Budapeşte'nin Avrupa Parlamentosu'na yanıtı bekleniyor
Abone olMacaristan'da demokratik ve hukuki standartların durumundan endişe duyulduğu yönünde karar çıkartan Avrupa Parlamentosu'na Budapeşte hükümetinden henüz bir yanıt gelmedi.
Avrupa Parlamentosu'nun Macaristan'daki siyasi gelişmeleri endişeyle izlediği yönündeki kararına Budapeşte hükümetinden henüz bir yanıt gelmedi.
Avrupa Parlamentosu'nda perşembe günü 263 hayır oyuna karşın 315 evet oyuyla kabul edilen kararda, ''Demokrasi, hukuk devleti, insan hakları ve sosyal haklar alanlarındaki olumsuzluklar ve derinleşen ayrımcılık nedeniyle Macaristan’daki durumun AB tarafindan endişeyle izlendiği” söyleniyor.
Macaristan'ın yanıtının Brüksel’e cuma sabahı iletileceği
açıklanmış olsa da, Macar hükümeti şimdiye değin sessiz kaldı.
Avrupa Parlamentosu kararında Macaristan'da ortaya çıkan durumla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlanması gerektiğinin altı çiziliyor.
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Sözleşmesi'nin 7. maddesi gereğince Macaristan'a karşı bir işlem başlatılması ihtimalini de Avrupa Konseyi inisiyatifinde olmak üzere gündemde tutuyor.
Sözü geçen 7. madde, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden birinin Avrupa hukukunu ve ortak değerlerini ihlal etmesi halinde, bu ülkeden oy hakkının geri alınabileceğini öngörüyor.
Avrupa Parlamentosu tarafından alınan karar, Avrupa Komisyonu'na Macaristan'daki süreci yakından takip ederek, olumsuzlukları düzeltmek için yetki ve görev veriyor ve gerekirse yaptırım uygulama hakkı da tanıyor.
Kararda Budapeşte hükümetine sözkonusu eksikliklerin en kısa zamanda düzeltilmesi yolunda adımlar atması çağrısı yapılıyor ve bu talepler madde madde sıralanıyor.
Budapeşte açısından bir “ev ödevi” niteliğindeki sıralamada Macar hükümetinden, iki yıllık iktidar döneminde ülkede yapılan yasal düzenlemelerin her birinin gözden geçirilmesi talep ediliyor.
Avrupa Parlamentosu tarafından Macar hükümetine iletilen değişiklik talebi şu alanları kapsıyor:Macar Merkez Bankasının statüsünün korunması, vatandaşların kişisel bilgilerinin ihlalinin engellenmesi, Anayasa Mahkemesi'nin haklarının törpülenmesine son verilmesi, yeni yargı yasası, yeni medya yasası, yeni seçim yasasının anti-demokratik görülen yanlarının düzeltilmesi ve faaliyetine izin verilen kilise ve din kurumlarının sayısının azaltılmasından vazgeçilmesi.