Bu bulutlar dünyanın neresine benziyor?
Abone olNASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu, şekli yüzünden Kuzey Amerika adı verilen nebulanın (bulutsu) yeni fotoğraflarını çekti
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Spitzer Uzay Teleskopu, şekli yüzünden Kuzey Amerika adı verilen nebulanın (bulutsu) yeni fotoğraflarını çekti. Kesin olmamakla birlikte dünyadan yaklaşık 1800 ışık yılı uzaklıkta olduğu tahmin edilen bulutsunun görüntüleri göz kamaştırıyor.
Meksika Körfezi ile birlikte tam olarak Kuzey Amerika kıtasını andıran bulutsunun bilinen görüntüleri, Spitzer’in kızılötesi mercekleri ile aldığı fotoğraflarda ise kayboluyor. Onun yerine toz yapısı içinde oluşan genç yıldızlar görünüyor.
NASA’nın California Pasadena’daki Spitzer Bilim Merkezi’nden Luisa Rebull ve ekibi, bölgede 2 bin’den fazla genç yıldız adayı olduğunu tespit etti. Daha önce sadece 200 dolayında genç yıldız olduğu sanılıyordu. Rebull, “Beni heyecanlandıran, kızılötesi ve görünür ışıkla alınan görüntülerin farklılığı. Spitzer'in kızılötesi mercekleri burada yer alan toz yapısı içindeki genç yıldızları gözler önüne seriyor” dedi.
İlk olarak William Herschel tarafından 1786’da gözlenen Kuzey Amerika Bulutsusu’ndaki güç kaynağı sırrını hala koruyor. Şimdiye kadar kimse bulutsuya hakim olan büyük bir yıldız grubunu keşfedemedi. 2003’te fırlatılan ve yaklaşık 800 milyon dolara mal olan Spitzer Uzay Teleskopu bu sırrı aydınlatabilmek ve yapının net uzaklığını belirlemek için gözlemlerini sürdürüyor.
Yıldızlar arasındaki boşluklarda yer alan ve yıldızların ışık enerjisi ile görünür hale gelen yoğun gaz ve toz perdesine bulutsu deniliyor.