Bu bölümleri tercih eden öğrencilere maaş gibi burs!

Abone ol

YÖK 2017-2018 döneminden itibaren maden, jeoloji ve jeofizik mühendisliği programları ile temel bilim alanları fizik, kimya, biyoloji, matematik programlarına ilk üç sırada yerleşen tüm öğrencilere burs verecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 2017-2018 döneminden itibaren yer bilimleri alanları olan maden, jeoloji ve jeofizik mühendisliği programları ile temel bilim alanları fizik, kimya, biyoloji, matematik programlarına ilk üç sırada yerleşen tüm öğrencilere bir yıl boyunca aylık 625 lira burs verileceğini açıkladı.

Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yükseköğretim Kurulunu, artık  yeni ve yenilikçi programlar geliştirdiğinden "Yeni YÖK" olarak adlandırdıklarını  ifade etti.

630 ÖĞRENCİYE BURS

Saraç, YÖK olarak geçen yıl ilk kez Türkiye'nin öncelikli alanları ve  yükseköğretim sistemi açısından stratejik önem taşıyan, tarım-ziraat-orman-su  ürünleri odaklı lisans programlarına ilginin arttırılması amacıyla bu fakülteler  altında yer alan programlara ilk 3 sırada yerleşen öğrencilere burs verme kararı  aldıklarını anımsattı. Saraç, 46 üniversitede 210 programda 630 öğrenciye  2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren başlatılan teşvik programı kapsamında burs verilmeye başlandığını dile getirdi.

Burs programının öğrencileri teşvik ettiğini, bu programları tercih  eden öğrenci sayısında artış gözlemlediklerini bildiren Saraç, "Bu programlara  yeni kayıt olan öğrenci sayımız, 2015-2016 yılında 5 bin 558 iken, burs  programından sonra 5 bin 869 oldu." bilgisini verdi.

Bunun sıradan bir burs programı olarak kabul edilmemesi gerektiğinin  altını çizen Saraç, her sınıfta başarılı öğrencilerin bulunmasını ve onların  sınıf düzeyini de yükseltmesini de istediklerini söyledi.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİNE 2 ALAN DAHA EKLENDİ

YÖK Başkanı Saraç, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin bilim  hayatı için önemli iki burs programını daha başlatacaklarını söyledi.

Bunlardan ilkinin Türkiye için önem taşıyan ancak son yıllarda ilginin  azaldığı yer bilimleri programları olacağını belirten Saraç, şöyle devam etti:

"Yer bilimleri programları aslında temel bilimlerin bir cüzü olarak da  kabul edilen programlardır. Halen yükseköğretim sistemimizde, 20 maden  mühendisliği, 25 jeoloji mühendisliği ve 8 jeofizik mühendisliği programı mevcut.  Buradaki öğrenci taleplerine baktığımızda temel bilimlere ilginin azaldığı  dönemlerle aynı zamanda buraya da ilginin azaldığını gözlemlemek mümkün. 2012  yılında bu programların doluluk oranı yüzde 39-50 bandında iken 2016 yılında  alınan bazı kararlar ve rasyonel planlamalar neticesinde bu oran, yüzde 52-66  bandına yükseldi.

Fakat yer bilimleri de ziraat-orman-su ürünleri gibi ülkemiz için  hayati önem taşıyor. Bu programların öğrencilerinin nitelik bakımından profilini  yükseltmeye yönelik bir dizi çalışma başlatma kararı aldık. Bu yıldan itibaren  yer bilimleri alanları olan maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve jeofizik  mühendisliği programlarına ilk üç sırada yerleşen öğrencilere de burs vereceğiz."

TEMEL BİLİMLER ALANI

Yekta Saraç, bütün üniversitelerin bilimsel yapısının zeminini  oluşturan alanların temel bilim programları olduğunun altını çizerek, YÖK'ün  talebi üzerine  TÜBİTAK'ın temel bilimler alanında ilk 25 bine giren öğrencilere  bir burs programı verdiğini hatırlattı.

