Bu öneri Almancıların canını sıkacak

Abone ol

Almanya Berlin Eyaleti İçişleri Politika Sözcüsü göçmenlerin zeka testine tabi tutulmasını istedi, ortalık karıştı!

Alman CDU Berlin İçişleri Politika Sözcüsü Peter Trapp'ın göçmenlerin zeka testine tabi tutulmasını yolundaki talebi tartışılıyor. Trapp’ın "ayrımcı" davrandığını söyleyen muhalefet politikacıları akıl testi isteyen Trapp’ın "Aklından zoru olduğunu" ima etti.

"Göçmenlerin zekâ testine tabi tutulmasını savunuyorum. Bu konuyu tabulaştırmamamız gerekir." Bu parlak fikrin sahibi, Almanya Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Berlin eyalet teşkilatından İçişleri Politika Sözcüsü Peter Trapp. Trapp'ın bulvar gazetesi Bild'e verdiği bu kısa demeç, Almanya'da tartışma yarattı.

ÖNERİ APTALCA

Almanya Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Christoph Steegmans, dün Berlin'de bir açıklama yaparak, "Göçmenlerin aptal olduğunu var saymak, ayrımcılıktır. Önerinin kendisi içinde pek akıl barındırmıyor" dedi.

Alman Focus dergisinin haberine göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı ve Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit ise Trapp'a şu yanıtı verdi: "Toplumumuzdaki insanların değerini, şüpheli zekâ testleri ile ölçmek isteyen anlayış ayrımcı ve aşağılayıcıdır"

Alman Sol Parti (Die Linke) üyesi Ali Al Dailami Trapp'ın önerisinin "Aptalca" olduğunu söyledi. Dailami bu öneriyle Birlik Partisi siyasetçilerinin, göçmek politikaları konusunda ne kadar  "akıldan uzak" olduklarını ortaya koyduklarını savundu.

Partli arkadaşları ise Trapp'a sahip çıktı. CDU Berlin Eyalet Meclisi ve parti Yönetim Kurulu üyesi Türk kökenli Almanya Vatandaşı Emine Demirbüken-Wegner, Trapp'ın bu açıklamayı neden yaptığını anlamadığını söyledi. Demirbüken-Wegner "CDU Berlin eyalet teşkilatının böyle bir talebi olmadığını" açıkladı.

Alman Sosyal Birlik Partisi (CSU) Avrupa Grubu Başkanı Markus Ferber da Trapp'a destek çıkan isimlerden biri. Kanada'da da "göçmenlere bu tür zekâ testleri uygulandığını" savunan Ferber, "Kanada bu konuda daha da ileride; göçmen çocukların zekâ testinde göçmen olmayan çocuklardan daha yüksek puan alması şartı aranıyor. Aile birleşimi gibi insanı sebepler daha fazla göç nedeni sayılamaz"  diye konuştu.

MEDYA ÖNERİYLE ALAY ETTİ

Trapp'ın "önerisi" Almanya basınında da yer buldu. Frankfurter Rundschau gazetesinde "Buna yaz tiyatrosu denir" ifadesiyle başlayan yazıdaki yorum şöyle:

"Bazı politikacılar yaz sezonunda oluşan haber boşluğunu bunun gibi gerçekleşmeyecek önerilerle doldurmaya çalışıyorlar."

Trapp'ın sözlerine yer verilen Der Spiegel dergisinin haberinde ise Almanya'daki göçmen sayısının son yıllarda düştüğü belirtildi. Haberde 2009 yılında 721 göçmenin Almanya'ya geldiği, buna karşılık 734 bin göçmenin ülkeden ayrıldığı bilgisine yer verildi.

Günün Önemli Haberleri