Bu gece Satürn'e bakarak gülümseyin
Abone olBilim adamları Satürn gezegeni çevresinde yörüngede olan Cassini uzay aracının çekeceği fotoğraflar için Dünya'daki herkesin belirlenen saatte Halkalı Gezegen istikametine bakarak gülümsemesini istiyor.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'ya ait Cassini uzay aracını yöneten bilim adamları, bu gece herkesin Satürn gezegeni yönüne bakarak el sallayıp gülümsemesini istiyor.
Satürn'ün yörüngesindeki Cassini uzay aracı, 15 dakika süreyle Dünya'nın fotoğrafını çekecek.
Satürn'ün Dünya'dan çok uzak olması nedeniyle herkesin evinin fotoğrafta sadece küçük bir piksel olarak yer alacağını belirten Cassini projesinden Carolyn Porco, yine de bu olayın 'Dünya'daki yaşamı kutlamak için' iyi bir fırsat olduğunu söyledi.
Cassini uzay aracının kameraları TSİ 00.27 ile 00.42 saatleri arasında 15 dakika boyunca fotoğraflar çekecek.
Dr. Carolyn Porco ve ekibi, çekilecek fotoğraflarla Satürn'ün ve gezegeni çevreleyen halkaların bir mozaik görüntüsünü oluşturacak. Sonuçta ortaya çıkacak fotoğrafın sağ alt köşesinde ise küçük bir nokta olarak Dünya görünecek.
Ortaya çıkacak fotoğrafın işlenmesi ve hazırlanmasının bir kaç gün süreceği belirtiliyor.
Özel filtreler kullanılacak
Cassini uzay aracı, benzer bir çalışmayı 2006 yılında da yapmış, o fotoğrafta Dünya sol üst köşede resmedilmişti.
Dr. Carolyn Porco, altı yıl önce yapılan çalışmada kullanılan sistemin ideal olmadığını belirtiyor. Bu gece yapılacak çekimde ise uzay aracının en yüksek çözünürlüğe sahip cihazları ve Dünya'yı doğal rengiyle fotoğraflayabilmek için en uygun filtreler kullanılacak.
Bunun yanısıra, Dünya'daki herkesin bu özel 'fotoğraf çekiminden' haberdar olacağını belirten Dr. Carolyn Porco, böylece herkesin bu önemli çalışmaya katkıda bulunabileceğini söyledi.
Cassini uzay aracının projesinden etkilenen ve Merkür'ü inceleyen bilim adamları da benzer bir çalışma yapacak.
Merkür'ü inceleyen Messenger uzay aracı da Cuma ve Cumartesi günleri Dünya'nın fotoğrafını çekecek.
Messenger her iki gün, TSİ 14.49, 15.38 ve 16.41'de Dünya'yı fotoğraflayacak.
Cassini'nin çekeceği görüntülerde, Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya karanlıkta kalacak. Ancak Messenger'ın çekeceği fotoğraflarda bu bölgeler de görülebilecek.