Bu askerlik hem zorunlu hem de bedelli

Abone ol

Bahar yarıyılı için askerlik bürolarından tecil belgesi almak isteyen üniversite öğrencilerine şok yanıt...

Bedelli askerlik başvurularının bitimine 4 ay gibi kısa bir süre kala, ikinci yarıyıl için kayıt yenilemek isteyen 29 yaş üstündeki erkek üniversite öğrencilerinden, askerlik belgesi getirmeleri istendi.

İddiaya göre, gittikleri askerlik şubelerinde tecil istekleri kabul edilmeyen üniversitelilere 'Bedelli askerliğe başvurabilirsiniz' telkini yapıldı. Parası olanlar bedelin peşinatı 15 bin lirayı yatırıp 'ilişiği yoktur' belgesini alıp kaydını yeniledi. Parayı yatıramayanlar ise isyan etti.

Bahar Yarıyılı'nın başlamasıyla birlikte okullarına kayıt yaptırmak için başvuran 29 yaş üstü erkek üniversite öğrencileri, Bakanlığın ve YÖK'ün yazılı talimatı gereği 'Askerlikle ilişiği yoktur' belgesi olmadan kayıt yenilenemeyeceğini öğrendi. Bunun üzerine askerlik şubelerine tecil için başvuran öğrencilere, 29 yaşını doldurmuş lisans öğrencisi erkeklerin askerliği erteletemeyeceği bilgisi verildi. Henüz mezun olmadığı için 15 ay askerlik yapma durumuyla karşı karşıya kalan öğrencilerin iddialarına göre askerlik şubelerinde, bedelli askerlik için başvurabilecekleri söylendi. Bedelli askerliğin ilk taksiti olan 15 bin TL'yi temin eden öğrenciler peşin ödemenin ardından kayıtlarını yaptırabildi.

ÖĞRENCİLER: YAZI GEÇERSİZ KANUN GEÇERLİ

İnternette sosyal paylaşım ağlarında ve forumlarda mağduriyetlerini dile getiren, 29 yaşın üstünde ve lisans döneminde olduğu için yasal uygulamalar gereği askerliğini tecil ettiremeyen öğrenciler ise Bedelli Askerlik Kanunu'nun Aralık 2011'de çıktığını, Mart 2011'de gönderilen Milli Savunma Bakanlığı yazısının bu durumda geçersiz kaldığını savundu.

YASAL YOLLARA BAŞVURACAKLAR

Kayıt bitimine kadar 15 bin TL'lik peşinatı yatırıp askerlik şubesinden 'ilişiği yoktur' belgesi alamayacaklarını dile getiren öğrenciler, "2012 bahar döneminde kayıt yaptırmak isteyen arkadaşlar: Harcımızı yatırdıktan sonra kaydımız yenilenmediği takdirde, yasal yollara başvurmamız gerekmektedir. YÖK'ün ve Milli Savunma Bakanlığı'nın, Aralık 2011'de çıkan bedelli askerlik hakkındaki kanunla vatandaşlara tanınan başvuru süresini dikkate alarak üniversiteye güncel 'yazı' göndermemesi, üniversitenin kanunu görmezden gelebileceği, kanuna uymayacağı anlamına gelmez. Mart 2011 tarihli ilgili yazı kaynak gösterilerek, Aralık 2011 tarihli kanunla vatandaşlara tanınan hak gasp edilemez" dedi.

ASKERLİK ŞUBESİ'NDE BEDELLİ YÖNLENDİRMESİ İDDİASI

Konuyu TBMM'ye taşıyacaklarını belirten Milli Savunma Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu, bedelli askerliğe başvuruların Hükümet'in beklediği gibi olmadığına ve süre bitimine 4 ay gibi kısa bir süre kala başvuruları arttırmak için bu yönteme başvurulduğuna işaret etti. Moroğlu, kendilerine ulaşan öğrencilerin, askerlik şubelerinde bedelliye yönlendirildiğini aktararak, "Önce kayıt alınıp daha sonra belge istenmeli. 'Belge olmadan kayıt yapılmasın' tavrı eğitim hakkına engeldir" diye konuştu.

"YURTTAŞA TUZAK KURULUYOR"

29 yaş üstündeki üniversite öğrencilerinin zaten tecil şansı olmadığı için bu belgeyi alamadığını ve zor durumda kaldığını belirten Moroğlu, "Bu durum iki açıdan kötü. İlki yurttaşa tuzak kuruluyor, eğitim hakkı engelleniyor. İkincisi bedelli askerlik eşitsizlik yaratıyor. Askere gönderilen bu çocuklara da hak verilmeli. Biz bu konularla ilgili bakanlığa soru önergesi vereceğiz" dedi.

"CARİ AÇIĞI GİDERMEK İÇİN"

Bakan İsmet Yılmaz'ın bedelli başvurularına yönelik sözlerini hatırlatan Moroğlu, "14 bin kişi nere, 100 bin kişi nere? Bu rakama bu kadar sürede nasıl ulaşılacak? Eğitim, sağlıkta nasılsa askerlik meselesinde de cari açığı giderecek yollar aramakla meşguller" diye konuştu.

YILDIZ: EĞİTİM TEMEL BİR HAKTIR

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Ünsal Yıldız ise "Askerlik hizmetinin her yurttaş için bir ödev olarak nitelendirildiği ülkemizde, bunun yoksullar için bir göreve dönüştürülmesi, anayasa açısından da hukuk devleti açısından da vicdanları zedeliyor. Bu uygulamanın aynı zamanda bütçe açıklarının kapatılmasında araç olarak görülmesi daha da sakıncalıdır. Öte yandan bu parayı bulamayacak bireylerin eğitim haklarını sınırlandırmak suretiyle buraya yönlendirilmesi kabul edilebilir bir uygulama değildir. Eğitim öğretim alma hakkı çok temel bir haktır. Sınırlandırılmasını doğru bulmuyoruz" diye konuştu.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Milli Savunma Bakanlığı tarafından 3 Mart 2011'de Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) iletilen ve YÖK'ün de üniversitelerin öğrenci işleri daire başkanlıklarına gönderdiği yazıyla, 29 yaşını dolduran öğrencilerden kayıt öncesinde 'askerlikle ilişiği yoktur' belgesi alınması, belge getirilmezse kayıt yenilemenin yapılmaması istendi. Ancak mevcut yasal düzenlemeye göre lisans düzeyindeki erkek öğrenciler 29 yaşını doldurduktan sonra tecil işlemi yaptıramıyor.

Günün Önemli Haberleri