Bu dükkan geçmişi günümüze taşıyor

Abone ol

Gaziantep’te baba mesleği olan antikacılığı çocukluk yıllarından beri yapan Hanifi Özaslan’ın topladığı eserleri görenler, antika dükkanı iç...

Gaziantep’te baba mesleği olan antikacılığı çocukluk yıllarından beri yapan Hanifi Özaslan’ın topladığı eserleri görenler, antika dükkanı içerisinde tarihe yolculuk yapıyor.
Farklı tarihlerdeki eserlerin bulunduğu antika dükkanında her eserin farklı bir hikayesi var. Hanifi Özaslan’ın antikacı dükkanında 1940’lı yıllarda Almanya’ya giden gurbetçilerin getirdiği eşyalardan Osmanlı döneminde giyilen abalara, Osmanlı Devleti’ne tabi olan Azerilere ait av tüfeklerine, 1950’li yıllarda kullanılan kamera ve fotoğraf makinelerine kadar 5 bin parça tarihi antika eser bulunuyor.
Çocukluk yıllarında babası ile birlikte Gaziantep’in köylerinde yeni eşyalar satıp, eski bakır antika eşya toplayarak bu mesleğe başladıklarını söyleyen Hanifi Özaslan, “20 yıldır Gaziantep’te antikacılık yapıyorum. Eski, 100-150 yıllık antika eşyalarla uğraşıyorum. Bu benim baba mesleğim. Ben küçük yaşlardayken babamla köyleri gezerdik. 7-8 yaşlarından beri bu mesleğin içerisindeyim. Askerliğimi yapıp geldikten sonra Gaziantep’e yerleştim. Babamla köylerde eski bakır satıyorduk. Aynı zamanda eski bakır topluyorduk. Eski eşyaları toplayıp yeni eşyalar satıyorduk. Topladığımız eşyaların bir kısmının antika olduğunu bile bilmiyorduk. Hangi eşya antika hangisi değil, babam bana zamanla öğretti. 5 bin parça Gaziantep Müzesi’ne antika eser kazandırdım” dedi.

DÜKKANDA 5 BİN PARÇAYA YAKIN EŞYA BULUNUYOR
Antikacı dükkanında bulunan eski antika eserler hakkında da bilgiler veren Özaslan, şunları söyledi:
“Bu iş yerinde genellikle eski eşyalar, Osmanlı dönemine ait eserler, 150 yıllık Avrupa eşyaları, Ermenilere ait eşyalar, plaklar, gramofonlar olmak üzere 5 bin parçaya yakın eşya bulunuyor. 300 tane Ermenilere ait plak var. Bu plaklar Osmanlı Ermenilerine ait plaklar. Bunların dışında da bin 500’e yakın plak bulunuyor. Tabi bunları biz alıp satıyoruz. Azerilere ait tüfekler bulunuyor. Bunlar zamanında av amaçlı ve savunma amaçlı olarak kullanılmış.”
Kendi eserlerimize sahip çıkmamız gerektiğine vurgu yapan Özaslan, “Kendi eserlerimize sahip çıkmazsak, kimin eserlerine sahip çıkacağız? Aynı zamanda biz bunun ticaretini yapıyoruz. Bunların dışında da kendime ait 500 parça çok güzel eski antika eşyalar biriktirdim. Eski bir Antep evi aldım orayı müzeye çevirdik. 2014’ün 2. veya 4. ayında açılışını yapacağız. Şimdi biz bu eserlerimize sahip çıkmazsak iş işten geçer. Avrupalılar zamanında bizim eserlerimizi Avrupa’ya taşımışlar. Avrupalılar bizden götürdükleri eşyalarla müze yapıyorlar. Bizi dünyaya onlar tanıtıyor. Biz kendi eşyalarımıza neden sahip çıkmayalım” şeklinde konuştu.
Özaslan, antika eserlere özellikle Gaziantepli zengin ailelerin ilgi gösterdiğini de sözlerine ekledi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri