Bu da Türkiyenin ilk klon buzağısı

Abone ol

Tanıştıralım adı Efe... Babası 4 yaşındaki bir boz boğa... Taşıyıcı anneden doğdu. Üstelik 10 gün önce, aceleci yani...

Bir grup Türk bilimadamının çabalarıyla laboratuvarda üretilen mini minnacık buzağı dünyaya beklenenden erken geldi.

Adı Efe... Babası 4 yaşındaki bir boz boğa... Batı Anadolu ırkından. Babası Uludağ Üniversitesi'nden... Taşıyıcı anne ise İstanbul Ünivcrsitesi'nden. Baba boğadan alınan doku hücreleri geliştirildi, sonra da İstanbul'da anneye transfer edildi.

Projenin amacı Anadolu topraklarında en az 100 yıldır yaşayan yerli sığır ırklarının, klonlama teknolojisi ile üretilebilme olanağının belirlenmesi. Efe'nin doğumu, bilim adamlarına bankada saklanan bir hücrenin sağlıklı bir bireye dönüştürüleceğinin en büyük kanıtı oldu.

10 GÜN ERKEN DOĞDU 3 GÜNDE AYAĞA KALKTI


TÜBİTAK Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzmanı Doç. Dr. Sezen Arat, projeyi şöyle anlatıt: ''Normalde, dünyada sığır klonlanmış bir hayvan. Ancak dünyada ilk defa Anadolu yerli sığırlarından biri 'boz' ırkı klonlanmış oldu. Efe'nin ismini annem verdi. Efe, Batı Anadolu ırkından bir boğadan klonlandı. Batı Anadolu'da efe ismi güçlülüğü ve yiğitliği ifade eder'' dedi. Doğumun zamanından 10 gün erken gerçekleştiğini ancak, Efe'nin sağlık durumun çok iyi olduğunu, doğumundan 3 gün sonra ayağa kalktığını ifade eden Sezen Arat, Efe'yi sürekli gözetim altında tuttuklarını söyledi.

İŞTE BUZAĞI EFE'NİN İLK FOTOĞRAFLARI...

[PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE]


 

Günün Önemli Haberleri