Bu proje Gediz 'in sonu demek!
Abone olMersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Manisa Turgutlu'da Çaldağı'nda çıkarılmak istenen nikel madenini Meclis'e taşıyarak soru önergesi verdi.
Milletvekili Kürkçü, Manisa Turgutlu'da
Çaldağı'nda çıkarılmak istenen nikel madeniyle ilgili verdiği soru
önergesinde doğanın yok olup insan sağlığının tehlikeye gireceğini
belirtti.
Kürkçü, önergede halkın mücadelesine karşı maden şirketinin
başvurusuyla 2. ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
tarafından onaylandığını hatırlatarak şöyle dedi:
"Turgutlu Çaldağı’nda işletilmesi planlanan nikel madeninde kullanılacak sülfirik asit, Gediz Havzası’ndaki tarım alanlarının sonu anlamına gelecektir. Madenin ayrıştırılması için kullanılan söz konusu asit ve kayalardan ayrıştırılan ağır metaller yağmur sularıyla tarım alanlarına ulaşarak Gediz’in bereketli topraklarını yok edecektir. Yeraltı sularını, akarsuları kirletecektir. Tüm canlıların yaşamını, sağlığını tehdit edecektir."
Bu projeye neden izin verildi?
Kürkçü şu soruları sordu:
* Hayatını geçimlik tarım ve hayvancılıkla sürdüren halkı
göç etmek zorunda bırakacak, işçileşmeye mahkûm edecek, yerinden
yurdundan vazgeçmeyenleri ise kalan ömürlerinde sağlık sorunlarıyla
boğuşturacak bu projenin ortaya çıkaracağı yıkıcı sonuçlar
tarafınızdan hangi bilimsel kritere göre
değerlendirilmiştir?
* Esas görevi doğayı, çevreyi korumak olması gereken Bakanlığın bu projeye izin vermesinin sebebi nedir?
Karşıt görüşler alındı mı?
* Ormanların, meraların, tarım alanlarının yok olmasıyla sonuçlanacak bu projenin durdurulması için Bakanlığınız bir çalışma yapacak mıdır?
* Çaldağı’ndaki doğal yaşamın yıkımına yol açacak, uygulanacak yöntemlerle hem insan yaşamı hem de tarım toprakları için felaket yaratacak bu projenin onaylanması sırasında, ÇED raporu verilirken, “halkın katılımı toplantısı”na kaç kişi katılmıştır? Bunlardan kaçı projeye onay vermiştir? Projeye karşı olanların görüşleri alınmış mıdır? Projeyle ilgili, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve yerel doğa derneklerinin görüşleri alınmış mıdır?
Ne olmuştu?
Çaldağı'nda sülfir asit ile yapılmak istenen nikel madenciliği nedeniyle 2 milyon ağaç ve Gediz Ovası yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
VTG Holding’e bağlı Çal Dağı Nikel Madencilik AŞ, uzun süredir Çaldağı'nda nikel madeni çıkarmak istiyor. Halkın ilk ÇED raporuna açtığı dava devam ederken, şirket ÇED raporunda değişiklik yaparak bakanlığa sunmuştu. Bakanlığın kabul ettiği yeni rapora da dava açılacak.
Çal Dağı’nın altında 40 milyon ton nikel rezervi var; piyasa değeri 6 milyar dolar.
2006'da pilot bölge kurulan alanda İngiliz Europan Nickel'in kurduğu Sardes şirketi 2009'da tahsisi aldı. Ancak tepkiler üzerine pilot bölgeyi 2011'de Türkiyeli VTG Holding'e sattı. Çaldağı’nda 2026’ya kadar tahsis edilen 1832 hektarlık alanda şu ana kadar onbinlerce ağaç kesildi. (