Bu hastane kendi enerjisini üretecek
Abone ol300 yataklı devlet hastanesinin, elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden sağlaması için yüklenici firma tarafından proje hazırlandı.
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde inşaat halindeki 300 yataklı devlet hastanesinin, elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden sağlaması için yüklenici firma tarafından proje hazırlandı. Projenin onaylanması halinde, Türkiye'de bir ilk gerçekleşecek
Sağlık Bakanlığı tarafından TOKİ aracılığıyla ihale edilen ve bu yılın başında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından temeli atılan 300 yatak kapasiteli devlet hastanesinin yapımını, Doyap Yapı Sanayi Enerji ve Mühendislik A.Ş-Görk Limited Şirketi konsorsiyumu yürütüyor.
Firma yetkilileri hastanenin yapıldığı bölgenin güneş enerjisi için uygunluğunu dikkate alarak, hastanenin elektriğinin güneş enerjisinden üretilmesi için, Bakanlık ve ihaleyi düzenleyen TOKİ nezdinde girişimde bulundu.
Önce hastanenin yüzde 25'lik enerji ihtiyacını karşılayacak nitelikte güneş enerjisi santrali kurmayı öngören yüklenici firma, 36 milyon 662 bin lira olan ihale bedeline, 3 milyon avro tutarında ek maliyet getirecek bu pilot uygulama için onay bekliyor.
TÜRKİYE'NİN İLK YEŞİL HASTANESİ OLACAK
Doyap A.Ş-Görk Limited Şirketi Konsorsiyumu Taahhüt Süreçleri Yöneticisi Yüksek Elektrik Mühendisi Cem Sabri Muslular, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları ön proje teklifinin kabul edilmesi halende 300 yataklı Turgutlu Devlet Hastanesi'nin Türkiye'nin ilk ''Yeşil Hastane'' unvanlı hastanesi olacağını söyledi.
Hastanenin şantiye sahasında, deneme amaçlı olarak güneşten elektrik üretilecek küçük bir tesis kurduklarını belirten Muslular, ''Şirket olarak yenilenebilir enerjiyle ilgili burada olduğu gibi birçok projemiz var. Fakat burası bir hastane uygulamasında bir ilk olacak ve elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden sağlayarak, hastanemize 'yeşil hastane' unvanını kazandıracağız'' dedi.
''YEŞİL ENERJİ'' ÖZENDİRİLMELİ-
Muslular, Türkiye'de uygun doğa koşullarına rağmen, bu tür bina sayısının son derece az olduğunu, doğaya duyarlı yenilenebilir enerji projelerinin teşvik edilerek, ülke genelinde yaygınlaşmasının sağlanması gerektiğini anlattı.
Yenilenebilir enerjide yüksek olan ilk yatırım maliyetinin genelde yatırımcıların gözünü korkuttuğunu dile getiren Muslular, şunları kaydetti:
''Türkiye rüzgar enerji potansiyeli açısından dünyada ikinci sırada, güneşte ilk 10'da, jeotermalde ilk 5'te. Buna rağmen elektrik enerjisinin yüzde 65'ini doğal gazdan sağlıyor. Dünyada ülkeler enerjide dışa bağımlılık oranlarını yüzde 25'te tutmaya çalışırlar. Yenilenebilir kaynaklar çevreci olmalarının yanında yerli olmaları dolayısıyla önemli.''