Bu tavuklara grip işlemiyor!
Abone olİngiliz araştırmacılar, gen değişikliği yöntemiyle, kuş gribine dayanıklı tavuklar üretti. Yöntem diğer çiflik hayvanları için de kullanılabilir.
İngiliz bilimadamları, kuş gribi bulaştırmayan, genetiği değiştirilmiş tavuklar üretti.
Gen değişikliği, aşının yerini alabilir
Sonuçları Science dergisinde yayınlanan araştırma, genetik değişikliklerin virüslere dayanıklı başka çiftlik hayvanlarının da üretiminde kullanılabileceği ima ediyor.
Araştırmayı yürüten ekip, tavuklara suni bir gen enjekte etti.
Bu gen ile tavukların hücrelerine kuş gribi virüsünün bir kısmı verilmiş oldu.
Gen enjekte edilen tavuklar, grip virüsüne yakalandı ancak virüsü başka kanatlı hayvanlara bulaştırmadı.
Genetik değişiklik mi, organik tarım mı?
Araştırmacılar, bu genetik değişikliğin tavuklara ve bu tavukları yiyecek kişilere zarar vermeyeceğini düşünüyor.
BBC'ye açıklama yapan profesör Helen Sang, genetik değişikliklerin virüslere karşı mücadelede aşıdan daha etkili olduğunu, çünkü virüs mutasyona uğrasa da işe yaradığını söyledi.
Sang, araştırmanın bulgularını şöyle değerlendirdi: "Genetik değişiklik bütün sürüyü kuş gribine karşı koruyacak. Bu çok heyecan verici bir gelişme çünkü kuş gribi kanatlı hayvan üretimi için ciddi bir zorluk teşkil ediyor."
Araştırmacılar, teorik olarak, bu yönetim tüm çiftlik hayvanlarını hastalıklardan korumada kullanılabileceğini düşünüyor.
Nihai amaç ise, tüm virütik hastalıklara karşı tamamen dirençli hayvanlar üretmek.
Araştırmacılar, yeni teknolojinin gıda üretimini artıracağını ve maliyetini azaltacağını düşünüyor.
Sang, "küresel nüfus arttıkça gerçek bir gıda sıkıntısı yaşanacak" diyor ve ekliyor "hayvansal gıda ürünlerine olan talep arttıkça, bu ürünler gittikçe daha pahalı olacak. Biz de bu sorunu çözmenin farklı yollarını arıyoruz."
Ancak araştırmaya temkinli yaklaşanlar da var.
Organik tarım savunucuları, hsatalıkları önlemek için daha fazla teknoloji kullanılması yerine, doğal tarım uygulamalarına geçilmesi gerektiğini savunuyor.