Bu çalışma grubuna yasa müjdesi
Abone olÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun taslağı, bu çalışma grubunu koruma altına alacak.
İşyerine gitmeden uzaktan çalışanlar kısmi değil genel
sözleşme imzalayacak. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte önümüzdeki
dönemde işyeri yerine doğrudan evlerinde çalışan insanların
sayısında hızla artış olacağı öngörülüyor.
Bu nedenle uzaktan çalışma olarak ifade edilen evden ya da
dışarıdan çalışmalara kapsamlı bir çerçeve çizmeyi hedefleyen
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bununla ilgili taslağı
tamamladı.
TARAFLARLA GÖRÜŞÜLECEK
Bugün Gazetesi'nde yer alan Erdoğan Süzer'in göre; "4857 Sayılı İş Kanunu İle Diğer bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı" taşeron işçilik, kiralık işçilik ve uzaktan çalışma alanlarında bir dizi değişiklik getirecek. Taslak, sosyal taraflarla görüşüldükten sonra son şekli verilip Bakanlar Kurulu’na sunulacak.
GENEL SÖZLEŞME OLACAK
Yeni düzenlemede uzaktan çalışmanın tanımı genişletilerek,
"İşverenin belirlediği mal veya hizmeti üretmek amacıyla,
işçinin işyeri ve işverenin denetimi dışında, iş edimini yerine
getirdiği yazılı sözleşmeye dayalı iş ilişkisi" şekline
dönüştürüldü. Mevcut yasada uzaktan çalışmalarda "kısmi süreli
sözleşme" yapılması yer alıyor. Dolayısıyla taslak
yasalaştığı takdirde evinden çalışanlar kısmi değil, normal
sözleşmelere imza atacak.
İŞVERENLERE CİDDİ SORUMLULUKLAR YÜKLENİYOR
Taslak, evinden ya da dışarıdan çalıştırılan işçilerin iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda işverenlere ciddi sorumluluk yüklüyor. Buna göre işverenler, işçinin yürütmekte olduğu işle ilgili iş sağlığı ve güvenliği konusunda önlem almak zorunda olacak. Ayrıca çalışma şartları ile ilgili işçiyi bilgilendirecek. Dolayısıyla örneğin evinden çalışan bir işçinin evindeki tüpün, güvenlik önlemlerindeki yetersizlik nedeniyle patlaması ya da üretilen iş nedeniyle işçinin kanser ve benzeri hastalıklara yakalanması gibi durumlarda işveren sorumlu tutulabilecek.
EVDEKİ RİSKLER HESAPLANACAK
İşyeri ya da işçinin çalıştığı evindeki iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili risk değerlendirmesi, 'işyerlerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin, işçilere, işyerine ve çevresine verebileceği zararların ve bunlara karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla yapılması gerekli çalışmalar’ olarak ifade ediliyor. İşverenler, riski bu tanıma göre değerlendirip önlemi alacaklar. İşverenler, bunun için üstlendikleri maliyeti hiçbir şekilde işçilere yükleyemeyecekler.
GÜNLÜK PUANTAJ CETVELİ OLACAK
Mevcut düzenlemede hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılıyor.
Dolayısıyla çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanıyor. Yeni düzenlemede ise işçilerin evlerinden çalıştıkları gün ve saatler işveren tarafından onaylanan günlük puantaj cetvellerine kaydedilecek. İşin emsal işçi tarafından yapılabileceği süreye ilişkin bir hesaplamanın sözleşmeye eklenmesi zorunlu olacak.