Bu diyete bakanlık el koydu!
Abone olKalp doktorları ile diyetisyenleri karşı karşıya getiren 'Karatay diyeti' ve kolesterol ilaçlarının gerekli olup olmadığı tartışmasına bakanlık el koyuyor
Tıp dünyasını sarsan, kalp doktorları ile diyetisyenleri
karşı karşıya getiren "Karatay diyeti" ve kolesterol ilaçlarının
gerekli olup olmadığı tartışmasına TBMM ve Sağlık Bakanlığı el
koyuyor.
Ankara Milletvekili Dr. Cevdet Erdöl "Bilimsel veri yok, kolesterol ilaçlarını bırakmayın. Ölümcül hata olur" dedi ve bu hafta bakanlığın bilim heyetini toplayacağını söyledi
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın yazdığı kitapla gündeme gelen "Karatay diyeti"ne Sağlık Bakanlığı el koyuyor. Bilinen diyet biçimlerinin dışında, "Sık yemek yerine, daha seyrek yemek ve karbonhidrat ile şekeri kesmek, bu arada egzersiz yapmak" biçiminde özetlenen "Karatay diyeti"yle birlikte, kolesterolün belli bir düzeyde vücut için yararlı olduğu, bu nedenle yumurta ve tereyağ tüketiminin serbest olması gerektiği yolundaki tezi, kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Prof. Karatay'ın aynı zamanda kolesterol ilaçlarının gerekli olup olmadığı yolunda soru işaretleri yaratan açıklamaları da kalp-damar uzmanlarının tepkisine yol açmıştı.
'İLACINIZI KESMEYİN'
Bir süreden beri devam eden tartışmalara, Sağlık Bakanlığı ve
TBMM'den tepki geldi. Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı AK Parti
Ankara Milletvekil Dr. Cevdet Erdöl, dün TBMM'de vatandaşları
kolesterol ilaçlarını kesmemeleri konusunda uyardı. Erdöl şöyle
dedi:
"Kalp-damar hastalıkları, ölüm nedenleri arasında ilk sırada olmaya devam ediyor. Bu hastalıkla ilgili bazı risk faktörleri var. Erkek olmak, genetik alın yazımız. bunları değiştiremiyoruz. Ama değiştirebileceğimiz şeyler var, sigara gibi. Kolesterol, obezite ve hareketsizlik de risk faktörleri arasında. Yüksek kolesterol, hayati risk oluşturuyor. Bazı bilim insanlarının, kalp-damar hastalıklarıyla ilgileri olmamasına rağmen, ortaya çıkıp 'Kolesterol ilaçlarını kullanmayın' diyerek hastalara tedaviyi kestirdiklerini duyuyoruz. Bu, genel halk sağlığı açısından sorun olmaya başladı. Telafisi mümkün olmayan durumlar ortaya çıkabilir, ölümcül hata olur. Tıpkı şeker hastalığı gibi ilaçları kestiğinizde sorun olabilir. Şeker gibi kolesterol de vücut için belli bir oranda gereklidir, ancak fazlası tehlikelidir. İnsanlar kafalarına göre tedavi metotları uydurmuyor. Yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda bunlara karar veriliyor. İlaçlarınızı kesmeniz yanlış olur."
KANAAT DEĞİL KANIT
Dr. Cevdet Erdöl, bilimsel araştırmalarda "kanıt"ların önemli olduğunu vurgulayarak kalp-damar hastalığı gibi ciddi sağlık sorunu olan insanlara ilaçlarını kesmelerini söylemenin çok yanlış olduğunu belirtti ve "Eğer bu önerilerde bulunanların elinde bilimsel kanıt varsa açıklasınlar. Klinik deneyler varsa açıklasınlar; yoksa bunlar kanıt olmaz kanaat olur" diye konuştu.
DİYET VE EGZERSİZ
Hiçbir doktorun gerekli olmadıkça ilaç yazmadığını söyleyen Dr.
Erdöl, "Bu hastalıklarda zaten öncelikle vatandaşa az yemesi,
yürümesi önerilir. Vatandaş bunları yapmak yerine, yemek yeyip
oturup üzerine ilaç almayı tercih ediyor. Sorun buradan
kaynaklanıyor. Elbette önce diyet ve egzersiz. Bu işe yaramıyorsa
ilaç devreye girer. Benim de kolesterolüm biraz yüksek çıktı ilaç
almadım, hemen egzersize başladım, düştü" dedi. Prof. Dr. Canan
Efendigil Karatay, kitabıyla büyük tartışma yarattı.