Bu sektör binlerce personel arıyor
Abone olHavacılık sektöründeki büyüme, son yıllarda pilot yetiştiren okul sayısının artmasını sağladı.
Devlet eliyle Türkiye'nin ilk havacılık ve uzay bilimleri üniversitesi Türk Hava Kurumu Üniversitesi kurulurken, geçtiğimiz günlerde Özyeğin Üniversitesi de ''Pilot Eğitimi Lisans Programı''nı devreye soktu.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, dünyanın en büyük sivil ve askeri uçak ile helikopter üreticilerinden Boeing'in yaptığı çalışmaya göre 2011-2030 yılları arasında dünyada 425 bin pilota, 600 bin de uçak bakım onarım elemanına ve aynı sayıda da kabin memuruna ihtiyaç olacağını belirtti.
Ban, ''2011 yılından 2030 yılına kadar havacılık ve uzay sektörü çok hızlı ilerleyecek. Havacılık ve uzay sektörü Türk insanını bekliyor. Burada treni kaçırmamız gerekiyor'' dedi.
Türk havacılık sektörünün önünün açık olduğunu vurgulayan Ban, sektörde hızlı bir büyüme olduğunu, 20 yıl boyunca havacılık sektörünün her yıl yüzde 5 büyüyeceğini anlattı.
Türk havacılık sektörünün son 5 yılda 7 kat büyüdüğüne işaret eden Ban, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Rakamlar ortada. O zaman hangi sektör nereye gidecek diye sormamak lazım. Bundan 10 yıl öncesine baktığınızda katma değeri en yüksek sektör tekstildi. O tarihte tekstil sektöründe çalışanlar çok büyük paralar kazandılar. Oysa şimdi hiçbir katma değeri yok. Şimdi katma değeri en yüksek olan sektörler bilişim, ilaç ve havacılık. 2011 yılından 2030 yılına kadar havacılık ve uzay sektörü çok hızlı ilerleyecek. Havacılık ve uzay sektörü Türk insanını bekliyor. Burada treni kaçırmamamız gerekiyor.''
5 BİN TÜRK PİLOT VAR
Yaklaşık 5 bin Türk pilotun bulunduğu Türkiye'deki yabancı pilot sayısının bin civarında olduğunu ve yabancı pilotların genellikle Avrupa ülkelerinden geldiğini kaydeden Ban, 2014 yılında üniversite olarak açılacak uçak fabrikasında mezunlarını istihdam edeceklerini dile getirdi.
Sektörün geleceğine bakıldığında alınacak çok yol olduğuna dikkati çeken Ban, Türkiye'nin pilot ihtiyacı karşılandıktan sonra, yurt dışında çalışan Türk pilotların sayısının artacağını vurguladı.
HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI YÜZDE 14 BÜYÜDÜ
Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hatice Küçükönal ise, dünya hava taşımacılığının son 30 yılda çok önemli aşamalar kaydettiğini belirtti.
Küçükönal, ulaşım türleri incelendiğinde 2010 yılında hava taşımacılığının yurt içi taşımacılığındaki payı yüzde 8 iken, 2020'li yıllarda bu payın yüzde 14'e çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.
Havayolu taşımacılığının 2011 yılında dünya genelinde yüzde 5, Türkiye'de ise yüzde 14 büyüdüğüne işaret eden Küçükönal, şunları kaydetti:
''Bunun yanında ACI (Airport Council İnternational/Avrupa Uluslararası Havalimanı Konseyi) raporuna göre Türkiye, dış hatlar yolcu sayısında dünyada 10'uncu ve iç hatlar yolcu sayısında dünyada 14'üncü sırada yer alıyor. ICAO'nun (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu) 2010 Yıllık Raporu'na göre de İstanbul Atatürk Havalimanı, uluslararası yolcu sayısı ile 19'uncu sırada bulunuyor.
Aynı şekilde Air Transworld World (ATW) tarafından Eylül 2011'de yayımlanan Dünya Havacılık Endüstrisi Raporu'nda Türkiye ve Rusya'nın Avrupa'daki en hızlı büyüyen pazarlar olduğu da belirtilmişti. Önümüzdeki dönemde de yolcu açısından ilk 20 ülke arasında yapılan tahminlerde, uluslararası hatlarda büyüme oranı en yüksek ülkenin Türkiye olması bekleniyor.
Bütün bu veriler Türkiye'nin dünya hava yolcu ve uçak trafiğinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Bunları incelediğimizde özellikle havayolu taşımacılığının dünyada ve Türkiye'de sağlam adımlarla ilerlediğini, taşımacılık türleri açısından geçmişe oranla çok daha fazla tercih edildiğini ve tercih edilmeye devam edeceğini söyleyebiliriz. Türk sivil havacılık sektörünün geleceğini bu anlamda çok parlak görüyorum.''
SEKTÖR PERSONEL ARIYOR
Küçükönal, son yıllarda hava taşımacılığı sektöründe görülen hızlı büyümenin, bu alanda eğitimli ve çok iyi İngilizce bilgisine sahip insan kaynağına olan ihtiyacı artırdığını belirtti.
Üniversite olarak bu doğrultuda, sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının pilot anlamında karşılanmasında bölgesel olarak önemli bir rol oynaması ve havacılığa gönül vermiş gençlere dünya standartlarında bir pilotluk eğitimi verebilmek amacıyla Pilot Eğitimi Lisans Programı'nı başlattıklarını söyledi.
2011 yılında yayınlanan FTO Çalışma Grubu Raporu'nda önümüzdeki 15 yıl içinde dünyadaki havacılık sektörünün pilot ihtiyacının 300 binden az olmayacağının belirtildiğine işaret eden Küçükönal, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bu sonuç, yılda yaklaşık 20 bin pilota ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Ülkemizde ise yılda 500-600 pilota ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. Kısa ve uzun vadeli tüm büyüme tahminleri dikkate alındığında ülkemizin pilot ihtiyacının önemli rakamlara ulaşacağı rahatlıkla söylenebilir.''