Bu il balık kaynayacak!
Abone ol18 gölette balıklandırma çalışması yapılacak.
Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, avcılık yoluyla tahribatın
önlenmesi amacıyla il genelindeki 18 gölette balıklandırma
çalışması yaptıklarını söyledi.
Son 7 yılda il genelindeki göletlere toplam 320
bin sazan yavrusu bırakıldığını belirten Arslan, yıllık ortalama 45
bin sazan yavrusu bıraktıklarını dile getirdi.
Antalya Kepez Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nden getirilen 120 bin sazan balığı yavrusunu 18 gölete bıraktıklarını söyleyen Atilla Arslan, çalışmaların müteşebbisler tarafından kiralanmayan göletlerde gerçekleştirildiğini bildirdi. Tarım İl Müdürlüğü’nde göletlerin balıklandırılması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında muhtarlara sazan yavruları teslim edildi. Törene Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun ve Türkiye Sportif Olta Balıkçılığı Derneği Başkanı İsmail Atalay da katıldı.
Su ürünleri kaynaklarının rasyonel bir şekilde değerlendirilmesi ve avcılık yoluyla meydana gelen tahribatın önlenmesi amacıyla göletlerde her yıl balıklandırma çalışması yaptıklarını kaydeden Arslan, “Müteşebbisler tarafından kiralanmayan ilimizdeki göletlerin uygun tür olan sazan balığı ile balıklandırılması çalışmalarına devam ediyoruz. Bakanlığımızca yürütülmekte olan 2010 yılı balıklandırma programı çerçevesinde, ilimize tahsis edilen 120 bin adet sazan balığı yavrusunu Antalya Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü-Kepez Ünitesi’nden getirttik. 2010 yılı balıklandırma programında yer alan 18 gölete bıraktık. Son 7 yılda balıklandırma çalışmaları kapsamında toplam 320 bin sazan yavrusu bıraktık. Yoğun talep üzerine bu yıl 120 bin balık bırakıyoruz. Türkiye olarak balık tüketiminde AB ve dünya ortalamasının altındayız. Ülkemizde balık tüketimi kişi başına 7 kilogram iken AB ülkelerinde 20 kilo dünya ortalamasında ise 18 kilogram. Ülke olarak tüketimi uluslar arası standarda çıkarabilmek için üretimi arttırmak zorundayız. Bu amaçla balıklandırma çalışmalarına önem veriyoruz”dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun ise idare olarak her yıl 10 adet gölet yaptıklarını ifade ederek balıklandırma çalışmalarını desteklediklerini ifade etti. İl genelinde irili ufaklı 407 adet gölet bulunduğunu anlatan Uzun, “ Bu göletlerin büyük faydaları var. Orman yangınlarına müdahalede, hayvanların otlatılmasında ve doğaya fayda sağlıyor. Balık üretimi de yapılarak ekonomiye katkı sağlanıyor. İdare olarak önümüzdeki yıllarda göletlerin balıklandırılması çalışmaları için kaynak ayırmayı düşünüyoruz. Bu konuyu meclis üyesi arkadaşlarımızla müzakere edeceğiz. Banaz’a bağlı Paşacık köyünde de tarla balıkçılığı projesi uygulayacağız. Proje ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu yıl sonuna kadar projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz”dedi.
Tarım İl Müdürü Atilla Arslan ve İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun, Türkiye Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği (TUSOB) Başkanı İsmail Atalay’a da göletlerin korunması ve eko turizmin geliştirilmesi amacıyla yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür etti