Bu da Malatyalı esnafın açılım talebi

Abone ol

Kürt, Roman, Alevi Açılımı derken yok olmaya yüz tutan esnaf da "Hükümetten esnaf açılımı istiyoruz" diye ayağa kalktı.

Türkiye'de mevcut politikalar küçük esnaf ve sanatkârın varlığı ile birlikte küçük sermayesini de eritir hale getirdiğini belirten Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, "Türkiye'de esnaf ve sanatkârlara yönelik olarak yeni bir politikanın ortaya konulmasının şart olduğu, esnaf için planlama istenirken, marketler içinde planlama yapılmalıdır." dedi.

Hükümetten "Esnaf açılımı" yapmasını ümit ettiklerini belirten Keskin, 5084 sayılı Teşvik Yasası, 3 yıl uzatıldığını, ancak sanayiciden daha kötü durumda olan esnaf ve sanatkâr için her hangi bir iyileştirme uygulaması başlatılmadığını ifade etti.

Keskin, "Esnaf ve sanatkâr, hükümetin sanayicilere sağladığı teşvik ve desteklerden dolayı haksız rekabetlerle karşı karşıya bırakılmıştır. Esnaf ve sanatkâra da bireysel özel teşvik paketleri uygulanmalıdır. İşletme koşullarına göre uzun vadeli, düşük faizli krediler verilmeli. Esnaf ve sanatkâra verilecek olan bireysel teşvik, bölgesel, yöresel ve sektörsel olmalıdır. Esnafa bölge ve yöre özelliğine göre teşvik verilmeli. Marmara Bölgesi'ndeki esnaf ile Doğu Anadolu'daki esnaf, Malatya'daki esnaf ile Tunceli ve Muş'taki esnaf bir tutulmamalı. Haksız rekabetten dolayı ucuz ve kaliteli hammadde bulma güçlüğü çekmekte olan esnaf ve sanatkâr, büyük sanayiciye göre daha fazla pirim ve daha pahalı su ve elektrik parası ödemektedir" diye konuştu.
Dünyanın her yerinde şekli ve uygulaması belli olan marketçilik işletmesinin Türkiye'de de kurallarının olmasını istediklerini anlatan Keskin, "Küçük esnaf ve sanatkârın, korunması için yıllardan beri bekleyen Büyük Marketler Yasa Tasarısı, bu dönem yasalaşmalıdır. Marketlerin Avrupa Birliği ülkelerinde ve diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi şehir merkezlerinde açılmasına ve çeşitli isimler altındaki şubelerinin yasal boşluklardan yararlanarak mahalle aralarına yayılmalarına müsaade edilmemelidir. Şehir dışına çıkarılması sağlanmalıdır. Marketlerin nerede ve hangi şartlara göre açılacağı konusunda imar planı şartları tavizsiz bir şekilde uygulanmalıdır. Ne yazık ki otoparkı ve deposu olmayan marketlerin şehirlerin ana göbeklerine açılmasına izin verilerek hem yaya trafiği ve hem de araç trafiği olumsuz bir şekilde etkilenmektedir" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl uygulanan Özel Tüketim Vergisi () indirimi esnaf ve sanatkâr camiasına, çiftçiye, işçiye, emekliye, memura hiçbir katkı sunmadığını da belirten Keskin, şunları söyledi; "Bu indirimden daha çok büyük şirketler yararlanmıştır. Taksici, kamyoncu ve minibüsçü esnaflarının araçlarını yenileyebilmeleri için bir kereye mahsus ÖTV ve KDV indirimi yapılmalı. Hava ve deniz yolu ulaşımında muaf tutulan Özel Tüketim Vergisi'nin karayollundaki ticari araçlar içinde kapsam içine alınmalıdır" Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki illerde Etçi ve Kombine Irklarla Kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesi teşvik uygulamasının başlatılmasının bölgede üretim ve istihdam açısında önemli bir gelişme olduğunu hatırlatan Keskin, "Ancak projenin başlatılması kadar, projenin gerçekleştirilmesidir. Öncelikle projenin süresi Doğu Anadolu Bölgesi şartlarına göre çok azdır. Projenin uygulama süresi 2012'ye kadar değil, en az 2015'e kadar devam etmelidir. Sanayiciler için mevcut devam eden Teşvik Uygulaması bile 3 yıl uzatılırken, yeni başlatılan bir uygulamanın 3 yıl ile sınırlı tutulması başarı şansını azaltacaktır" dedi.

Günün Önemli Haberleri