Bu fay 500 yıldır enerji biriktiriyor

Abone ol

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mustafa Arık yerel yönetimleri uyardı.

Jeoloji Mühendisleri Odası(JMO) Güney Marmara Şube Başkanı Mustafa Arık, Bursa'dan geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF)'ın güney kolunun 500 yıldır enerji biriktirdiğini belirterek, yerel yönetimleri uyardı.

Arık, 17 Ağustos depreminin yıl dönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, yüzde 93'ü aktif deprem kuşağında bulunan ve nüfusunun yaklaşık yüzde 98'i deprem riski altında olan Türkiye'de uyarılar dikkate alınmadığı için doğa olaylarının hala afet olarak sunulduğuna işaret etti. Arık, şunları kaydetti: "Milyonlarca yılda oluşan doğal servetimiz olan ovaların yerleşime açılması, sağlıklı kentleşme ve güvenli yapılaşma sürecinde temel yanlışı oluşturmaktadır. Bu konuda belediyelerimize büyük işler düşmektedir. Güvenli yapılaşmanın üç temel boyutu bulunmaktadır. Birincisi şehir planlama kriterlerine uygun yer seçimi, ikincisi yapılarda tüm mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin yerine getirilmiş olması, üçüncüsü ise yapı malzemelerin kaliteli seçimidir."

Marmara Denizi'nde bulunan Kuzey Anadolu Fay (KAF) Hattı'nın segmentleri ile ilgili olarak açıklamalara dikkat çeken Arık, çalışma ve açıklamaların tehlikenin büyük olduğunu ve en geç 30 yıl içinde hareketliliğin yaşanacağını gösterdiğini vurguladı. Bursa'daki tehlikeyi sadece Marmara Denizi'nden geçen KAF ile sınırlamanın yanlış olacağına dikkat çeken Arık, "Şehrimiz çeşitli fay sistemleri üzerinde oturması nedeniyle, tektonik aktivitelere her zaman uğramaya mahkumdur. Özellikle Bursa'nın kuzeyinden geçen ve kuzeydoğuya doğru uzanan KAF'ın Gemlik'ten geçip İznik-Geyve istikametinde devam eden güney kolu, yaklaşık 500 yıldır enerji biriktirmektedir. Ayrıca ova ile Uludağ masifini birbirinden ayıran fay sistemi de aktifliğini korumaktadır. 1855 yılı depremi buna bir örnektir. Bu fay sisteminin 180-200 yıllık periyotlarda aktivite gösterdiği bilinmektedir. Son 1855 yılı olan depremden sonra geçen süre göz önüne alındığında Marmara Denizi'nde beklenilen yıllar içinde güney kolda yıkıcı bir depremin olması kaçınılmaz bir gerçektir." diye konuştu.

"HASARIN BOYUTU BÜYÜYECEK"

Şehirleşme açısından Bursa'nın şu anda deprem olgusuna hazır olmadığını ifade eden JMO Güney Marmara Şube Başkanı Mustafa Arık, bir deprem sonrası gerek duyulacak boş alanlar ve alternatif yolların bulunmaması nedeniyle deprem sırasında oluşabilecek hasarın boyutunun daha da büyüyeceğini söyledi.

Günün Önemli Haberleri