Saraç, bu program araştırma reform paketi çerçevesinde temel bilimler  mezunlarına yönelik istihdamı teşvik edici düzenlemelerle birleştiğinde temel  bilimler alanında da bir iyileşmenin görünür hale geldiğini vurguladı.

2013 yılında temel bilimler alanında yıllarca "sıfır" öğrencili, yani  hiçbir öğrencinin kayıt olmadığı 20 programın bulunduğuna işaret eden Saraç, şu  değerlendirmede bulundu:

"Şimdi ise geçen yılın verilerine göre 71 fizik, 77 kimya, 73 biyoloji  ve 82 matematik programında 70 bin 12 öğrencimiz eğitim görüyor. Artık öğrencisi  bulunmayan tek bir temel bilim programı yok. Biz tedrici olarak da temel bilimler  programlarının sayılarını belli bir planlama dahilinde artırıyoruz. Hem  kontenjanları hem de üniversitelerdeki sayıları artırıyoruz."

"TÜBİTAK tarafından her ne kadar temel bilimlerde ilk 25 bine yerleşen  öğrencilere burs veriliyor ise de ilk 25 bin aralığının aslında tıp, diş,  eczacılık, hukuk fakülteleri ligini gösterdiğine" işaret eden Saraç, "Dolayısıyla  bu burs imkanından yararlanan öğrencilerimiz ancak az sayıdaki üniversitede az  sayıdaki öğrenci ile sınırlı oluyordu." ifadesini kullandı.

Saraç, 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren YÖK'ün Türkiye'nin  bilim hayatı için önem arz eden diğer bir alan olan temel bilimler alanına da  burs verme kararı aldığını belirterek, şöyle dedi:

"Devlet üniversitelerimizdeki temel bilimler alanına yani fizik,  kimya, biyoloji, matematik programlarına ilk üç sırada yerleşen tüm  öğrencilerimize YÖK bursu verme kararı aldık. Bu tabii çok ciddi bir sayı olacak.  Bu burs, devlet üniversitelerimizde temel bilimler programlarımıza ilk 3 sırada  yerleşen tüm öğrencilerimiz için geçerlidir. Temel bilimler alanındaki bu teşvik  ve desteklerin ülkemizin bilim odaklı kalkınması için önemli katkı sağlayacağı  görüşündeyiz."

BAŞKA KURUMDAN BURS ALABİLECEK

YÖK Başkanı Saraç, geçen yıl başlatılan ve bu sene de yer bilimleri ve temel bilimlerin dahil edildiği YÖK burslarına ilişkin, "Geçen yıl başlattığımız  burs kapsamındaki tarım, ziraat, orman, su ürünleri ile bu yıl başlatacağımız yer  bilimleri ve temel bilimlerin bütün programları da ilave edildiğinde devlet  üniversitelerimizde toplam 448 program bulunduğunu görüyoruz. 448 programa ilk üç  sırada yerleşecek öğrencilerin tümü yani bin 344 öğrencimiz bu burs imkanından  yararlanacaklar." açıklamasını yaptı.

Bu öğrencilere ödenecek burs miktarının da bu akademik yıl için aylık  625 lira olacağını aktaran Saraç, bursların 12 ay boyunca ödeneceğini, YÖK  bursunun başka bir kurumdan burs alınmasına engel teşkil etmeyeceğini söyledi.

Saraç, "Yeni YÖK artık yurt içi ve yurt dışı, daha önce kurgulanmamış  ve uygulanmamış tarz ve üslupta yenilikçi burs programları başlatan ve başarıyla  yürüten bir kurum halini almıştır. Bu burs programların niteliği YÖK'ün artık  rutini sürdüren değil politika üreten bir kurum halini aldığını göstermektedir." sözlerine yer verdi.

Günün Önemli Haberleri