Bu diyet kanseri önlüyor

Abone ol

Meyve ve sebze ağırlıklı Akdeniz diyetini uygulayanlarda akciğer hastalığına yakalanma riski yüzde 50 düşüyor.

Araştırmacılar meyve ve sebzeleri ile zengin Akdeniz diyeti ile beslenmenin akciğer hastalıklarına yakalanma riskini yarı yarıya azalttığını açıkladı.

Araştırmada gıdalardaki anti-oksidan vitaminlerin akciğerlere zarar veren iltihaplanma sürecine karşı etkili olduğunu bulundu.

Batı ülkelerinde çokca tüketilen işlenmiş etlerde bulunan nitritlerin ise yaş ilerledikçe akciğerlerin kötüye gitmesine yolaçtığı anlaşıldı.

Tatlı ve şeker gibi yüksek oranlarda glutamil içeren rafine gıdaların da akciğer iltihaplanmasına yolaçtığı ortaya çıktı.

Ciddi akciğer hastalıklarına daha çok sigara içmenin yolaçtığı ve gelişmekte olan ülkelerde sigara kullananların sayısında artış görülmesi nedeniyle sigaranın 2020 yılında üçüncü en büyük ölüm nedeni olması bekleniyor.

Ancak her sigara içende akciğer hastalığı oluşmuyor. Araştırmacılar bu durumu açıklayabilmek için sigaranın zararlarına karşı koruyan genetik ve çevresel etkenleri incelediler.

Bu etkenlerden birinin diyet olduğu ortaya çıktı. ABD, Boston'daki Harvard Üniverstiesi Kamu Sağlığı bölümü bilimadamları tarafından yapılan araştırmada 43 bin erkek izlemeye alındı.

Zeytinyağı, meyve, sebze ve balığın bolca bulunduğu Akdeniz diyetinin insan sağlığına faydası olduğu bir kez daha kanıtlandı.


Günün Önemli Haberleri