Bu insanlar, ölüleri ile aynı çatı altında yaşıyor

Abone ol

İnsan ölüleri ile birlikte yaşar mı? Bu ilginç sorunun cevabını, Kahire’de 4 milyon kişinin yaşadığı mezar evleri görünce öğrendik.

Mısır’ın başkenti Kahire’de 4 milyon insan, mezar evleri denilen bölgede kalıyor. Bu ölüler semtindeki evlerin tamamına yakınında mezar bulunuyor.

Devlet, fakir nüfusun barındığı mezar evlere mezar yeri olduğu için elektrik, su ve kanalizasyon hizmeti vermiyor. Tarihi ve yeni mezarların bir arada bulunduğu bu bölgenin Memlükler döneminden kaldığı söyleniyor.

Mezar evleri gezerken harabeleri andıran binaların görünümünün tozdan kaynaklandığını öğreniyoruz. Yüzde 95’i çöl olan ülkede, ana caddelerin kenarında tozların 2-3 santimetre yükseldiğini görebilmek mümkün. Her gün havada uçuşan tozun miktarının bir milyar ton olduğu belirtiliyor. Ülkenin bu dezavantajlı durumuna karşı mevcut enerji potansiyeli iştah kabartıyor. Mısır, benzinin sudan ucuz olduğu ender ülkelerden biri. Bir litre benzinin 1.85 Cüneyh’e satıldığı ülkede, bir litre suyun fiyatı 2 Cüneyh’e tekabül ediyor. Ülkenin tek su kaynağı ise Nil Nehri. Mısır için Nil damardaki kan kadar önemli. Etrafında yükselen gökdelenler de Nil’in cazibesini gözler önüne seriyor.

35 milyon kişi okuma bilmiyor

90 milyonluk nüfusu ile Ortadoğu’ya ağabeylik yapan Mısır’da 35 milyon insanın okuma yazması yok. Buna rağmen sadece El Ahram gazetesinin bir milyondan fazla satması, Mısırlıların gazete merakını gözler önüne seriyor. Mısır’da bizi en çok üzen konu ise ülkenin kendi kültürünü kaybetmesi. 100 ülkenin Mısır’da okul açtığını öğrenince şaşrıyoruz. İnsanlar arasındaki sınıf farkı da oldukça belirgin. Yeni uydu kentler yapılıyor. En büyük uydu kent Yeni Kahire bölgesi. Buraya 4 milyon Mısırlı taşınmış. Lüks binaların yükseldiği bölgede açılan alışveriş merkezleri de sadece zenginlere hitap ediyor. Ülkede asgari ücret 120 dolar. 90 milyonluk Nüfusun 42 milyonunun fakir olduğu ülkede, 2 milyon insan kanserle, 3 milyon insan ise çeşitli organ yetmezliği ile pençeleşiyor.

23 milyonluk Kahire’de trafik sinyalizasyon sistemi olmadığı için keşmekeş yaşanıyor. Çizilmemiş, kaportası kırılmamış otomobil görmek mümkün değil. Otomobil kaportalarını eline çekiç alan araç sahipleri düzeltiyor.

Sokollu Mehmet Paşa döneminde inşaatına başlanan Süveyş Kanalı, ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Öyle ki kanaldan elde edilen gelir ülkenin 6 milyon memurun tüm maaşını karşılıyor.

Günün Önemli Haberleri