Bu balığın fiyatı çeyrek altın kadar!

Abone ol

Bu balık altın kadar kıymetli... Zira fiyatı neredeyse altın rakamlarına denk. Barbun satış fiyatı 138 lirayı gördü.

Ege Denizi'nin en lezzetli balıklarından olan ve halk arasında barbun olarak adlandırılan barbunyanın mezattaki satış fiyatı 100 lirayı aştı.


BARBUN BALIĞININ ÖZELLİKLERİ

Sıcak ve ılıman denizlerin sahil bölgelerinde dipte gezinerek küçük sürüler halinde yaşarlar. Türkiye denizlerinde en fazla bulundukları bölgeler Akdeniz, Ege ve Marmara denizinin hemen hemen bütün kıyılarında bulunurlar. Karadeniz'de nadiren bulunurlar.

Dipte yaşayan tüm balıklar gibi gözleri başının üstündedir. Alt çenesinden iki adet bıyık sarkar. Bu bıyıklarla, kumluk bölgelerde, kumları karıştırarak çok sevdiği deniz kurtlarını bulup yer. Normal olarak 15-20 cm. büyüklüğünde olurlar. Ancak, 35-40 cm.ye kadar büyüyenler de vardır. Üremeleri ilkbahar yaz aylarındadır.


ÜÇ ÇEŞİTİ VAR

Bunlar, KAYA BARBUNU, KUM BARBUNU ve PAŞA BARBUNU'dur.

* Kaya barbununun, sırtı kırmızıdır ve üzerinde gri lekeye rastlanmaz, barbunların en makbul olanıdır.

* Kum barbununun, yanları kırmızı sırtı ise gri veya gri-siyah karışımıdır. Bu balık ta çok lezzetli olmakla beraber kaya barbunu daha makbuldur.

* Paşa barbunu, yanında kuyruk kısmından yan yüzgeçlere doğru sarı çizgisi ile tanınır. Tadı o kadar iyi olmayıp diğer barbunlar kadar makbul değildir.

Türün en değerlisi kaya barbununda merkez konumda bulunan Çeşme Çiftlikköy'deki mezata gelen vatandaşlar hayalkırıklığına uğruyor.

Çipura, levrek, sinarit ve mercan gibi lezzetli ve değerli balık türleriyle tanınan Ege Denizi'nde iklimsel etkiler ve kaçak avlanma nedeniyle bir çok balık türü "SOS" veriyor.

130 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Gün batarken ve gün doğarken olmak üzere iki sefer yapan kıyı balıkçıları, avladıkları balıkları mezata getiriyor.

Yıl boyu fiyatı 30-50 lira arasında değişen kaya barbunu, Temmuz-Ağustos döneminde yoğun talep nedeniyle, boyutuna göre 90 ile 130 lira arasında alıcı buluyor.

VATANDAŞ SADECE BAKABİLİYOR

Çeyrek altın rakamlarına denk fiyata gelen barbuna artık sıradan vatandaş sadece uzaktan bakabiliyor.
Barbun zengin sofrasının mezesi oldu.


TROL YÜZÜNDEN AZALDI

Çiftlikköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Serkan Yurttaş, tatil sezonunun başlamasıyla fiyatların artışa geçtiğini, bunu fırsat bilen kaçak avcıların yasağa uymayarak trol ağlarının küçük boyu olan ve "şebeke" olarak adlandırılan ağlarla avlandığını belirtti.

KAÇAK AV REKOR DÜZEYDE ARTTI

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre hal, soğuk hava depoları ve perakende satış noktalarında artırılan denetimler sayesinde ele geçirilen kaçak balık miktarının 2012 yılının tümünde 15,6 ton iken 2013 yılının ilk 6 ayında bu rakamın 180 tona çıktığına dikkat çekildi.

Günün Önemli Haberleri