Bu benzetme CHP ve BDP'yi kızdıracak

Abone ol

Başbakanın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan BDP'ye "CHP'ye benzemeyin" uyarısı yaptı.

Başbakan Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, ''BDP bölgenin adeta CHP'si gibi davranıyor. Kürtlerin CHP'si gibi davranması BDP'ye kaybettirir'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtadı.

-Başbakan demokratikleşme paketini açıkladı ama tartışma sürüyor. BDP ve Kandil'den eleştiriler geldi. Özellikle anadilde eğitimle ilgili adım yetersiz bulunuyor.

Yalçın Akdoğan: Bu paket Türk siyasetinde partiler arasındaki seviyeyi ortaya koydu. AK Parti ileri bir adım attı. Buna yapıcı katkıda bulunmaktır önemli olan. MHP reddediyor. Kendisi somut bir şey önermeden karşı çıkıyor. CHP nötr kalmayı siyaset olarak algılıyor. BDP'nin ise küçümseyen bir yaklaşımı var. Cumhuriyet tarihinde yapılmayanları AK Parti iktidarı yaptı. Hep bardağın boş tarafını gördüler. BDP bölgenin adeta CHP'si gibi davranıyor. Kürtlerin CHP'si gibi davranması BDP'ye kaybetirir.

-Pakette en çok eleştirilen unsur Alevilerle ilgili düzenlemelerin yetersizliği... Bu konuda ayrı bir paket hazırlanacağı açıklamaları var. En çok merak edilen ise cemevleri ibadethane kabul edilecek mi?

Yalçın Akdoğan: Alevi kesimi ciddi travmalar yaşadı. Atılması gereken çok adım var, çalışıyoruz. Alevi kesimi homojen değil. Çok farklı şeyler söyleyen gruplar var. Zihniyet değişimi gerekli. Kısa vadede bir beklenti oluşturmayı da çok doğru bulmuyorum.

-Kamuda başörtüsüne TSK, emniyet ve yargı dışında izin çıkıyor. Erkekler için de bıyık ve uzun saçın serbest bırakılabileceği belirtiliyor. 12 Eylül öncesinde bıyık ve kıyafetle siyasi mesaj veriliyordu. Yine aynı tartışmalar yaşanır mı?

Yalçın Akdoğan: Kamuda başörtüsü düzenlemesine şimdilik karşı çıkan kimse yok. Geçmişin yanlışlarını düzeltmeye çalışıyoruz. Bunun elbette bir çerçevesi olacaktır.

-Peki Andımız'ın kaldırılması...

Yalçın Akdoğan: Tek tip buyurgan kısmen faşist bir anlayış olarak uygulanmış. O metnin içeriğinde çok farklı tabirler var. Muhafazakar kesimler de rahatsız olabiliyor. Metin farklı toplum kesimlerini rahatsız ediyor.

-Başbakan, seçim sistemi ve barajını tartışmaya açtı. AK Parti barajın düşürülmesine nasıl bakıyor? Hükümetin önerdiği yeni modellerin iktidar partisine daha çok milletvekili kazandıracağı yorumları var.

Yalçın Akdoğan: Biz bu üç teklife de açığız. Dar Bölge Türkiye'yi iki partili yönteme götürüyor. AK Parti burada tek bir şey dayatıyor gibi görünmemek için farklı öneriler getirdi. Ben ortak bir uzlaşı olarak bir şey yapılabilecek kanaatinde değilim. AK Parti modelleri toplumun önüne koydu. Köklü çözüm anayasa ile olabilir. Demokratik reformun büyüğü yeni anayasada olabilir. Bizim bir şekilde bunu çözmemiz gerekiyor.

-Oy kullanma hakkı olan herkesin siyasi partilere üye olabileceği belirtiliyor. Bu durumda asker ve polisler de siyasi parti üyesi olabilecek mi?

Yalçın Akdoğan: Oy kullanan herkes partiye üye olabilecek. Belli suçlardan ceza alanlar partilere üye olabilecek.

-Cumhurbaşkanı, Meclis'in açılış konuşmasında Gezi olaylarıyla ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Kutuplaşmanın tehlikesine dikkat çekerek, "Her tartışmaya siyah-beyaz diye bakamayız" dedi. Bu mesajları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yalçın Akdoğan: Bir aykırılık tezatlık görmüyorum.

-Çözüm süreci...

Yalçın Akdoğan: Çözüm süreci çok iyi durumda. Süreç planlandığı gibi yoluna devam etmektedir. Elbette de tartışmalar olabilir. Olumsuz bir beklenti içinde değilim.

-Yerel seçim hazırlıkları nasıl gidiyor?

Yalçın Akdoğan: Biz masa başında oturup isim belirlemiyoruz. Komisyonlar oluşturuluyor. Çok ciddi, demokratik bir süreç tartışılarak isimler açıklanıyor. Boyacı küpü gibi hemen sok çıkar değil. Bizim en iddialı olduğumuz konu. Belediye başkanlarımız da çok başarılı. Kasım başından itibaren adaylar açıklanmaya başlar. Bakanlarımız aday olursa bir düzenleme yapılır.

-Bölge siyasetinde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Ortadoğu'da nasıl bir gelişme bekleyebiliriz? Suriye'deki iç savaş, Kenya ve Pakistan'daki olaylar?

Yalçın Akdoğan: Kenya ve Pakistan'daki olan olaylar terör olaylarıdır. Biz bu olayları kınadık. Suriye meselesini Türkiye'nin aleyhine kullanmak isteyen çevreler var. Uluslararası zeminde AK Partiyi zora düşürmek isteyenler var. El Kaide vb. örgütlere yönelik Türk polisi operasyonlar yaptı. Bunu meşrulaştırmaya çalışanlar sorgulanmalı. Bu zihniyet büyük bir problemdir.

-Cumhurbaşkanı'nın "Milletimizin hizmetinde olmaya devam edeceğim" sözünü siyaset sahnesinde yer alacağı mesajı olarak değerlendirenler oldu. Siz nasıl yorumluyorsunuz?

Yalçın Akdoğan: Bu tür yorumlar yapılabilir. Abdullah Bey çok önemli bir değerdir. AK Parti için de Türkiye için de. Her zaman Türkiye'ye katkıda bulunmak için elinden gelen çabayı ortaya koyacaktır. Bu insanlar dava insanlarıdır, hizmete odaklıdırlar. Türkiye'nin Sayın Başbakanımızdan da Sayın Cumhurbaşkanımızdan da daha uzun yıllar istifade etmesi gerekir.

-Suriye tezkeresi?

Yalçın Akdoğan: Bu tezkere bir caydırıcılık vasfını ortaya koymaktadır. İlla ki kullanılacak diye bir şey ifade etmiyor.

-Ortadoğu'daki mezhep çatışmaları konusundaki düşünceleriniz...?

Yalçın Akdoğan: Mezhep ayrışmaları istikrarsızlık getirir. Bunu biz Irak'ta da gördük Suriye'de şimdi görüyoruz. Dış politikamızda mezheplerin etkisi yok.

Günün Önemli Haberleri