Bu da JİTEM'in akrepli kartviziti!

Abone ol

Ergenekon davasının tutuksuz sanığı emekli Albay Arif Doğan'JİTEM'i Ben Kurdum' isimli kitabında bahsettiği akrep logosunun detaylarını anlattı...

Ergenekon davasının tutuksuz sanığı emekli Albay Arif Doğan, JİTEM personelinin Özel Harp Dairesi (Özel Kuvvetler Komutanlığı) tarafından eğitildiğini açıkladı.

Resmî makamlar tarafından kabul edilmeyen JİTEM'i kendisinin kurduğunu belirten Doğan, böyle bir birimin varlığını belgelerle de ortaya koyuyor. Özel Harp Dairesi'ndeki deneyimli subay ve astsubayların JİTEM personeliyle özel olarak ilgilendiğini ifade eden Doğan, JİTEM'in sembolü olan "akrep" amblemli kartviziti de ilk kez Zaman ile paylaştı. Üniforma ve yazışmalarda kullanılmayan akrep ambleminin sınırlı sayıda olduğunu, kartvizitlerin arkasında kod numarası bulunduğunu anlattı. Bu rakamın, kişinin JİTEM arşivinde kayıtlı dosya ve kod numarası olduğunu söyledi.

Doğu ve Güneydoğu'da faili meçhul cinayetler, gasp, uyuşturucu ve insan kaçakçılığıyla ismini duyuran JİTEM, resmi makamlar tarafından kabul edilmese de kurucusu Arif Doğan, böyle bir birimin olduğunu belgelerle ortaya koyuyor. Öyle ki JİTEM'le ilgili ayrıntıların yer aldığı bir kitap da kaleme aldı. Kuruluşun başından ayrıldıktan sonra yanlış işler yaptığını savunan Doğan, bunu Ergenekon davasına ilişkin mahkemedeki savunmasında da yineledi. JİTEM biriminde görev alan personelin özel olarak seçildiğini söyleyen Doğan, kullanılan araç ve sembollerin de bu ölçüde olduğunu aktardı.

Doğan, 'JİTEM'i Ben Kurdum' isimli kitabında bahsettiği ancak görseline yer vermediği akrep logosunun detaylarını da anlattı. JİTEM'in özel bir yazışma ve iletişim tekniği olduğunu belirten Doğan, kimi sembollerin anlamını yalnızca kendisi ile birimin arşivcisinin bildiğini öne sürdü. Akrep amblemi ile ilgili de şunları kaydetti: "JİTEM'in amblemidir. Akrep, dünyada intihar eden ve kendine en sadık hayvandır. Ölümü gördüğünde başkası tarafından öldürülmeyi reddediyor ve intihar ediyor. On tane mermi varsa dokuz tanesini kullanırım, onuncusunu da kafama sıkarım. Yani mücadele ettiğim güçlerin, örgütlerine gidip teslim olmam. Onun için amblem olarak bunu seçtik." Arif Doğan, üniforma ve yazışmalarda bulunmayan akrep ambleminin sınırlı sayıda ve arkasında kod numaralarının bulunduğu kartvizitlerde kullanıldığını anlattı. Kartın arka yüzünde 'önce vatan sonra can' ifadesi yazılı. Bunun yanında şahsın birim içinde kullanılan kod ismine tekabül eden 'kod numarası' yer alıyor. Bu numara, kişinin JİTEM arşivinde kayıtlı bulunan dosya ve kod numarası olarak da kullanılıyor.

Güneydoğu'da yanlış bir politika izledik

JİTEM'in kurucusu Arif Doğan, uzun yıllar görev yaptığı Doğu ve Güneydoğu'da devlet eliyle yanlış politikalar izlendiğine dikkat çekti. Devletin bölge halkını yeniden kazanmak için geçmişe dönük özeleştiri yapması gerektiğini ifade eden Doğan, PKK ile Kürtlerin aynı kategoride değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Doğan, şunları kaydetti: "Güneydoğu'da yanlış işler yapıldığını kabul etmek gerekiyor. Yeri geldi, bütün Diyarbakır'a PKK'lı gözüyle bakıldı. En büyük yanlış böyle başladı. Bizim hedefimizde Kürtler değil, PKK vardı. Ama kimi zaman katı politikalar izlendi. Bu da yöre halkını devlete karşı haklı olarak tavır almasına neden oldu. İyi şeyler yapmak için hâlâ vakit var. İnsanları kazanmak için öncelikle onların değerlerine saygı göstermek gerekiyor."




İŞTE JİTEM'İN MAAŞ BORDROSU
JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan adına düzenlenmiş resmi maaş bordrosunu görmek için ikinci sayfaya geçiniz

[PAGE]

İtirafçı Abdulkadir Aygan, 1 Eylül 1991'de resmen devlet memuru yapıldı. JİTEM'de görevlendirilen Aygan'ın, özel gider indirimlerine ait maaş bordrolarına göre, Diyarbakır'da 1998 döneminde 5 subay, 24 astsubay uzman çavuş ve 4 itirafçı görev yaptı.

Aziz Turan kimliği verilen Abdulkadir Aygan, bu isimle devletin birçok kurumundan kimlik çıkardı. Ve kimliklerini ise hep rütbeliler imzaladı. Aygan, yeni kimliği ile Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) bile iştirakçisi oldu

İtirafçı Abdulkadir Aygan, Diyarbakır'daki kontra çalışmalarından sonra Binbaşı Cem Ersever tarafından devlet memurluğuna önerildi. Aygan, Jandarma Genel Komutanlığı Personel Başkanı Kurmay Albay Nurettin Çakır'ın 4313-119-92/ Kd.Sic.Ş.Svl.Me.Değ. (3487) sayılı yazısı ile "Genel İdari Hizmetler-İstihbarat Elemanı" sınıfından devlet memurluğuna alındı. "J-27299" sicil numarası verilen Aygan, Dünya Barış Günü olan 1 Eylül 1991'de resmen iş başı yaptırıldı. Sivil memur adayı Abdulkadir Aygan'ın sicil raporuna göre "Kendisine verilen görevleri başarı içerisinde yaptığı ve başarılı olduğu" belirtildi. Jandarma Personel Başkanı Kurmay Albay Çakır, adaylık süresini başarı ile bitiren sivil memur adayı Abdulkadir Aygan'ın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 58. maddesine dayanarak "asli devlet memurluğuna" atanmasını önerdi.

Şaibeli bir uçak kazasında ölen dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, Milli Savunma Bakanı adına 30 Eylül 1992 tarihli "olur"ları ile itirafçı Abdulkadir Aygan'ın asaleti de onanmış oldu.

Görev yeri: JİTEM

Devlet, Aygan'ı 13. derece, 2. kademe 535 göstergeden sivil memur olarak çalıştırdı. Aygan'ın Kasım 1992'deki Jandarma Komutanlığı Maaş Pusulası'na göre görev yeri "JİTEM" olarak gösterildi. Aygan'ın bu dönem aldığı maaş ise 3 milyon 38 bin lira olarak bordroya yansıdı. Bordro ayrıntılarına göre, Aygan'a 103 bin lira yan ödeme, 260 bin lira aile yardımı, 958 bin lira OHAL tazminatı, 520 bin lira 281 sayılı KHK tazminatı ve 479 bin lira da "Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Hizmet" tazminatı ödendi. Aygan adına Eylül 1993'te düzenlenen bordroda da yine görev yeri JİTEM olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde Aygan'a 4 milyon 389 bin lira net maaş ödenirken, bunun 2 milyon 634 bin lirasını OHAL tazminatı, 281 sayılı KHK tazminatı ve TSK Özel Hizmet tazminatı oluşturdu.

Tasarruf teşvik kesintisi

Diyarbakır Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nın 16.02.1994 gün ve 94/135 sayılı yazısına 24.02.1994 tarih ve B.07.1.0.17.06.02 sayılı yazı ile yanıt veren Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü de, Aziz Turan adına "58.425.669" emeklilik sicil numarasını verdi. Bu belgeyi Emekli Sandığı'nda Şef Emel Güney ile Arşiv Daire Başkanı Şube Müdürü Yaşar Şahin imzaladı.

Devlet, "Aziz Turan"dan görev yaptığı dönem boyunca 3417 sayılı kanuna göre tasarruf kesintisi yaptı. 2103229341 numaralı Tasarruf Teşvik Personel Hesap Numarası ile kesintiler yapıldı. İlk yıllarda kesinti icmal bordrosunda Aziz Turan'ın doğum yeri "Şanlıurfa" olarak gösterildi. Doğum tarihi ise 19 Mart 1958 olarak belirtildi. Ancak "Aziz Turan", bunları daha sonra devletin verdiği kimliğe göre doğum yerini "Malatya", doğum tarihini ise "15 Mart 1958" olarak değiştirdi. Bu belgelerde görev yeri olarak Diyarbakır İstihbarat Grup Komutanlığı gösterildi. "Aziz Turan", 7 Şubat 1997'de 12 milyon 16 bin lira nema aldığını ajandasının kişisel notlar bölümüne kayıt düştü. Bu kaydın yanına daha sonra kurşun kalemle "2000 nema 88 milyon" notunu da ekledi.

Günün Önemli Haberleri