Bu uyarılara uyun hayatta kalın

Abone ol

Artan trafik kazalarına ve sisli havanın birkaç gün daha devam edeceğine dikkat çeken uzmanlar, sürücüleri duyarlı olmaları konusunda uyarıyor

İstanbullular hafta sonundan bu yana güne sisle uyanıyor. Artan trafik kazalarına ve sisli havanın birkaç gün daha devam edeceğine dikkat çeken uzmanlar, sürücüleri duyarlı olmaları konusunda uyarıyor: "Aracınızın far ve stop lambalarını kontrol edin, temizlemeden yola çıkmayın. Siste uzunları yakmayın, diğer araçların uyarılarını duyabilmek için bir camınızı açık tutun."

Zaman'dan Mustafa Turan'ın derlediği habere göre kış günlerinde hava kirliliğiyle birleşen sis, İstanbul'da görüş mesafesini birkaç metreye kadar düşürüyor. Sisli havalarda araç kullanmak azami derecede bilgi ve beceri istiyor. Acemi veya kurallara uymayan sürücüler sisli havalarda kazalara sebep oluyor. Uzmanlar sisli havanın birkaç gün daha devam edeceğini hatırlatarak trafik kazalarına karşı sürücülere önemli uyarılarda bulunuyor: "Sisli havalarda şerit çizgilerine değil, yol kenarındaki işaretlere uyun. Çünkü sisten görünmeyen çizgiler sürücüleri yanıltıp tehlikelere yol açabilir. Şoför, sisli havada hem iyi görmeli hem de başkaları tarafından iyi görülmelidir. Sise girildiğinde kısa huzmeli farların ve ön sis farlarının yakılması gerekir. En çok yapılan yanlışlardan biri de uzun farların yakılmasıdır. Uzunlar yakıldığında sisli bölge bir ışık duvarı halinde gelir ve görüşü engeller."

Eski araçlarda sis lambası bulunmadığına dikkat çeken Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Sami Güleçyüz, bu araçların flâşörlerini yakmadan trafiğe çıkmaması gerektiğini belirtti. Sisin birkaç gün daha etkili olacağını ifade eden Güleçyüz, "İstanbullu sürücüler mümkün olduğunca TEM'i kullanmasın. Sisli havada bu yol çok tehlikeli oluyor. Büyük çaplı kazaların çoğu da burada meydana geliyor." dedi.

Siste sürücülerin yaptığı hatalardan birinin de tüm farları kapatıp sadece ön sis lambalarıyla hareket etmek olduğunu dile getiren Güleçyüz, bu durumda karşıdan gelen sürücülerin aracın boyutlarını tam olarak göremediğini kaydetti. Hava ne kadar soğuk olursa olsun diğer araçların uyarılarını duyabilmek için bir camın açık tutulması gerektiğini hatırlatan Güleçyüz, şöyle devam etti: "Takip mesafesine dikkat etmek çok önemli. Çünkü sis, su buharından oluştuğu için yolu ıslatır. Bu yüzden fren mesafesi kuru zemine göre daha uzundur. Normalde saatte 100 kilometreyle giden bir araç fren yaptığında 44-50 metrede dururken siste bu mesafe 100 metreye kadar çıkabilir. Siste takip mesafesi artırılmalı. Mesela 60 km hızla giden bir taşıtın öndeki araçlarla arasında hızı kadar yani 60 metre mesafe bulunmalı."


Günün Önemli Haberleri