Bu hastalık sindirimin düşmanı

Bu hastalık sindirimin düşmanı

Abone ol

Bu hastalık sindirim sistemi dengesini bozarak birçok hastalığa yol açıyor

Sindirim sistemi dengesini bozarak birçok hastalığa yol açan şeker hastalığı; dişlerden başlayarak, bağırsak ve rektuma kadar tüm mide ve bağırsak sistemini olumsuz etkiliyor.

Kan şekerindeki dengesizlik nedeniyle oluşan diyabetin kontrol altına alınması, sindirim sistemi hastalıklarından korunmada önemli bir rol oynuyor.

Habertürk'ün haberine göre; Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Akça, şeker hastalığına bağlı sindirim sistemi hastalıkları ve bu hastalıklardan korunmada şeker düzeyinin önemi hakkında bilgi verdi.

YAŞAM ŞEKLİ VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI MİDEYİ VURUYOR

Sindirim sistemi; hücre içi yollar, hücresel düzeyde hormon ve elektriksel uyarıları kullanan mekanizmalardan oluşur. Bunlar da diğer organ ve sistemlerle uyumlu bir şekilde çalışır. Bu uyumu bozulmasına yol açan, mide sorunlarının ortaya çıkmasını kolaylaştıran ve hastalıkları tetiklediği bilinen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar; insan vücudunda mekanik ve fizyolojik etkileri olan “helicobakter pylori” adı verilen bir bakteri, sigara ve alkol tüketimi ile bazı ilaçlardır. Dengesiz ve sağlıksız beslenme, gıdaları az çiğneme, uzun süre aç kalma, mideyi fazla doldurma, uykusuzluk, yorgunluk ve hijyene yeterince dikkat etmemenin de, mide üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Mide hastalıklarında genetik faktörlerin rolü de büyük önem taşır.

ŞEKER HASTALIĞI DA SİNDİRİM SİSTEMİNİN DÜŞMANI

Mide ve bağırsak hastalıklarının ortaya çıkmasında diyabetin de rolü büyüktür. Şeker hastalığı, sindirim sistemine zarar vererek çeşitli rahatsızlıkları tetiklemektedir. Diyabet, sistemik bir hastalıktır. Vücutta tüm organ ve sistemleri etkileyebildiği gibi mide ve bağırsak sistemini de ilgilendirir. Dişler, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, hatta pankreas ve rektuma kadar tüm sindirim sistemi boyunca şeker hastalığına bağlı etkiler görülebilir.

BAĞIRSAK HAREKETLERİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Kontrol dışı şeker diş çürümelerine yol açar, dişlerin erken yaşta kaybına neden olabilir, ağız içi mantar ve yemek borusunda mantarların oluşumunu da tetikleyebilir. Kontrol altında olmayan şeker hastalığı, “diyabetik gastroparazı” adı verilen midenin hareketini bozarak; bulantı, kusma ve şişkinliğe neden olur. İnce bağırsak sisteminde “otonom nöropati” yani şeker hastalığının sinirleri etkilemesi sonucu bağırsak hareketi bozuklukları ve buna bağlı ishaller görülebilir. Diyabet, bağırsaktaki bakteri artışına da yol açabilir. Şeker hastalığına bağlı karaciğer yağlanması, pankreas enzim eksikleri ve hazımsızlık da ortaya çıkan önemli sağlık sorunlarıdır.

ŞEKER DÜZEYİ KONTROL ALTINA ALINMALI

Şeker seviyesinin kontrol altına alınması, şekere bağlı komplikasyonlar ve şekerin yarattığı zararların da ortadan kaldırılmasını sağlar. Şeker kontrolünde diyet ve egzersizin, diyabet hastaları için önemi büyüktür. Ancak hastalıkta ilaç kullanımının da önemli bir yeri vardır. Gerektiğinde ilaç kullanımı ile en yüksek şeker değerlerinin bile normal seviyelere indirebilir. İnsülin de kullanılabilir ancak insülin tek başına yeterli olmayabilir. Şeker ancak farklı mekanizmalı tedavilerle birlikte, egzersiz ve doğru bir diyet ile kontrol altına alınabilir. Şeker kontrol altında olduğu halde sindirim sistemi şikayetleri varsa mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Günün Önemli Haberleri