Bu sistem dönüşümde rantı önleyecek

Abone ol

Kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazanırken, süreci sağlam bir şekilde aşmak için sağlıklı fikirler aranıyor

İstanbul'da kentsel dönüşüm, Roma modeline göre yapılacak. Hırvatistan'ın Dubrovnik şehrinin de uyguladığı model için özel mimari yarışmalar düzenlenecek.

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Roma modeli uygulanacak. Tarihi alanların 'rant' alanına dönüşmemesi için kâr amacı güdülmeden yürütülecek proje, finansmanını uluslararası yatırım fonlarından sağlayacak.Süleymaniye, tarihi yarımada, Galata ve Haliç gibi tarihi eser bakımından zengin merkezlerin öncelikli ele alınacağı çalışmada, özel mimari yarışmalarıyla belirlenecek projeler için uzun vadeli ve yüzde 8-9 faizli geri dönüşümle uluslararası fonlardan finansman sağlanacak.

RANT SAĞLANAMAYACAK

Projelerin tamamı Çevre Bakanlığı'nda bu proje için özel kurulan 'Kentsel Tasarım Daire Başkanlığı' tarafından yönetilecek. Proje sonunda gelir, finansmanı karşılayacak düzeyin üzerine çıkarılmayacak ve 'Tarihi Dönüşüm' hiçbir kurum veya kuruluşa rant sağlamayacak.

Proje ile tüm tarihi merkezlerin görünümü bozan binalardan kurtarılmasını ve her bölgeye bir tarihi meydan kazandırılmasını hedefliyor.

İLLER BANKASI DA ÇALIŞMA BAŞLATTI

Bakanlık projelerin yapılacağı merkezlerdeki tüm binaları ön görünüm, dış cephe ve restorasyon kriterlerine göre yeniden ele alacak.

Yönetmelikle desteklenecek proje çerçevesinde bu yerlerde daha önce yapılmış dokuyu ve silueti bozan binalar da gerekirse yıkılacak. Proje için Bakanlıkta çok özel çalışmalar devam ederken, İller Bankası da aynı yöntemle İstanbul'un tarihi dönüşümde yer almak için çalışma başlattı.

DUBROVNİK DE UYGULADI

Roma'da tarihi dönüşümün kamusal teşebbüsler üzerinde kar amacı güdülmeden gerçekleştirilmesini sağlayan modeli, Avrupa'nın yükselen turizm merkezlerinden Hırvatistan'ın Dubrovnik şehri de uyguladı.

TARİHİ BİNALARIN ÖNÜNE MEYDAN
 
Sabah Gazetesi'nin haberine göre; projede, Avrupa'nın önemli turistik merkezlerinde olduğu gibi tarihi ana binaların önünde meydan kazanılması hedeflenecek.

Tarihi binanın önünde kurulacak meydanın etrafında aynı mimari restorasyonla butik oteller, kafeler, restoranlar ve sanat galerileri yer alacak. Meydan çevresinin bitişik nizam olması durumunda tüm binalara eşit yükseklik zorunluluğu gelecek. Galata, Süleymaniye, Tarihi Yarımada ve Haliç öncelikli olarak ele alınacak.

Bakanlık, projenin ikinci ayağında ise Bursa ve Diyarbakır'da çalışmalar yürütecek.

Günün Önemli Haberleri