Bu hastalıktan yılda 12 bin kişi ölüyor
Abone olDaha çok erkeklerde ve 40 yaşından sonra görülen ağız kanserinin ileri tanı yöntemlerine rağmen teşhis edilemediğini kaydedildi.
Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof Dr. Taner Yücel,
her yıl 12 bin kişinin hayatını kaybettiği ağız kanserine karşı
uyararak, ''Birçok vakada klinik muayene yetersiz olduğundan tanıda
biyopsi kullanılması önerilmektedir. Bu yüzden diş hekimlerine
önemli bir görev düşmektedir'' ifadesini kullandı.
Yücel, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün en ölümcül sekiz kanser türü arasında ağız kanserini de saydığını, her yıl 40 bin vakaya tanı konulduğunu, bu rakamın her yıl artış gösterdiğini, hastalıktan bir yılda 12 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Daha çok erkeklerde ve 40 yaşından sonra görülen ağız kanserinin ileri tanı yöntemlerine rağmen teşhis edilemediğini kaydeden Yücel, şunlara dikkati çekti:
''Tanı ve tedavisi geciken hastaların yarısı yaşamlarını ilk 5 yılda kaybetmektedir. Ağız kanseri lezyonları belirgin klinik semptom ve ağrı ile kendini göstermemektedir. Birçok vakada klinik muayene de yetersiz olduğundan tanıda biyopsi kullanılması önerilmektedir. Bu yüzden diş hekimlerine önemli bir görev düşmektedir. Hastaların periyodik muayenelerinde iyi bir anamnez ve ayrıntılı bir muayene erken teşhiste önemli rol oynamakta ve hayat kurtarmaktadır. Rutin diş hekimi kontrolleri de bu yüzden gereklidir.''
Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Yücel, ağızda geç iyileşen
yara, lenflerde büyüme, ağız yumuşak dokusunda esneklik kaybı ve
hareket zorluğu, kulak ağrısı, kanama, dişlerde hareketlilik,
konuşma ve yutma güçlüğü ve protez kullanmada zorluğun ağız
kanserlerinin belirtileri olduğunu bildirdi.
Yücel, alkol, sigara ve diğer tütün ürünleri, kötü beslenme, virüsler, lökoplaki ve liken planus gibi kansere dönüşme riski taşıyan yumuşak doku lezyonları, yumuşak dokulara ve dile temas eden kötü yapılmış diş restorasyonları, taşkın dolgular, hatalı kuron köprü restorasyonları, dil sırtını kesecek şekilde aşınmış diş dokuları, tıbbi standartlara uygun olmayan dolgu ve protez malzemelerinin ağız kanserine neden olan risk faktörü olduğunu kaydetti.