Bu çatışma sizi de hasta etmesin!

Abone ol

Gelin-kaynana arasında çıkan uyuzmazlıklar ileride sorun olarak karşınıza çıkıyor olabilir. İşte uzmanından tavsiyeler..

Gelin kaynana arasında yaşanan anlaşmazlık psikolojik rahatsızlıklara neden oluyor. Kayınvalidenin baskın olma isteği, oğlunu kıskanması ve gelinin bağımsız olma isteği gibi nedenler gelin-kaynana çatışmasına yol açtığı belirtildi.

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, ülkemizde gelin kaynana sorunlarının önemli bir yer tuttuğunu kaydederek, "Psikiyatrik rahatsızlıkların bir kısmı görünürde bir sebep olmaksızın ortaya çıksa da büyük oranda bir soruna veya olaya ikincil olarak gelişir. Genelde ülkemizde özelde bölgemizde gelin-kaynana sorunları bu sebepler arasında önemli bir yer tutmaktadır" dedi.

Kayınvalidenin baskın olma isteği, oğlunu kıskanması ve gelinin bağımsız olma isteği gibi nedenlerin gelin kaynana çatışmasına neden olduğunu kaydeden Dr. Coşkun, "Sürekli engellenen, çatışma yaşayan ve problemlerini çözemeyen bireyler psikolojik sorunlar ve psikiyatrik hastalıkları yaşamaya eğilimli olurlar" diye konuştu.

Dr. Coşkun, gelin-kaynana ilişkilerinde en zor görevin eş-oğula düştüğünü ifade ederek "Toplumumuzda kayınvalidenin baskın olma isteği, oğlunu kıskanması ve gelinin bağımsız olma isteği gibi nedenler gelin-kaynana çatışmasına yol açmaktadır. Buna ilaveten kendilerine sosyal çevre tarafından bazı katı roller belirlenmiş ise, yani gelin böyle olmalı, kaynana şöyle davranmalı gibi, o zaman çatışmaların boyutu daha da büyümektedir. Aslında böyle durumlarda en zor görev erkeğe düşmektedir. Hem oğul hem de koca pozisyonundaki erkek artık evli ve ayrı bir evi olduğunu düşünmesi gerektiği gibi, önceki yaşadığı ev ve ebeveynlerine de görevlerini yerine getirmelidir.

Evlendikten sonra erkeğin ailesi eşidir. Anneler bütün iyi niyetleriyle gereksiz denetlemeler ve müdahaleler yapabilirler. Bu durumda kendisi bu duruma müdahale etmeli, eşi ile annesini karşı karşıya getirmemelidir. Hem annesine hem de eşine karşı farklı rolleri vardır. Bu rolleri karıştırmadan annesine evlat eşine de koca gibi davranıp sorumluluklarını yerine getirebilmelidir. Zorunlu haller dışında kayınvalide ile aynı evde oturmak evliliğin doğasına aykırıdır.

Dünyanın en iyi iki insanı bile olsalar bir evde iki kadın olmaz ve sürekli çatışma ihtimali yaşanır. Çatışmanın sebebi akşam yapılan yemek ya da temizlik gibi çok basit konular bile olabilir. Sürekli engellenen, çatışma yaşayan ve problemlerini çözemeyen bireyler psikolojik sorunlar ve psikiyatrik hastalıkları yaşamaya eğilimli olurlar. Neticede sorun çözülmedikçe tedaviye dirençli psikiyatrik hastalıklar meydana gelir" şekinde konuştu.

Günün Önemli Haberleri