Bu yurda giriş parmak iziyle
Abone olKocaeli'de YURTKUR'a ait bir öğrenci yurdunda ''parmak iziyle geçiş sistemi'' uygulanmaya başlandı.
Kocaeli'de Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (YURTKUR)
ait bir öğrenci yurdunda uygulanmaya başlanan ''parmak
iziyle geçiş sistemi'' sayesinde bir yandan kaçak girişler
engellenirken, diğer yandan öğrenciler her akşam imza atmak
külfetinden kurtuldu.
Parmak izini kullanarak kupona gerek kalmadan YURTKUR'un sağladığı
kahvaltı ve akşam yemeği imkanından yararlanabilen öğrencilerin,
blok girişleri, lokanta ve kantine kurulu sistem sayesinde hangi
saatte nerede olduğu da takip edilebiliyor.
Yavuz Selim Öğrenci Yurdunun Müdürü Güler Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Umuttepe Yerleşkesinde 8 blokta 2 bin 250 yatak kapasitesiyle üniversite öğrencilerine hizmet vermeye başladıklarını, daha sonra kapasitenin az da olsa artırıldığını, şu anda bin 290 kız 2 bin 362 öğrenciye hizmet verdiklerini anlattı.
Öğrencilerin daha önce yurda ana giriş kapısındaki güvenlik görevlilerine YURTKUR'un verdiği kimlikleri göstererek girdiklerini belirten Küçük, çoğunluğu öğrencilerden oluşan, ancak yurtta kaydı bulunmayan bazı kişilerin zaman zaman arkadaşlarının kimliklerini kullanıp içeri girerek konaklama imkanından faydalandığını dile getirdi.
Yurda kaçak girişleri engellemek amacıyla bu sezon ''parmak iziyle geçiş sistemi''ni uygulamaya koyduklarını anlatan Küçük, yurda kayıt yaptıran her öğrencinin bütün özlük ve okul bilgilerinin sisteme aktarıldığını, ardından öğrencinin fotoğrafını çekip parmak izini alarak sisteme yüklediklerini bildirdi.
Kocaeli'de sadece kendi yurtlarında uygulanan sistemin yurt ve
blok girişlerinde, kantinlerde ve lokantada bulunduğunu söyleyen
Küçük, sistem sayesinde öğrencilerin yurda girişlerde kimlik
göstermek zorunda kalmadığını, parmağıyla butona dokunmasının
yeterli olduğunu vurguladı.
Öğrencilerin izinli olmadıkları takdirde yurtta kaldıklarına dair her akşam 22.00 ile 23.00 saatleri arasında yurtlardaki imza defterini imzalaması gerektiğini ifade eden Küçük, sistem sayesinde öğrencilerin bu külfetten de kurtarıldığını kaydetti.
PARMAK İZİNİ TANIYINCA SİSTEM SESLİ SİNYAL VERİYOR
Yurda giriş çıkış yapan öğrencinin butona dokunmasıyla özel güvenlik görevlilerinin öğrencinin parmak izi, fotoğrafı ve kimlik bilgilerini monitörde gördüğünü, sistemin, parmak izinin tanındığına dair sesli sinyal verdiğini, parmak izinin tanınmaması halinde farklı ses sinyaliyle uyarıda bulunduğunu dile getiren Küçük, böylece yurda kaçak girişlerin önüne geçtiklerini vurguladı.
Küçük, bedensel engelli öğrenciler için ise söz konusu sistemi kullanmadıklarını söyledi.
Öğrencilerin büyük çoğunluğunun sistemden memnun kaldığını öne süren Küçük, sistem sayesinde öğrencilerin her akşam imza defterini imzalamaktan, görevli personelin de bu imzaları tek tek kontrol etmekten kurtulduğunu belirtti.
Öğrencilerin parmak izini kullanarak kupona gerek kalmadan YURTKUR'un sağladığı kahvaltı ve akşam yemeği imkanından yararlanabildiğini, bu nedenle yemek ve kahvaltı kuponu dağıtmak zorunda kalmadıklarının da altını çizen Küçük, öğrencilerin, giriş kapısından itibaren hangi saatte nerede olduklarını sistemden takip edebildiklerine dikkati çekti.
Küçük, şunları söyledi :
''Sistemden çok memnunuz, iş yükümüzü azalttı. Öğrencilerimizi daha iyi takip edebiliyor, kaçak öğrenci girişlerini rahatlıkla engelleyebiliyoruz. Özel güvenlik görevlileri kapıdan girişlerde kimlik sormak zorunda olduğu için kimlik göstermek istemeyen öğrencilerle bazı sorunlar yaşıyordu. Sistemle bu problem de ortadan kalktı.''