Bu tatil yörelerini mutlaka görün!

Abone ol

Eğer hala tatil programınızı yapmadıysanız bu haber tam da size göre. İşte birbirinden önemli tatil merkezlerimiz;

Türkiye'nin en iyi tatil yöreleri, tüm dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. İşte her yıl milyonlarca turistin, dünyanın en saygın otoritelerinin "ölmeden gidilecek yerler listesine" aldığı tatil mekanları;

DİDİM

Aydın il merkezine 108 km uzaklıktaki Didim, önemli turizm merkezleri Bodrum ve Kuşadası’nın hemen yanıbaşında, kuruluşu binlerce yıl öncesine dayanan bir uygarlık beşiği… Tarihi zenginlik ve çeşitliliğin yanı sıra, Ege’nin en güzel kıyılarına da sahip olan Didim’i özellikle yerli ve İngiliz turistler benimsemişler.

Didimde gezilecek yerler

Didim, Milet Prienne birbirine yakin önemli antik kentler. Milet’in iyi korunmus tiyatrosu, hamamlari ve antik kent kalintilari görülmesi gereken Didim’e yakin antik kentlerden biri olarak geziliyor.

Prienne, Menderes nehrinin getirdigi alüvyonlarla dolmadan önce deniz kenarinda olup denizi yüksekten seyreden en güzel liman kentlerinden biri sayiliyor. Kent günümüzde konumuyla denizden uzaklassa da etkileyici güzelligini gözler önüne sermeye devam ediyor. Didim çevresinde, 26 antik kente sahip olmasiyla ünlü Milas ilçesi, tarihi eserlere, ören yerlerine merakli olanlar için daha bir çok seçenek sunuyor.

Didim'e nasıl gidilir nereler gezilir?
Didim'in yöresel yemekleri...

DATÇA, DİDİM VE ÇEŞME
HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

Didim ulaşım

Söke-Milas Karayolu’nun 29. km’sinden (Dalyan Sapağı’ndan) sağa döndükten sonra yaklaşık, 24 km. yol aldığınızda Didim’desiniz. Didim’e, İzmir ve Söke otogarlarından her saatte araç bulmak mümkün. Karayolu ulaşımını tercih ediyorsanız yöreye taş yollardan, dar sokaklardan, beyaz, Rum stili, küçük evlerin arasından varıyorsunuz. Didim’in kendi merkezi Yenihisar’da…

Didim yöresel yemekleri

- Keşkek
- Yuvarlama
- Paşa Böreği
- Sardalya Izgarası

Didimde ne yapılır?

Aydın didime tatile gidecekseniz eğer aşağıdaki sosyal aktivitelere kesinlikle katılmanızı tavsiye ederiz.

- Aphrodisias antik kenti ile Didyma Apollon tapınağını ziyaret edebilirsiniz.
- Didim’e özgü zeytinyağlı yemeklerden, nefis incirlerden, şaheser üzümlerden ve bunlardan yapılan şarapların tadına bakabilirsiniz.
- Turunç reçelinin tadına bakabilirsiniz.
- Altınkumda denize girme keyfini yaşayabilirsiniz.
- Saplı ada, Sahte Cennet ve Kazıklı Koyu gezebilirsiniz.
- Milet ve Prienne antik kentlere ait kalıntıları gezebilirsiniz.
- Mavi ile yeşilin kucaklaştığı Akbük’ü gezebilirsiniz.
- Akköy’de bulunan tarihi kalıntıları ziyaret edebilirsiniz.
- Didim’e has Sardalyelerden afiyetle yiyebilirsiniz.
- Balat Köyündeki Milet Müzesini ziyaret edebilirsiniz.


DATÇA, DİDİM VE ÇEŞME
HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

DATÇA

Datça Yarımadası, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiş olması dolayısıyla bozulmamış doğası, 235 km.lik sahil şeridi ve 52 koyu, zengin flora ve faunası, Knidos Antik Kenti ile gelecekte en önemli turizm merkezlerinden birisi olmaya adaydır. Eko turizm için geniş imkanlar mevcut olup, Bodrum ve Fethiye arasında yoğunlaşan ülkemiz yat turizminin odaklandığı bir yer olarak önemli bir yer taşır.

Öte yandan yörede tatillerini geçiren yerli ve yabancı turistler için trekking, sörf, yelken gibi doğa ve su sporlarının yapılabileceği ideal ortamlara sahiptir. Sürekli esen rüzgarı ile nemin hissedilmediği tatil imkanını sağlaması ve bol oksijeni dolayısıyla sağlık turizmi için de ideal bir yerdir.

Datçada gezilecek yerler

Mesudiye

Knidos yolundan sola sapınca çamlar arasından ilerleyen üç km’lik yol Mesudiye Köyü’ne oradan da iki km daha ilerleyince Kızıl Bük koyuna çıkılıyor.Hayıt Bükü ve Ova Bükü gibi yaz gözdesi koylarda Mesudiye sahilinde.Mesudiye’nin verimli toprakları tarıma çok elverişli.Mis kokulu domatesler yetiştiriyorlar.

Kızılbük ve Hayıtbükü
Mesudiye köyünün koylarıdır.Datça-Knidos yolundan sola sapınca çamlar arasında ilerleyen üç kilometrelik toprak yolla ulaşılan mesudiye köyü ve oradan da iki kilometre sonra kızılbük koyu yer almaktadır.

Palamut Bükü
Tekne turuna katılanlar yada yatlarıyla gelenlerin durmadan ve balık lokantalarına uğramadan geçemediği güzel bir koydur.Çıplak tepelerin yumuşak bir eğilimle denize kavuştuğu upuzun bir kumsal oluşturduğu kumsal boyunca ağaçlıklar içinde köy evlerinin pansiyonların ve yazlık evlerin sıralandığı limanda balıkçı tekneleriyle birlikte yatların demirlediği bir güzel yerdir.Palamutbükü 2 km uzunluğundaki kum ve çakıl karışımı kumsalında denize girebilirsiniz.Deniz çok temiz açığında bir küçük ada ve bir de tekne barınağı bulunuyor.Konaklamak için pansiyonlarda mevcuttur.

Knidos, Eski Datça, Gebekum, Çiftlik Limanı, Yel Değirmenleri, Karaköy, Çeşmeköy, Yazıköy, Yakaköy, Sındı, Kargı Köyü, Reşadiye, Kızlanköyü, Ilıca Gölü, Emecik, Hızırşah



DİDİM VE ÇEŞME
HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

Datça ulaşım

Datça’ya karayolu, havayolu ve denizyolu ile ulaşmak mümkün. Karayolu ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Muğla’dan belli başlı otobüs firmaları ile Datça’ya ulaşabilirsiniz. Yaz aylarında Datça’ya otobüs seferleri sıklaştırılıyor. Datça – İstanbul arası 960 km , Datça – Ankara arası 840 ve Datça – İzmir arası 360 km.

Datçada ne yenir?

Diğer turistlik yörelere nazaran yeme içme çok daha ucuzdur.balık lokantaları size farklı seçenekler sunmaktadır.
- Damat Tatlısı
- Saç Böreği
- Katmer Tatlısı
- Tatlı Tarhana
- Ütmek Kavurması
- Otlu Kol Böreği
- Lokum Pilavı
- Salyangoz Yemeği

Datçada ne yapılır ?

- Trekking, sörf ve yelken gibi su sporları yapabilirsiniz.
- Knidos antik şehrini gezebilirsiniz.
- Kızılbük, Hayıtbükü ve Palamutbükü gibi koyları gezebilir,Palamutbükü’nde herhangi bir balık lokantasında balık yeme keyfini yaşayabilirsiniz.
- Eski Datça’yı gezerek Datça’nın eski evlerini görebilirsiniz.
- Yaka Köye giderek taş evleri görebilirsiniz.
- Can Yücel’in Can evini ziyaret edebilirsiniz.


ÇEŞME VE AYVALIK HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

ÇEŞME

Çeşme’nin en çok ziyaret edilen tarihi eseri II. Beyazıt’ın yaptırdığı kale bugün müze olarak kullanılmaktadır. Çeşme kalesi ise, 1508 yılında Osmanlı Padişahı II. Beyazıt tarafından, Aydın Valisi Mir Haydar aracılığıyla, Mimar Ahmet oğlu Mehmet’e yaptırılmıştır. Kalenin ilk inşaatı tam deniz kıyısına yapılmıştır.

Altın kumsallar ve Ilıca

2 Km`ye yakın uzunluktaki geniş ve beyaz kumlu plajları, nitelikli konaklama tesisleri ve termal olanaklarıyla Çeşme’nin en büyük ve popüler turizm merkezidir. Denizin içinden kaynayan sıcak termal sular, Ilıca plajını ve yöredeki diğer plajları büyük birer termal havuz haline getirir. Ilıca`daki büyük, küçük konaklama tesisleri, yoğun turist kapasitesinin ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır. Birçok küçük otel ve pansiyonlar da bile kaplıca suyu vardır. Çeşme plajlarının ve özellikle Ilıca plajının en önemli özelliklerinden biri de, kıyıdan denize doğru yaklaşık yüz metrelik bir şeridin insan boyunu geçmeyecek derinlikte olmasıdır. Özellikle termal kaynaklarla beslenen sığ sularda, ultraviyole ışınlarının insan sağlığına çok daha fazla yararlı olduğu bilimsel bulgularla kesinleşmiştir. Bunların yanı sıra, bu plajlardan çocukların yararlanma olanakları sağlık ve can güvenliği bakımından elverişlidir

Çeşmede ne yapılır?

