Bu yaz zamlar bunaltacak

Abone ol

Mayıs ayında açıklanan enflasyon oranları bir çok sektörde zammın ilk sinyallerini verdi.

Mayıs ayında enflasyonun (ÜFE yüzde 2.77, TÜFE yüzde 1.88) beklentilerin iki katı çıkmasının yankıları sürüyor. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Erhan Özmen, makro ekonomik hedeflerde revizyona gidilmesi gerektiğini bildirdi. Özmen, "Birçok sektör zam hazırlığı içerisindedir" dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, "Ekonominin dayanıklılığı test ediliyor. Bu herkese bir uyarı olmalıdır. Paniğe gerek yok" dedi. Sanayicilere ve bütün reel sektöre, planlarını bu ekonomik daralma olasılığına karşı gözden geçirme tavsiyesinde bulunan Çağlayan, sanayicileri kur oynaklığına ve iç talep daralmasına karşı gerekli tedbirleri almaya davet etti.

'Fırsatçılık yapılmasın'
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de "Şimdi sorunlar listemize enflasyon yeniden girmiş bulunuyor" dedi. Merkez Bankası'nın yıllık enflasyon hedefinin (yüzde 5) tutturulamayacağını belirten Sönmez, "Yıllık hedefin değişmesi ve hesapların yeniden yapılması gerekiyor" dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) de enflasyonla ilgili yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın yeni bir politika seti oluşturması gerektiğini belirtti. Açıklamada şöyle denildi:

"Merkez Bankası'nın yıl sonu için hedeflediği yüzde 5 oranının da tutamayacağı şimdiden açıkça görülmüştür. Bu nedenle haziran rakamı beklemeden enflasyon ile mücadele için gerekli yeni bir politika setini acilen oluşturmalı."
Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, lokomotif durumda olan ürünlere zam yapılmasının piyasalarda tedirginlik yarattığını bildirdi. Palandöken, kurlardaki istikrarsızlığın piyasayı ateşlediğini belirterek, fırsatçılık yapılmamasını istedi.

Günün Önemli Haberleri