Bu köyde dağ-taş altın aranıyor
Abone olBahçesaray 5 yıl boyunca altın madeni ve ocaklarının olduğunu ispat etmeye çalışan Sıtkı Teyami sonunda altın arama ruhsatı aldı ve kazı çalışmaları başladı.
Van'ın Bahçesaray İlçesi Yaylakonak ve Altıntas köylüleri, dağ-taş altın arıyor. Geçmişte Bizanslılar, Urartular ve Ermenilerin köylerinde altın madeni işlettiğini belirten köylüler, köylerinin hemen yanında bulunan Karatepe mevkiinde altın madeni olduğunu söylüyor.
Yetkililerin dikkatini çekmek ve köylüleri ikna etmek için 5 yıl boyunca mücadele veren Sıtkı Teyami, köyün bir altın madeni olduğu konusunda köylüleri ikna etmeyi başardı ve altın aramak için izin belgesi aldı. Köylülerin ve Teyami'nin tek umudu, yetkililerin gelip madeni yeniden açmaları.
5 YIL ARAŞTIRDI, KAZILAR BAŞLADI
Bahçesaray ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Yaylakonak ve Altıntas köylerinde şu günlerde tatlı bir telaş yaşanıyor. 5 yıldan beridir köylerinin bir altın madeni bölgesi olduğunu ispat etmeye çalışan 50 yaşındaki Sıtkı Teyami adlı köylü, çalışmalarının sonucunda köyün birçok yerinde bulunan ve altın eritme ocağı olduğunu iddia ettiği ocakları gün yüzüne çıkarmak için çalışma başlattı.
Yaptığı araştırmalar sonucunda geçmişte köylerinde Bizans, Urartu ve Ermenilerin altın üretimi yaptığını öğrenen Teyami, altın hammaddesinin eritildiği 55 ocağın yerini de tek tek tespit etti. Ocak olduğunu iddia ettiği bölgeden MTA yetkililerine numune aldırtan Teyami, kendisi de aldığı bir numune ile İzmir ve Gümüşhane'deki altın üretim merkezlerine gitti.
Oradaki uzmanlardan da madenin altın olduğunun söylenmesi üzerine Teyami yıllardır peşinden koştuğu hayalini gerçekleştirmek için köylülerinden yardım istedi.
ALTIN ARAMA RUHSATI ÇIKARDI
Köylüleri de bu konuda ikna eden Teyami, her gün köylülerle birlikte dağda, taşta altın madeni arayıp, eritme ocaklarını gün yüzüne çıkarmak için çabalıyor. Teyami, altın madenlerini tespit etmek için de bir dedektör icat etti. Teyami, iki bakır çubuk ve bu çubukların ucunda küçük bir mekanizma bulunan dedektörüyle köylülerin önünde yürüyüp, mekanizmanın hareket ettiği noktaları köylülere kazdırıyor.
Teyami, Kaymakamlığa, MTA'ya, milletvekillerine, millet meclisine, ve bu işle ilgilenen bölgelere gittiğini ve yardım istediğini belirterek, "Araştırmalar yaptım. Altın aramak için MTA, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'ndan altın arama ruhsat çıkarttım. Şimdi umudum bu eritme ocaklarını gün yüzüne çıkardıktan sonra devletin buraya el atmasıdır" dedi.
Öte yandan gençlerde bu çalışmalardan oldukça umutlu. Köylerinde altın araması ve işlemesi yapılması halinde işsizliğin biteceğini ve zengin olacaklarını hayal eden gençlerde büyüklerinin izinden gidip her gün ocakların bulunduğu bölgeleri kazıyor.