Bu iddia TOKİ'yi mahkemelik etti!
Abone olTOKİ'nin 1998'te Samsun'da inşa ettiği konutlar hem TOKİ'nin hem de konut sahiplerinin başını yaktı.
Samsun'un Atakum ilçesinde yapımına 1998 yılında
başlanan ve 3 yıl sonra hak sahiplerine teslimi gerçekleştirilen
bin konutun orman arazisi üzerine yapıldığı iddiasıyla Başbakanlık
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve ve konut sahipleri hakkında dava
açıldı.
TOKİ'nin 1998 yılında Kurupelit Büyükoyumca köyünde yapımına başladığı bin konutlu inşaat çalışması, 3 yıl içinde tamamlanarak daireler hak sahiplerine devredildi. Aradan geçen süre içinnde borcunun tamamını TOKİ'ye ödeyen 84 hak sahibine de tapuları teslim edildi. Ancak Orman Genel Müdürlüğü, TOKİ ve tapularını alan 84 kişi hakkında ''Tapu iptali ve men'i müdahale'' davası açtı.
Samsun 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesine başlanan davanın duruşmasına, Orman Genel Müdürlüğü avukatlarından Özgül Algan Demir ile davalılardan Nizam Topuz, Ertan Sert, Ayşe Dikmen, Melahat Demirkaya, Yüksel Büyükbaş, Emre Bodrumlu ve Türkan Yaldız katıldı.
İfadelerin ardından hakim, tebligat yapılmayan diğer davalıların da adreslerinin tespiti ile davaya dahil edilmesine ve eksiklerin giderilmesi için duruşmanın ertelenmesini kararlaştırdı.
Duruşma çıkışı, basın mensuplarına açıklamada bulunan davalılar,
yaşadıkları karşısında şaşkın olduklarını belirtti.
İŞTE ŞİKAYETİN ÖYKÜSÜ
Davalılardan, Nizam Topuz, ortada bir yanlışlık varsa bunun mesuliyetinin kendilerine ait olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''1998 yılında yapımına TOKİ tarafından başlanan bin konutun teslimi 2001 yılında hak sahiplerine yapıldı. Bu süre zarfında yine TOKİ'nin hak sahiplerine borçlarını kısa sürede ödemeleri durumunda belli miktarlarda indirim yapılacağı duyuruldu. Bunun üzerine benimle birlikte 84 kişi, borcunun tamamına ödeyerek tapularımızı aldık. Aradan geçen 13 yıllık sürenin sonunda Orman Genel Müdürlüğü konutların yapıldığı arazinin kendisine ait olduğunu öne sürerek tapularımızın iptali yönünde dava açtı. Bu durumda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Devletin yapmış olduğu konutlarla ilgili Orman Genel Müdürlüğü bugüne kadar neden bekledi. Hepimiz borç harç içinde aldığımız dairelerde şu an işgalci gibiyiz. Yaşanan mağduriyetimizin çözümünü istiyoruz.''
Melahat Demirkaya ise yıllardır hayalini kurdukları evin tapusunu sorunsuz bir şekilde almalarına rağmen mağdur olduklarını belirterek, ''Bizi hiçbir şekilde ilgilendirmeyen bu olayda mağdur edilmek isteniyoruz. Biz bu evleri devlete güvenip aldık. Ama yaşadıklarımız karşısında suçlu gösterilmek isteniyoruz. Evlerimiz resmen gecekondu muamelesi görüyor. Mağduruz'' dedi.