Bu rakam şehit sayısından bile fazla!
Abone olTBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, askerlikteki intihar vakalarıyla ilgili rakama dikkat çekti
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün,
Genelkurmay Başkanlığı'nın askerlikteki intihar vakalarıyla ilgili
yaptığı açıklamaya ilişkin, ''Genelkurmay'ın açıklamasına
göre, 20 yıl öncesine göre askerde intihar olayları 3'te bire
indiği açıklanmıştır. Ancak bu rakamın bile şehit sayısından fazla
olduğunu görüyoruz'' dedi.
Sakarya Valiliği'nce Sait Faik Abasıyanık Kültür Merkezi'nde (AFA) düzenlenen ''İnsan, haklarıyla insandır'' konferansına katılan Üstün, burada yaptığı konuşmada asker haklarının ilk kez bu yıl gündeme geldiğine dikkati çekti.
Üstün, konuyla ilişkin bir izleme dosyası açtıklarını, bunun toplumun yüzde 50'sini ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi.
ŞEHİT SAYISINDAN FAZLA
''Genelkurmay Başkanlığı, konuyu gündeme getirmemizin
ardından bir açıklama yaptı'' diyen Üstün, şöyle devam
etti:
''Genelkurmay'ın açıklamasına göre, 20 yıl öncesine göre askerde intihar olayları 3'te bire indiği açıklanmıştır. Ancak bu rakamın bile şehit sayısından fazla olduğunu görüyoruz. Toplum açısından bunu kabul edilemez bulduk. Nitekim hukuk devletinin gereği olarak harekete geçtik. Hukuk devleti budur, insan haklarına saygılı devletin gereği budur. Bir sorun varsa onu kabul eder ve bunu çözmeye çalışır. İnşallah bundan sonra askerlikte kötü muamele ve intiharın olmadığı bir sisteme doğru gideceğimizi düşünüyorum.''
BU KONUDA NEDEN ÖNLEM ALMADIĞIMIZI İNCELEMEMİZ
GEREKİR
Her vatandaşın askere gittiği gibi evine geri dönmesini istediklerini vurgulayan Üstün, ''Askerdeki kardeşimiz de bizim insanımız. Nasıl şehit geldiğinde ciğerimiz yanıyorsa askerde, hangi sebepten dolayı ölürse o da aynıdır. Bir askerimiz intihar ederse askerliği sırasında, şehit düşmüş gibi ciğerimizin yanması gerekir. Bu konuda neden önlem almadığımızı incelememiz gerekir. Bu askerin neden intihar ettiğini ortaya çıkaran bir erken uyarı sistemi olmalı. Bu şekilde çocuklarımız, davul ve zurnayla gittiği gibi aynı şekilde evlerine dönmelidir'' şeklinde konuştu.
GÜVENLİK AYRI FİŞLEME AYRI ŞEYDİR
Türkiye'de yaşanan tüm olayların üstüne gittiklerini anlatan Üstün, Tunceli'de yaşanan fişleme olaylarını da dikkatlice araştıracaklarını dile getirdi.
Üstün, Türkiye'nin artık insan hakları konusunda sorgulanan değil sorgulayan bir ülke olduğunu kaydetti.
Tunceli'nin Hozat ilçesindeki fişleme iddialarını araştırdıklarını vurgulayan Üstün, konuşmasını şöyle tamamladı:
''Jandarma ve emniyetin fişleme yaptığı iddiası var ortada. Buna en çok karşı çıkan biziz. Fişleme bizim açımızdan kabul edilemez. O bakımdan hemen bir alt komisyon kurduk ve inceleme yapıyoruz. Bu sorunun üstünü örtemeye çalışmadık, üstüne gittik.
Güvenlik ayrı, fişleme de ayrı bir şeydir. Tabi biri suç işlerse onunla ilgili çalışma yapabilirsiniz. Ama suç işlemeyen insana bu muameleyi yapamazsınız. Kim ki suç işlerse kamu görevlilerimiz kanun çerçevesinde bunun üstüne gidecektir. Ama durduk yere özel hayatla ilgili araştırma yapmamalı.''