Bu Türkiye’nin birlikte geleceğe yürümesinin adıdır

Abone ol

İçişleri Bakanı Efkan Ala, çözüm sürecine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı paketin TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmesiyle ilgili, “M...

İçişleri Bakanı Efkan Ala, çözüm sürecine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı paketin TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmesiyle ilgili, “Meclisimizde komisyondan geçen yasa tasarısıyla artık Türkiye’de bu sorunu bütün devlet mekanizmalarıyla, milletimizle birlikte çözme iradesini tescilliyoruz. Bu Türkiye’nin birlikte geleceğe yürümesinin adıdır. Bundan sonra inşallah bu tür sorunlar ayak bağımız olmayacak” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yapacağı Erzurum mitingi öncesinde hazırlıkları yerinde görmek için İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kente geldi. İftardan sonra mitingin yapılacağı akanda incelemede bulunan bakanlar daha sonra Cumhuriyet Caddesi üzerinde vatandaşları ziyaret etti.
Ziyaret sırasında gazetecilere açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala, ilk olarak Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirdi.
Bakan Ala, “Bu aslında çok önemli devrimdir. Bundan sonra devlet, millet bütünleşmesi oluyor. Devlet, millet ayrımı ortadan kalkıyor. Ve halk doğrudan Cumhurbaşkanını seçiyor. Cumhurbaşkanı bütün milleti temsil eden, 76 milyonu temsil eden, devlet mekanizmasını kullanan bir makama yükseliyor. Bu Türkiye’nin siyasi tarihinde çok önemli bir değişimdir. Türkiye sistemini yeniliyor, yeniden inşa ediyor. Milletten yana, milletin adamı artık devletin başına geçecek. Bunu ben Türk siyasi tarihi bakımından çok değerli, çok önemli buluyorum. Bundan sonra millet iradesine mugayir hiçbir faaliyetin olmayacağının tescilidir bu. Halk artık doğrudan Cumhurbaşkanını seçecek ve bu geri dönülmez biçimde bir siyasal dönüm noktasıdır.” dedi.
Daha sonra çözüm sürecine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı"nın TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmesini değerlendiren Bakan Ala, şöyle konuştu:
“Türkiye çok ağır bedeller ödedi. Türkiye birçok maliyet ödemiştir bu konuda. Bu büyük sorunu çözme iradesini ortaya koydu hükümet zaten. Şimdi meclisimizde komisyondan geçen yasa tasarısıyla artık Türkiye’de bu sorunu bütün devlet mekanizmalarıyla, milletimizle birlikte çözme iradesini tescilliyoruz. Bu Türkiye’nin birlikte geleceğe yürümesinin adıdır. Bundan sonra inşallah bu tür sorunlar ayak bağımız olmayacak. Hep birlikte 76 milyon ileriye yönelik, ileri demokrasiyi inşa ederek 2023 hedeflerine, 2071 vizyonuna doğru yek vücut olarak yürüyecek. Enerjimiz birbirimize kavgada tüketmeyeceğiz. Türkiye enerjisini Türkiye’yi ayağı kaldırmak için kullanacak. Daha önceki iktidarlar bu inisiyatifi alabilseydi de keşke Türkiye bu kadar ağır bedelleri kendi iç çatışmasıyla ödemeseydi. Teröre bu kadar kurban vermeseydi. Bu Türkiye için çok değerli bir yasadır.“

"TERÖRÜN SONA ERDİRİLMESİ VE TOPLUMSAL BÜTÜNLEŞMENİN GÜÇLENDİRİLMESİNE DAİR KANUN TASARISI"
Tasarı, terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Hükümetin, çözüm süreci kapsamında yürüteceği çalışmalar, tasarıda şöyle sıralanıyor:
"- Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirleyecek.
- Gerekli görülmesi halinde, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verecek. Bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirecek.
- Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alacak.
- Düzenleme kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlayacak.
- Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izleyecek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak.
- Gerekli mevzuat çalışmalarını yapacak".
Bakanlar Kurulu, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olacak. Çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülecek.
Düzenleme kapsamında verilen görevler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirilecek. Düzenleme kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmayacak.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri