Buğulanmayı önleyen icat

Abone ol

MIT faydalı bir icada daha imzasını attı. MIT'deki bilim adamları, geliştirdikleri nano parçalardan oluşan kaplama sayesinde camlardaki buğulanmanın önüne geçiyor.


Bu sayede gözlük ve araba camlarındaki buğulanma tarihe karışacak.
Massachusetts Institute of Technology'deki (MIT) bilim adamları, günlük hayatta oldukça faydalı olabilecek bir icatta daha bulundular. Bu icat camlarda oluşan buğulanmanın önüne geçiyor. Şeffaf bir kaplama biçiminde olan icat; gözlük ve araba camlarının yanı sıra lenslerde, banyo camlarında ve aynalarda da uygulanabiliyor.

Buğulanma, binlerce hatta milyonlarca ufak su damlasının cam ve benzeri yüzeyler üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşuyor. Bu damlalar ışığı bir nevi filtreleyerek yüzeyin yarı şeffaf bir görüntü kazanmasını sağlıyor. Buğulanma genellikle soğuk yüzeyin aniden sıcak hava ile karşılaşması sonucu oluşuyor. Kaplama içindeki nano parçalar ise bu su parçacıklarının şekille olan temasını şekillendirerek buğulanma yaratmayacak bir hale sokuyor.

Kaplama, temelde küçük cam parçacıkları olan almaşık silis nano parçalardan ve polimerden oluşuyor. Görece ucuz olan bu parçalardan oluşan kaplama için MIT patent başvurusunu yapmış bulunuyor ve açıklamalara göre bu teknolojiyi kullanan tüketiciye yönelik ürünler birkaç sene içerisinde kendini piyasada gösterecek.

Kaynak: www.arabam.com
Günün Önemli Haberleri