Bu dönem vekiller çok terleyecek!

Abone ol

TBMM yeni yasama yılına bugün başlıyor. Meclis'in gündeminden ise bu sene çok tartışılacak ateşli başlıklar bulunuyor.

TBMM'nin gündeminde başkanlık sistemi, cumhurbaşkanı görev süresi, yeni anayasa, AB uyum yasaları, özel birlikler ve yüksek yargı üyelerinin seçimi ve 2011 seçim bütçesi ve milletvekilliği seçimi gibi gibi epey ateşli başlıklar bulunuyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni yasama yılına bugün başlıyor. Meclis'in geleneksel açış konuşmasını Başkan Mehmet Ali Şahin yapacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yeni yasama yılı dolayısıyla milletvekillerine hitap edecek. TBMM'nin bu yasama yılında epey tartışmalı ve tansiyonu yüksek bir çalışma temposu olacak. 2011'in seçim  yılı olması nedeniyle milletvekilleri, yasalar kadar yeniden seçilebilmek için de epey ter dökecek. Cumhurbaşkanının görev süresinden başkanlık sistemine, yeni anayasadan, AB uyum yasalarına ve seçim bütçesinin oluşturulmasına kadar epey zorlu madde yeni yasama yılının gündem başlıklarını oluşturuyor. 


ANATASA, 'ANAYASA' OLACAK

Bu dönemin en ateşli tartışması yeni anayasa olacak. İktidar ve muhalefetten gelen işaretler Meclis'te bir 'Uzlaşma Komisyonu' arayışına işaret ediyor. Meclis Başkanı Şahin de bu amaçla devreye girerek parti yöneticileriyle görüşecek. Buna karşın, yeni anayasanın seçim sonrasına kalmasına kesin.

UYUM YASALARI YORACAK

Meclis'te, aralarında Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın da bulunduğu çok sayıda düzenleme de yasalaşmayı bekliyor. Ancak öncelik; anayasa uyum düzenlemelerinin olacak. 12 Eylül referandumunda kabul edilen maddelere uyum için 6 yeni yasa çıkarılması, 28 yasada da değişiklik yapılması öngörülüyor.   

ANAYASA MAHKEMESİ'NE 2 ÜYE

Referandumla üye sayısı 17'ye yükselen Anayasa Mahkemesi'ne 2 üyenin seçimi de Meclis tarafından yapılacak. Sayıştay ve baroların belirleyeceği adaylar arasından Anayasa Mahkemesi'nin 2 üyesini belirleyecek olan milletvekilleri arasında tansiyonun yükselmesi bekleniyor. 

BAŞKANLIK TARTIŞMASI

Başkanlık tartışmalarının da vekillerin gündemine gelecek. CHP, parlamenter sistemi savunurken, başkanlık sistemine veto koymuştu. MHP lideri Bahçeli de, Başbakan Erdoğan'ı padişahlık özlemi içinde olmakla eleştirmişti. Bu nedenle, AKP'nin 'örtülü' destek verdiği başkanlık sisteminin yeni dönemde Meclis'te tartışmalara yol açacak. 

CUMHURBAŞKANI GÖREV SÜRESİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı olacağı konusu da bu çerçevede gündemde kalacak. Konuyla ilgili bir düzenleme çıkarılması bekleniyor.

SEÇİM BÜTÇESİ BÜYÜK SORUNU

Hükümetin, 17 Ekim'e kadar 2011 bütçesini Meclis'e sunması gerekiyor. Bu tarihten itibaren de milletvekilleri fazla mesai yaparak, bütçeyi görüşecek. 2011'in seçim yılı olması nedeniyle, bütçeye konulacak rakamlar merak konusu.  

ÖZEL SINIR BİRLİKLERİ

Özel sınır birlikleriyle ilgili düzenlemenin bu yıl bitmeden Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Tek tip askerlik konusunda ise hükümetin hassasiyetleri çerçevesinde Genelkurmay'ın yeni bir çalışma yapması da sözkonusu. 

BÜYÜKŞEHİR SÖZÜ

Büyükşehir statüsü için Denizli, Malatya ve Şanlıurfa'nın adları ön planda geçerken, Trabzon ile Kahramanmaraş'ın da listeye eklenebileceği dillendiriliyor. Seçim öncesi kararın Meclis'ten çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

MECLİSTE HUMMALI ÇALIŞMA

Meclis koridorları ve bahçesi ise açılış öncesi yeni yasama yılına hazırlandı. Meclis kampüsündeki bazı kaldırımlar ve giriş kapıları yenilenirken, Genel Kurul Salonu da temizlikten geçti. Kulislerdeki koltuklar yenilendi. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, bu akşam vereceği resepsiyon için de salon hazırlandı.

Akşam

Günün Önemli Haberleri