- Zeytinlerini ve Çeşme üzümlerinden yapılmış şarabını deneyebilirsiniz.
- Çeşme Müzesini gezebilirsiniz.
- Çeşme Kalesini gezebilirsiniz.
- Kaplıcalara giderek şifa bulabilirsiniz.
- Yat gezilerine katılarak muhteşem Ege adalarını gezebilirsiniz.
- Eşek Adasına giderek eşeklere karpuz kabuğu atabilirsiniz.
- Erythrai kalıntılarını gezebilirsiniz.
- Harika Ilıca plajından denize girme keyfini yaşayabilirsiniz.
- Çeşme Kervansarayını gezebilirsiniz.



Çeşmede gezilecek yerler?

[PAGE]

Çeşme kalesi : 2. Beyazıt tara-fın-dan 1508 yılında diktörtgen biçiminde yaptırılan kale, 6 kulesi ve üç yanındaki hen-deklerle muh-teşem bir görüntü oluşturur. İlk yapıldığı zamanlarda denize sıfır olarak inşaa edilen kale, zaman içerisinden denizin doldurulmasıyla daha içte kaldı. Tarihi kalede Uluslararası Çeşme Müzik yarışması ve 2-7 Temmuz tarihleri arasın-daki Çeşme Festivali düzenlenir. Kaleyi ziyaret ettiğinizde, az önce anlattığımız bü-yük Türk ko-mu-tanı Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’nın yanında aslanı bulunan heykelini de göreceksiniz.

Kervansaray: 1528 yılı-nda Kan-uni Sul-tan Süley-man ta-ra-fın-dan Ker-van-sa-ray Çeşme’ye ayrı bir özellik katar. Tarih içinde özellikle yabancı tüc-car-la-rın ko-nak-la-ma-sı için kullanılan kervansayaray günümüzde 45 odalı bir otel olarak hizmet vermekte. Kervansaray’da ayrıca gece eğlence mekanları ve alış-veriş merkezledri de bulunmakta.

Müzeler: Çeşme’nin tarihi zenginleklerini en iyi, müzelerdeki tarihi eserlerin çokluğu ve kalitesi gözler önüne sermektedir.

Çeşme Müzesi: Daha çok Erythrai, Çeşme ilçe merkezi Alaçatı ve Kalemburnu yöresinden çıkan eserlerin sergilendiği tarihi Çeşme Kalesinde bulunan Çeşme Arkeoloji Müzesinde 320 adet arkeolojik 126 adet etnografik eser ile 31 adet sikke, toplam olarak 477 adet eser teşhir edilmektedir.

Çeşmede yöresel yemekler

Çeşme’de istediğiniz her şeyi yiyebileceğiniz sayısız restoranlar bulunmaktadır.  Özellikle akşam saatlerinde çoşmaya başlayan Çeşme sokaklarında, kendinize bir restoran arayabilirsiniz.

Ayrıyeten çeşmede yöresel yemeklerinde tadına bakabilirsiniz.

- İzmir Kumrusu
- Sakız Reçeli
- Lokma Tatlısı
- Sakızlı Dondurma
- Her Türlü Balık Çeşidi

Çeşme ulaşım

İzmir’e tahminen 80 km uzaklıkta bulunan Çeşme’ye 2 farklı yoldan ulaşılabilir. İstanbul gibi farklı şehirlerden de direkt otobüs seferi bulunmayan Çeşme’ye İzmir aktarmalı olarak gitmek zorundasınız. İzmir otogarından Çeşme’ye yaz kış hareket eden otobüsler bulmak mümkün. Özel aracınızla gidiyorsanız, Gaziemir’den ya da İzmir’in içinden Çeşme tabelalarını takip edebilirsiniz. 80 km’lik Çeşme-İzmir otobanını rahat ve hızlı bir yolculuk için ideal. Yolun sonunda Çeşme’ye varmak düşüncesi yolun sıkıcılığını biraz olsun azaltıyor. Çeşme’ye varmadan, yolun sağ tarafında önce Alaçatı’nın modern yel değirmenleri karşılar sizi. Arkasından yol Ilıca’yla devam eder. Buradan sonra Çeşme 6 km’lik keyifli bir yol sizi beklemektedir.
Uçakla ulaşımı İzmir Adnan Menderes Havaalanı bağlantısıyla yapabilirsiniz. Buradan özel araç kiralayarak yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Ayrıca Çeşme’ye deniz yoluyla da ulaşabilirsiniz. Yaz sezonu boyunca Sakız Adası ve Çeşme arasında feribotlar çalışır.

