Bu bir ilk! Türkiye Rusya'ya ödemeyi Bitcoinle yaptı
Abone olRusya ve Türkiye, ticarette bir ilke daha imza attı. Rusya'nın Rostov Limanı'ndan Samsun'a gelen gemideki buğdayın navlun ücreti Bitcoin'le ödendi. Rusya'dan Türkiye'ye gelen 3 bin tonluk buğdayın miktarı az da olsa tarım ticaret pazarlarında kripto paraların kullanılabilmesi dikkat çekti.
Geçen ay Rusya'nın Rostov Limanı'ndan Samsun'a gemi ile
getirilen buğdayın navlun ücretinin ödemesi Bitcoin'le
yapıldı. Bloomberg'in haberine göre, Prime Shipping
Foundation şirketi, emtia ticaretinde blockchain sistemini
denedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan şirketin CEO'su Ivan Vikulov, işlemin pilot bir deneme uygulamasının parçası olduğunu ifade etti.
Vikulov, "Mevcut sistemlerden daha kolay ve hızlı bir ülkelerarası ödeme sistemi geliştirmeye çalışıyoruz. Bildiğimiz kadarıyla böylelikle ilk kez navlun ücreti Bitcoin'le ödenmiş oldu" dedi.
3 BİN TON BUĞDAY GETİRİLDİ
Bu arada Bitcoin kullanılan işlemde 3 bin ton buğday Rusya'dan
Türkiye'ye getirildi. Getirilen yük küçük bir miktar olsa da tarım
ticaret pazarlarında kripto paraların kullanılabilme potansiyeli
olduğunu gösterdi. Nitekim Suriye gibi ülkelere uygulanan
uluslararası yaptırımlar, bu ülkelerin ABD dolarına erişimini
etkileyerek gıda ithalatını kısıtlıyordu.
Bu yıl ortalarında kendi kripto para birimlerini çıkarmayı düşündüklerini söyleyen Vikulov'a göre, Prime Shipping Foundation şirketi, ayrıca kripto para dostu bölgelerden olan Cebelitarık'ta bankacılık lisansı almayı planlıyor. Bu lisans sayesinde kripto para birimlerinin sıradan para birimlerine dönüştürülmesinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Öte yandan bu açıklama, dünyanın en büyük ticaret şirketlerinden Louis Dreyfus'un tarımsal emtia ticaretinde ilk kez blockchain kullandığını duyurmasının ardından geldi. 166 yıllık şirket, bu teknolojiyi ABD menşeli soya fasulyesini Çinli Shandong Bohi Industry şirketine satma işlemi sırasında kullanmıştı.