Bu tarımsal ürünler ’yeni’ keşfeldildi

Abone ol

Türkiye’nin ilk tarımsal araştırma enstitüsü olan Eskişehir’deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde (GKTAE), tarımsal üretime kaz...

Türkiye’nin ilk tarımsal araştırma enstitüsü olan Eskişehir’deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde (GKTAE), tarımsal üretime kazandırılan yeni buğday, nohut ve arpa çeşitleri basına tanıtıldı.
Atatürk’ün talimatıyla kurulan enstitü yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır, enstitüdeki tarımsal araştırma faaliyetleri ile ıslah edilen 134 bitki çeşidine 2 buğday, 2 nohut ve 1 arpa çeşidinin daha ıslah edilerek tescilli bitki çeşidi sayısının 139’a çıkarıldığını söyledi. Tescilli bitki çeşitleri ile çiftçinin ve sanayicinin istekleri doğrultusunda tarımsal üretime yeni halkalar eklendiğini belirten Çakır, “Enstitümüzde yapılan araştırma çalışmaları sonucu geliştirilen yeni teknolojiler ve çeşitler yetiştirme tekniği paketleri ile çiftçimize tanıtılmaktadır. Tescil ettirilen yeni bitki çeşitlerinin tarımsal üretim içinde yer alması için eğitim faaliyetleri yanında demonstrasyon, tarla günü, çiftçi inceleme gezileri gibi tarımsal yayım faaliyetleri de yürütülmektedir” dedi.
Çakır, 2012- 2013 yıllarında enstitü tarafından tescil ettirilerek tarımsal üretime kazandırılan yeni çeşitleri tanıtarak özelliklerinden bahsederek şöyle konuştu:
“Mesut ekmeklik buğday çeşidi, enstitümüz buğday ıslah çalışmaları kapsamında geliştirilerek, 12 Nisan 2013 tarihinde ’Mesut’ adıyla tescil edilmiştir. Kuru ve yarı taban alanlarda yetiştirilmek üzere geliştirilmiştir. Kuru şartlarda yüksek verim potansiyeli ve ekmeklik kalitesine sahiptir. Tane görünümü kırmızı serttir. Kılçıksız, beyaz başaklıdır. Ekmeklik kalitesi olarak Bezostaya1 çeşidine yakın kalite özelliklerine sahiptir. Sarı pas hastalığına dayanıklı, kara pasa karşı ise orta dayanıklıdır. ‘Yunus’, ekmeklik buğday çeşidi. 2012 yılında tescil edilmiştir. Kışa, hastalıklara ve yatmaya dayanıklıdır. Yüksek verim potansiyeli ve ekmeklik kalitesine sahiptir. Orta Anadolu ve Geçit bölgelerinde sulu şartlarda yetiştirilir. ‘Çakır’, yemeklik nohut çeşidi 2012 yılında tescil edilmiştir. Adaptasyon kabiliyeti yüksek, makineli hasada uygun iri daneli ve erkenci yemeklik nohut çeşitidir. Nohut yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerde tavsiye edilir. ‘Akça’, yemeklik nohut çeşidi 2013 yılında tescil edilmiştir. Adaptasyon kabiliyeti yüksek, makineli hasada uygun iri ve beyaz daneli yemeklik nohut çeşitidir. Nohut yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerde tavsiye edilir. ‘Ünver’, iki sıralı alternatif arpa çeşitidir. Kurağa, kışa, yatmaya ve hastalıklara dayanıklıdır. Orta Anadolu ve Geçit bölgelerinin kuru ve yarı taban alanları için uygundur.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri