Bu proje İstanbul trafiğine nefes aldıracak!
Abone olİstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız, “İstanbul Hareket Halinde” projesinin devreye alınmasından itibaren İstanbulluların trafikte rahatlamayı hissedeceklerini belirtti.
IBM Türk ve Vodafone Türkiye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Ulaşım A.Ş. işbirliğiyle başlatılan “İstanbul Hareket
Halinde” projesi ile İstanbul trafiğinin rahatlatılması
hedefleniyor.
İstanbulluların yolculuk alışkanlıklarının haritasını çıkararak, toplu taşıma ağlarını, bu verilerdeki yoğunluk, güzergah ve zaman dilimlerine göre yeniden düzenleyen “İstanbul Hareket Halinde” projesi ile yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanıyor.
‘’VATANDAŞ RAHAT EDECEK’’
Dünyada kendini ispatlamış bilişim ve iletişim şirketleriyle işbirliği sayesinde İstanbullulara daha iyi ulaşım hizmetleri sunmak üzere çalıştıklarını dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız şöyle konuştu:
“Ulaşım A.Ş. olarak doğru ve yerinde verilmiş ulaşım
kararlarıyla yolculuk sürelerini kısaltmak, yürüme mesafelerini
azaltmak ve hizmet seviyelerini eşit şekilde dağıtmak üzere
çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda minimum sürede, konforlu,
herkese eşit hizmet seviyeli, doğru ücret politikalı, akılcı,
hatları kolay öğrenilebilir, yaygın ve sıkışıklık etkilerinden
arındırılmış bir toplu ulaşım hedefliyoruz. Vodafone Türkiye ve IBM
Türk ile yaptığımız işbirliği bu hedefimize ulaşmak yönünde bizim
için önemli bir yer teşkil ediyor.”
Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:
“1950’de dünya nüfusu 2 milyar; nüfusu 10 milyonu aşan mega şehir sayısı 2 iken, bugün dünya nüfusu 7 milyarın üzerine çıkmış ve mega şehirlerin sayısı 22’ye yükselmiştir. Nüfusu 500 bin civarında olan şehirlerde otobüs destekli özel otomobil kullanımı, ulaşım için yeterli olabilir. İstanbul gibi mega şehirlerde ise böyle bir çözüm sürdürülebilir değildir. Çözümü, metro gibi sıkışıklık etkilerinden arındırılmış yüksek kapasiteli toplu ulaşım sistemlerinde aramak gerekir. Bir metro hattı 20 şeritli otoyol trafiğine eşit yolcu akımını taşıyabilir. Metro yatırımlarına karar verip yerini doğru belirlemek, geri dönüşlerini ve mali analizlerini doğru hesaplayabilmek için hem mevcut ulaşım alışkanlıklarının hem de gelecekteki taleplerin doğru tahmin edilmesi büyük önem taşır. Bu konuda İstanbul Ulaşım A.Ş.’de bir çok farklı ortamdan toplanan verilerin analiz çalışmaları yürütülmektedir. Vodafone Türkiye ve IBM Türk işbirliği ile yürüttüğümüz çalışma da bu kapsamda yer almakta ve İstanbullulara daha iyi hizmetle yatırımları doğru planlamayı ve İstanbulluların yolculuk kalitelerini arttırmayı hedeflemektedir.”
Eskiden 400-450 bölgeye bakılırken yeni sistemle 3000-3500 bölgeye bakılacağının bilgisini veren Yıldız, ‘’projenin devreye alınmasından itibaren vatandaş rahatlığı hissetmeye başlayacak’’ diye konuştu.
YOLCULARIN HAREKETLERİ ANLIK TAKİP EDİLEBİLECEK
IBM Genel Müdürü Michel Charouk, konuşmasında, IBM’in analiz yeteneği ve veri madenciliği alanındaki birikimini kullanarak ortaya atılan proje ile yolcuların ve hareketlerinin anlık olarak takip edilebileceğini kaydetti.
İstanbulluların hangi yerlerde hangi ulaşım araçlarını kullandıklarının daha gerçek zamanlı olarak gözlemlenebileceğini kaydeden Charouk, ‘’İlk defa trafik nerede sıkışacak önceden öngörülebilecek’’ diye konuştu.
Şehirlerin öncelikli çözmeleri gereken sorunların başında altyapı ile ulaşım sorunlarının geldiğini dile getiren Charouk, İstanbul’da ileride karşılaşılacak en büyük zorluklardan biri olacak ulaşım sorunun çözülmesi gerektiğini bildirdi.
Charouk, proje sayesinde gerçek zamanlı planlama yapılmasının sağlanacağını bildiren Charouk, ‘’İstanbulluların sorununu çözmeye katkıda bulunacağız’’ dedi.
Benzer projeyi dünyanın beş ülkesinde yürüttüklerini kaydeden, aralarında boyut ve ölçek açısından en büyüğünün İstanbul projesi olduğunu söyledi.
ANKETLERİN YERİNİ SAĞLIKLI ANALİZ ALDI
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, dünya çevre gününde sürdürülebilirlik için mobil şehir uygulaması ile Vodafone’un mobil iletişim bilgileri konusunda dünyada edindiği bilgi birikimiyle etkin çözümler sunmaya odaklandığını belirtti.
Timuray, Türkiye’de mobil iletişim teknolojilerinin ulaşım ağı ile insan ağına dokunduğu ilk örneği teşkil eden projenin, ulaşımın yaşam kalitesinin sürdürülebilirliği açısından önem teşkil ettiğini ifade etti.
İstanbul hareket halinde projesi öncesinde anketler aracılığıyla verilerin toplandığını bildiren Timuray, projenin sağlıklı bir analiz yapıp hayata geçirmek için yeterli olduğunu bielirtti. Timuray, 18 milyonluk abonesi olan bir temsiliyeti ve gerçek zamanlı bilgiyi içerdiğini ve oldukça yeterli bir veri tabanı olduğunu sözlerine ekledi.
IBM Proje Yöneticisi Esra Çizmeci, ise değerlendirmesinde, toplu taşımanın nüfus hareketliği ve yoğunluğuna göre optimizasyonu sağlayan proje ile uzun vadede trafiğin önüne geçilmesinin hedeflenmesinin yanı sıra, projenin maliyetin düşürülmesi karbon emisyonlarının azaltılması enerji verimliliğin arttırılmasına katkı sağladığını belirtti.
VATANDAŞIN TOPLU TAŞIMA HİZMETLERİNE YAKINLAŞMASI HEDEFLENİYOR
Projenin Ekim 2011’de başlayan hareket verileri analizi aşaması Nisan 2012’de finalize edildi ve Vodafone’un mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla sağladığı verilerle İstanbulluların seyahat başlangıç-bitiş noktaları IBM tarafından geliştirilerek Ulaşım AŞ.’ye teslim edildi. Bu verilerin, toplu ulaşımı optimize etmek için Ulaşım A.Ş. tarafından işlenmesi ve İBB’nin rota ve elektronik kart verileriyle eşleştirilmesinin ardından İstanbulluların yaşam alışkanlıklarına daha iyi hizmet eden bir toplu taşıma stratejisi oluşturulması amaçlanıyor. Bu yolla, her gün trafikte uzun saatlerini geçiren İstanbulluların, yaşam alışkanlıklarıyla paralel toplu taşıma hizmetlerine yakınlaşmaları bekleniyor.