Bu yıl çok zor geçecek!

Abone ol

Faik Öztrak'ın koordinasyonluğunda hazırlanan CHP'nin görünüm raporuna göre 2013 hedefleri tutmayacak.

İNTERNET HABER - Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın koordinasyonunda hazırlanan CHP'nin 70. Ekonomik Görünüm Raporu'nda, haziran ayında yayımlanan ve en son resmi doküman olan 10. Kalkınma Planı'nda yer alan 94.4 milyar dolarlık yıllık dış açık tahmininin, bu yılın ağustos ayında aşılacağı ve dış açıktaki bozulmanın yıl sonuna doğru hızlanacağı belirtildi. Raporda yurtdışından uzun vadeli finansman temininin giderek güçleştiği, ithalatın finansmanının zorlaştığı, izlenen yanlış dış politikaların bir sonucu olarak komşu ülkeler ve Mısır'a yapılan ihracatın düştüğü ve liranın değer kaybının enflasyon hedefinin gerçekleşmesini zorlaştırdığı belirtildi.

Temmuz ve ağustos ayı dış ticaret verileri ile ağustos ayı enflasyon verisinin değerlendirildiği raporda, özetle şu noktalara dikkat çekildi: Rapora göre Türkiye'de ithalatın finansmanı giderek zorlaşıyor. Büyük projeler için bile yurtdışından uzun vadeli finansman temini güçleşiyor. İzlenen yanlış dış politikalar yüzünden komşu ülkeler ve Mısır'a yapılan ihracat geriliyor. Liranın değer kaybı arttıkça enflasyon hedefi bir hayal haline geliyor.

Türkiye'nin bir yıllık dış ticaret açığı temmuzda 93.4 milyar dolara ulaştı. Haziran ayında yayımlanan ve en son resmi doküman olan 10. Kalkınma Planı'nda yer alan 94.4 milyar dolarlık yıllık dış açık tahmininin, bu yılın ağustos ayında aşılacağı ortaya çıktı.

Geçen yıl dış ticaret dengesini olduğundan iyi gösteren altın ticareti bu yıl ters etki yapıyor. Altın ticareti hariç tutulduğunda dış açıktaki artış temmuz ayında yüzde 6.4'e düştü. Ancak önceki iki ayda altın hariç dış açıktaki düşme eğiliminin bu ay yeniden artışa döndüğü de dikkate alınırsa dış açıktaki bozulmanın yıl sonuna doğru hızlanması beklenmeli. Diğer taraftan enerji hariç dış ticaret açığındaki artışın yüzde 42.8'e ulaşması açıktaki bozulma eğiliminin oldukça güçlü olduğunu gösteriyor.

İhracatın ithalatı karşılama oranında geçen yılın aynı ayına göre yaşanan düşüş ve döviz rezervlerindeki yetersizlik, ithalatın finansmanının giderek güçleşeceğini gösteriyor. AKP'nin izlediği dış politikanın bir sonucu olarak, İran, Suudi Arabistan ve Mısır'a yapılan ihracat, ilk yedi ayda geçen yılın aynı dönemine göre düştü.

DOLAR KURU HIZLA ARTTI

Halen süren artış henüz enflasyona yansımış değil. Dolar kurunun 2 TL'yi aşması ve iç talebin durumu, önümüzdeki aylarda kurdan enflasyona geçişi hızlandıracak. Çekirdek enflasyondaki artış sürüyor ve bu enflasyondaki aylık düşüşün kalıcı olmadığını gösteriyor.

3. boğaz köprüsünün finansmanı, Hazine garantisine rağmen üçü kamu bankası olmak üzere 7 Türk bankası tarafından sağlanabildi. Bu da gösteriyor ki, yurtdışı piyasalardan uzun vadeli finansman temini zorlaşıyor.

Sonuç olarak, hem dış açık hem de enflasyon bu yıl hükümetin hedeflerinin oldukça üzerinde gerçekleşecek. Enflasyon hedefinin tutması, son 4 ayda aylık enflasyonun ortalama yüzde 0.5'in altında kalmasına bağlı.

Günün Önemli Haberleri