Bu bandol korsanları ortadan kaldıracak
Abone olKorsanlarla mücadele kapsamın geliştirilen bu bandol sistemi korsanı yok etmek için işe yarayacağa benziyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, korsanla mücadele kapsamında
eserlere basım aşamasında verilerek, orijinal eserlerin
korsanlarından ayrılmasını sağlayan ve yayıncılığın hacminin
belirlenmesinde önemli rol oynayan bandrol tahsisinin büyük kabul
gördüğünü bildirdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, bakanlığa bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünden alınan ISBN, ISSN ve ISMN numaraları ile başvurarak, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri aracılığıyla Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünden bandrol alınması uygulamasına yayıncıların büyük ilgi gösterdiği belirtildi.
Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
''2010 yılı istatistikleri, Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN), Uluslararası Standart Dergi Numarası (ISSN) ve Uluslararası Standart Müzik Numarası (ISMN) alınması ile bandrol tahsisi uygulamasının yayıncılık alanındaki önemini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye'nin yayıncılık hayatında oldukça önemli bir gelişme olarak kabul edilen sistem ile 2010 yılında bandrol almayan yayın sayısı sadece yüzde 5'te kaldı. Ayrıca 2010 yılında 35 bin 775 başlıkta yeni kitap için ISBN numarası verilirken, 214 milyon 414 bin 289 adet bandrol tahsisi yapıldı.''
Korsanla mücadele kapsamında eserlere basım aşamasında
verilerek, orijinal eserlerin korsanlarından ayrılmasını sağlayan
ve yayıncılığın hacminin belirlenmesinde önemli rol oynayan bandrol
tahsisinin büyük kabul gördüğü vurgulanan açıklamada, Kütüphaneler
ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı verilerine göre,
kitaplara tahsis edilen ISBN sistemine kayıtlı toplam yayımcı
sayısının 20 bin 783'e, ISBN alan toplam yayın sayısının 353 bin
657'ye ulaştığı, 35 bin 775 yayına ISBN tahsis edildiği, ISSN alan
yayın sayısının ise 9 bin 604 olduğu belirtildi.
Açıklamada, Enformasyon ve Dokümantasyon Hizmetleri Vakfından 2006 yılında mevcut program ve verilerle birlikte devralınan ISMN'nin 2010 yılında 224 yayına verildiği, ISMN sisteminde kayıtlı toplam yayıncı sayısının 18 olduğu ifade edilen açıklamada, Web tabanlı ISMN programı hazırlık çalışmalarının 2011 yılında tamamlanmasının planlandığı kaydedildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının, ISBN alarak yayımlanan materyallerin bibliyografik bilgilerinin bulunduğu Türkiye Yayın Kataloğu çalışmalarına da devam ettiği bildirilen açıklamada, Türkçe ve İngilizce olarak planlanan DVD yayın kataloğunun 2011 yılında tamamlanmasının beklendiği belirtildi. Açıklamada, ''ISSN veri tabanının kayıtlı süreli yayınları kapsayacak yayın kataloğunun çalışmalarının da yine İngilizce ve Türkçe olarak 2011 yılında hazırlanması planlanıyor. Hazırlık çalışmaları devam eden ISMN tanıtım broşürü ise 2011 yılında tamamlanacak'' bilgisi yer aldı.