Bu yol hamile kalmayı engellemiyor!
Abone olDöl yolunun yıkamak bazı hastalıkları önlemediği gibi çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor.
Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Recep Akdur, 18 yaş üstü
kadınların yarısından fazlasının başvurduğu döl yolunu yıkamanın,
gebeliği ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemediğini, buna
karşılık ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini bildirdi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akdur, aile içinde nesilden nesile aktarılarak varlığını sürdüren döl yolunu yıkama alışkanlığının sağlık üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Araştırmalara göre, Türkiye'deki 18 yaş üstü kadınların yüzde 50-60'ının temizlik ya da hamilelikten korunma gibi nedenlerle çok sık aralıklarla döl yolunu yıkadığını ifade eden Akdur, bunların yanlış inanışlar olduğunu belirtti.
Birçok kadının döl yolunu yıkamanın gebeliği önlediği, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruduğu inancına sahip olduğunu ifade eden Akdur, ''Döl yolunu yıkamak gebeliği ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemez. Buna karşılık çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir'' uyarısını dile getirdi.
İstemsiz gebeliklerin çoğunun bu tür etkisiz yollarla korunma
sonucu meydana geldiğini kaydeden Akdur, şunlara dikkati çekti:
''Gebeliği ve bulaşıcı hastalıkları önlemek için döl yatağını yıkayan kadınlar, hem bunlardan korunamıyor hem de bu davranışlarının sakıncalarına maruz kalıyor. Hamile kalmak istemeyenler, böyle sakıncalı ve etkisiz bir yola baş vuracaklarına etkili ve sağlıklı bir yöntem kullanmalıdır. Bu amaçla aile hekimlerine baş vurmaları, onların yardımını almaları daha yerinde olur.''
Adet döneminde bu tür bir uygulamaya başvurulmasının, bu alışkanlığın en sakıncalı yanını oluşturduğunu ifade eden Akdur, ''Adet döneminde açık olan rahim ağzından döl yoluna suyla giren mikroplar, rahim içine kadar ulaşarak olumsuz sonuçlara yol açabilir'' diye konuştu.
Bu tür bir uygulamanın iltihabı hastalıkların yayılarak ağırlaşmasına da neden olabileceğini anlatan Akdur, ''Döl yolu temizliği amacı ile satılan eriyikler hekim önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır'' şeklinde konuştu.
Uygulama hangi amaçla yapılırsa yapılsın döl yolunun kimyasal yapı ve dengesinin bozulma olasılığı bulunduğuna dikkati çeken Akdur, şunları kaydetti.
''Döl yolunun kimyasal yapısı bulaşıcı hastalıklar açısından son derece önemlidir. Böyle bir uygulamayla bu yapı ve döl yolunun kendi kendini koruma mekanizması bozulur. Buna ilaveten döl yolunun yıkanması sırasında buraya mikrop taşınabilir. Bu iki faktör birleşince döl yolunun iltihaplanması kolaylaşır, hatta bu kaçınılmaz hale gelir. Bu iltihap rahim ağzına, içine, hatta tüplere ulaşarak çok ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Tüm araştırmalar sık sık veya düzenli olarak döl yolunu yıkayan kadınlarda üreme organları iltihaplarının yüzde 70-80 oranında daha sık görüldüğünü gösteriyor. Bu enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezse hayati tehlike yaratabiliyor ve kısırlığa neden olabiliyor.''
Akdur, döl yolunu uzun yıllar ve sık sık yıkayanlarda rahim ağzı (serviks) kanseri oluşumunun da daha sık olduğunu sözlerine ekledi.