herkesin derdi, herkesin hikayesi farklı. Avrupa'da yaşanan kaosta ortak bir mutabakat olmadığını görüyoruz. Bizim en büyük şansımız şu; bize hep deniyor ki 'siz çok başarılısınız.' Doğru ama biz Türkiye olarak 2001'de çok büyük bedel ödedik. Sordukları zaman ben hep şunu söylüyorum; Türk bankacılığı çok iyi ama bu sadece bankacıların çok becerikli olmasından değil. Çok iyi bir denetim ve gözetim sistemi var, Merkez Bankası ve piyasaların altyapısı çok iyi kuruldu, yenilendi, ayrıca arkasında çok iyi bir siyasi destek var. Dolayısıyla bu sac ayakları olmadan tek başına birinin yapacağı şey değil.

AB'de çok eskimiş modeller var. Dibe çok vurmadan sistemi değiştiremiyorsunuz. Bizde 94, 96, 98 sonra 2001 krizi oldu. Hafif atlattığınız krizlerle bütün sistemi yeni baştan inşa edemiyorsunuz. Biz tam dibe çöküp ondan sonra yeniden inşa ettik. Avrupa'da da yeniden inşa olmadığı için oradaki gözetim ve denetim sistemleri, oluşturulan modeller çok eski. Bugünkü ihtiyaca cevap veremiyor. Ben bu krizden şöyle bir ders çıkardım; her krizin ve her yaşanan olayın kendi iç dinamiği var. Eski ilaçlarla bugünkü krizleri çözemiyorsunuz. Bugün Avrupa'da yaşanan sorun; hastalıklar farklı, ilaçlar farklı... Ama onları bir araya getirip nasıl uzlaşacaksınız? Sorunun temeli bu.''


''KRİZ OLUMLU DA OLUMSUZ DA YANSIYABİLİR''

Krizin Türkiye'ye yansımasının olumlu da olumsuz da olabileceğine dikkati çeken Civil, ''Olumsuzluğu şu; hala ihracatımızın yarısına yakınını AB ülkelerine yapıyoruz. AB'de olabilecek büyümenin zorlanması ve çıkış stratejisinin gecikmesi, bizi olumsuz etkileyebilir. Olumlu da şöyle etkileyebilir; bizim gibi ülkelere sermaye akışı hızlanabilir'' diye konuştu.

Türk bankacılık sektöründe oligopol yapı tartışmalarına ilişkin bir soruya ise Civil, ''Sektörde oligopol yapının çok olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla Türk bankacılık sistemine 'oligopolistik' demek bence doğru değil'' yanıtını verdi.

Bankaların bu yılki karlılıklarına dair de Civil, şöyle konuştu:

''Bu yıl karlar devam eder. Bu yılki karlar daha esas faaliyet karlarına dönüşür. Şimdi büyüme rakamlarını herkes yukarı çekiyor. Bundan kaynaklanan daha iyimser bir hava var. Dolayısıyla Türk bankaları olarak bu yılı daha iyi görüyoruz. Geçen yılki karlılığı tutturamayabiliriz. Çünkü marjlar çok düştü. Ama bence sektörün karlılığı iyi olmaya devam edecek.''

Günün Önemli Haberleri