AYVALIK HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

AYVALIK

Balık-esir’in ilçesi olan Ayvalık, temiz deniz suyu ve plajlarla, yeşil zeytinliklerle sarılmış güzel kıyılara sahip, tari-hi ve arkeolojik değerleri bünyesinde barındıran bir tatil merkezidir.

Ayva-lık, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra, özellikle adalarının çevresi, deniz dibi zenginlikleri ile dalış tutkun-larının tercih ettiği önemli merkezlerden biridir. İlçe merkezinde bulunan dalış tekneleri ziyaretçilere Ay-valık’ın su-altı zen-ginliği ile ta-nışma fır-satı sunmaktadır.

Ayvalıkta ne yapılır

Alibey Adası ya da Cunda: Ayvalık’ı açık de-nize karşı kapa-yan bu ada-ya bir köprü ile karayolundan geçmek mümkündür. Yazları Ay-valık’tan Ali-bey Ada-sı’na her sa-at motor se-ferleri de yapılmaktadır. Adada çok sayıda kilise ve manastır vardır(Taksiyarhis dışındakiler yıkıntı halindedir,veya restore edilerek cami halini almıştır). Kiliselerin en büyüğü Taksi-yarhis Kilisesi’dir. Kilisenin büyük çanı Bergama Müzesindedir. Adanın yüksek kesimlerinden boğazların, ada-ların, içiçe girmiş koy-ların güze-llikleri seyre değer. Ada merkezinde sıralanmış balıkçı lokantalarında, meşhur Papa-lina, deniz mahsulleri , mezeleri ve zeytinyağlı ot yemekleri ile akşam yemeklerinin zevki doyumsuzdur.

Şey-tan Sof-rası: Çam-lık Or-man Kam-pının yuka-rısındadır. Eski bir lav biri-kintisi olan tepe yuvarlak bir sofraya benzer. Demir kafes içinde şeytana ait olduğu söylenen koca-man bir ayak izi vardır. Çam ormanlarla kaplı(bu kısım yangından sonra ilave edilmiştir:çam ormanları yan-dıkdan sonra şeytan sofrası çok renksiz ve çıplak kalmasına rağmen hala çekiciliğini korumaktadır)Ay-valık adalarına hakim yük-sek bir tepe olan Şeytan Sofrasından özellikle güneşin batışı izlenmeye değerdir. Bir lokantası bul-unma-ktadır.

[PAGE]

Ayvalık ulaşım

Ayvalığa ulaşım karayolu ile çok rahat bir şekilde ulaşılabilir. Ayvalığın karayolu ulaşımını Çanakkale – İzmir ve Balıkesir -İzmir karayolları ile gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra İstanbul’dan Balıkesir bağlan-tılı olarak da denizyolu ve havayolu ile Ayvalığa ulaşılabilir. Yine Balıkesir bağlantılı ola-rak Ankara ve İzmir’den, Bandırma bağlan-tılı ola-rak İstan-bul’dan demiryolu ile gelebilirsiniz. Ayvalık – Balıkesir arası tahmini 144 km’dir. Ayvalığa İstan-bul’dan ve Anka-ra’dan be-lli baş-lı otobüs firmaları düzenli olarak seferler gerçekleştirmektedir.

Ayvalıkta ne yenir?

- Peynirli Tatlısı
- Ceviz Çorbası
- Kaşarlı Kabak
- Lor Lokması
- Ada Köftesi
- Peynirli Kabak
- Balıklı Bamya
- Nohutlu Mezgit

Ayvalıkta neler yapabilirsiniz?

- Şeytan Sofrasını gezebilirsiniz.
- Cunda adasına giderek balık yiyebilir,Kiliseleri gezebilirsiniz.
- Ayvalık adalarına giderek su altı dalışları yapabilirsiniz.
- Ayvalık Adalarında su altı dalışı yapmadan
- Sarımsaklı’da denize girme keyfini yaşayabilirsiniz.
- Adalara yapılan yat turlarına katılabilirsiniz.
- Güvercin adasını gezebilirsiniz.
- Eski Ayvalık Evlerini gezerek buradaki tarihi camileri ziyaret edebilirsiniz.


[PAGE]


Günün Önemli Haberleri