Bu yıl daha az buğday üretilecek

Abone ol

Geçen yıl buğday üretiminde dünya çapında yaşanan rekor üretimden sonra bu yıl ekim alanları düşürülüyor.

Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) son raporuna göre, 2008-2009 dönemi dünya buğday üretimi 688 milyon tonla rekor düzeyde gerçekleşti, ancak önümüzdeki dönem için ekim alanlarının azalacağı öngörüldü.

IGC'nin şubat tarihli son raporundan aldığı bilgiye göre, 2007-2008 döneminde 609 milyon ton olan dünya buğday üretimi tahmini, 2008/2009 sezonunda, 79 milyon ton artışla 688 milyon tona ulaştı.

Rekor olarak nitelendirilen bu üretim karşısında 2008-2009 sezonu dünya buğday tüketiminin, 615 milyon tondan 645 milyon tona ulaşacağı belirtildi. Raporda, dünya buğday ticaretinin 8 milyon ton artışla 118 milyon tona ulaşmasının beklendiği vurgulandı.

IGC, özellikle üretimde yakalanan rekor artışla dünya buğday stoklarının da son yılların en yüksek rakamına 157 milyon tona ulaşacağını tahmin etti. Konsey, 2008/09 dönem sonu stoklarının son 6 yıldaki en yüksek düzey olacağı yorumunu yaptı.

AB, RUSYA, ABD VE ÇİN'DE ÜRETİMİN AZALACAĞI BEKLENTİSİ

Konsey, 2009-2010 sezonuna yönelik üretim öngörüsü için de, düşük fiyatlar ve yüksek girdi maliyetlerinin başlıca üreticilerde buğday ekimlerini etkilediğini ve küresel ekim alanlarının yüzde 1 oranında düşeceğini belirtti.

Kuzey Yarımküre'de koşullar genel olarak elverişli olmasına rağmen üretimin ani bir şekilde düşmesinin beklendiğini ifade eden konsey, dünya buğday üretiminin 2008'in rekorundan 39 milyon ton düşük şekilde 649 milyon ton civarında gerçekleşeceğini öngördü. Üretimdeki en fazla azalmanın AB, Rusya, Ukrayna, ABD ve Çin'de olmasının beklendiği bildirildi.

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Türkiye'deki girdi fiyatlarının 7-8 yıldır dünya fiyatlarının üzerinde olduğunu ileri sürdü.

Gübre ve mazot fiyatlarının çiftçiyi zor durumda bıraktığını ifade eden Sarı, şöyle konuştu:

''Gübre fabrikaları da özelleştirilince fiyatlar inanılmaz yükseldi. Gübrede son 2 yılda yüzde 170'lere kadar varan fiyat artışları yaşadık. Ortalamaya vurulduğunda artışın yüzde 55 olduğu söyleniyor ancak ekim döneminde fiyatları yükseltiyorlar, ekim sona erdiğinde ise düşürüyorlar. Birçok buğday üreticisi gübre kullanmaz oldu. Bu durum, rekolteyi olumsuz etkiledi ama kimse dikkate almadı.''

Dünyanın birçok ülkesinde yoğun destek almalarına rağmen çiftçilerin yüksek girdi maliyetlerinden şikayet etmeye başladığını dile getiren Sarı, şunları kaydetti:

''Bu, dünya üretimine bile yansıyacak. AB, ABD, Çin gibi ülkelerdeki çiftçilere göre Türkiye'deki üreticiler daha fazla etkilenecek. Girdi maliyetleri yüzünden 2009 yılında Türkiye'de de buğday üretimi çok düşecektir. Biz bunun endişesindeyiz. Buna sadece vatandaşın ekmeği olarak bakmamak gerekiyor. Hayvan yemi konusunda da sıkıntıya gireceğiz. Türkiye'yi tarım açısından gerçekten zor günler bekliyor.''


Günün Önemli Haberleri